News

Komentari 3

Karl Nehammer prisegnuo za novog austrijskog kancelara

Karl Nehammer prisegnuo za novog austrijskog kancelara

Na čelo Ministarstva unutarnjih poslova umjesto Nehammera dolazi Gerhad Karner (ÖVP), a ministarstvo financija od Gernota Blümela preuzima Magnus Brunner

Austrijska politika pa samim time i čitava država je u krajnje nestabilnom stanju. To se pokazalo još jednom promjenom na samom vrhu vlasti.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Karla Nehammera

Danas je kao treći kancelar u dvogodišnjoj tirkizno-zelenoj vladavini ispred predsjednika Alexandera Van der Bellena za novog kancelara prisegnuo Karl Nehammer.

- Sastat ću se sa stručnjacima već u srijedu kako bi krenuo zemlju voditi iz lock downa. Cilj nam je pokazati ljudima koji imaju strah da ih čujemo i da pronađemo način da povratimo svoju slobodu koja je narušena korona virusom. Molio bi ljude da se ne okreću jedni protiv drugih - rekao je na konferenciji za novinare Nehammer. 

Alexander Schallenberg se zahvalio svima te predao dužnost kancelara dosadašnjem ministru unutarnjih poslova. Istaknuo je kako mu od početka, od ostavke Sebastiana Kurza u listopadu nije bila namjera zadržati tu funkciju, međutim pristao je na to dok se ne pronađe rješenje. 

Prilikom izlaska iz predsjednikovog ureda sa zakletve novi tirkizni čelnici su bili izviždani od strane građana. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u Beču

Promjena je nastupila naglo, nakon što se nakon nepuna dva mjeseca, protekle srijede, sa te funkcije povukao Alexander Schallenberg. On će se sada vratiti na svoju prethodnu dužnost ministra vanjskih poslova.

Na čelo Ministarstva unutarnjih poslova umjesto Nehammera dolazi Gerhad Karner (ÖVP), a ministarstvo financija od Gernota Blümela preuzima Magnus Brunner.

Van der Bellen se obratio stanovništvu u petak navečer u televizijskom prijenosu i komentirao nerede koje je unio ÖVP. Pozvao je Narodnu stranku (ÖVP) da povrati izgubljeno povjerenje i da se prisjeti da se radi “o popunjavanju najviših državnih funkcija, a ne o stranačkoj logici”. Ne treba gledati “samo na sfere moći i utjecaja”, nego na ljude u zemlji i opravdati njihova očekivanja.

Zbog političke nestabilnosti koju je unio vrh vlade u vremenu borbe s pandemijom očekuje se raspisivanje prijevremenih izbora. Čelnica SPÖ Pamela Rendi-Wagner naglašava kako vlada sada ne bi smjela izbjegavati svoju odgovornost te da mora spriječiti daljnju štetu republici u akutnoj pandemiji. Opozicija u ovim trenutcima vladi nudi podršku u sprečavanju širenja pandemije, a kada se broj zaraženih stabilizira, zahtjeva nove izbore. Obzirom na strogi lock down u kojemu se trenutno nalazi Austrija njihovo održavanje će biti moguće tek na proljeće. 

Najčitaniji članci