News

Komentari 40

Kardinal Puljić: 'Nemamo drugu opciju osim cijepljenja. To je sastavni dio naše odgovornosti'

Kardinal Puljić: 'Nemamo drugu opciju osim cijepljenja. To je sastavni dio naše odgovornosti'

Kardinal Vinko Puljić svojim je stavom o cijepljenju bliži onome što propagira papa Franjo i Vatikan, nego Hrvatska biskupska konferencija

Već nekoliko dana traje rasprava u Hrvatskoj o izjavi Hrvatske biskupske konferencije koja je objavila svoj stav o cijepljenju protiv koronavirusa, kao i o uvođenju Covid potvrda. Njihova izjava izazvala je dosta reakcija, jer je u suprotnosti s onim što zagovara Vatikan i Papa Franjo. 

U njihovom priopćenju stoji kako potiču "vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva". Nadalje piše kako "cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono „mora biti dobrovoljno".

Njihov je stav i suprotan s onim bosanskohercegovačkog kardinala Vinka Puljića, čija je poruka bliža onoj koju propagira papa Franjo. 

- Korona virus je ozbiljna zaraza, moramo na to računati. Čovjek je slobodno biće, ali mora biti i odgovorno biće. Mi u toj borbi kako steći imunost protiv te zaraze, moramo odgovorno prihvatiti zajedničku borbu u toj imunologiji, da steknemo otpornost prema toj zarazi. Za sada nemamo druge mogućnosti osim cijepljenja. I zato smatram da je to sastavni dio naše odgovornosti, jedni za druge. Prvo za sebe, a onda jedni za druge da se borimo protiv te zaraze - kazao je Puljić.

Najčitaniji članci