Obavijesti

News

Komentari 40

'Kuščević se ne brine za javni interes i zbog toga mora otići'

'Kuščević se ne brine za javni interes i zbog toga mora otići'

Iako se nagađalo da će ministar Kuščević dati ostavku, on to nije napravio. SDP je predao u saborsku proceduru prijedlog opoziva ministra te poručuju: "Otišao je, samo on to još ne zna".

VIDEO

Iako se nagađalo da bi ministar uprave Lovro Kuščević mogao dati ostavku on je to za sada nije učinio. Nakon razgovora s premijerom Plenkovićem u Vladi poručio je da je njegova imovina transparentna i da nema nikakvog prekršaja. 

- Nastavljamo dalje - istaknuo je i dodao da stranke od 2,5 posto potpore "neće krojiti Vladu". 

SDP je uz potporu drugih oporbenih stranaka u saborsku saborsku proceduru uputio prijedlog opoziva ministra uprave.

- Ovo nije opoziv koji je iniciran zbog političke odgovornosti. Ovo je opoziv zbog ozbiljne sumnje na korupciju, zloporabu i povredu dužnosti. U normalnim zemljama, čija Vlada nije korumpirana, ovakvim ili sličnim slučajevima bi se već odavno bavio DORH  - poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Izdvojit ću dva detalja. Kuščević je kao načelnik kupio od svoje tvrtke nekretnine za pola milijuna kuna manje nego što ju je kupio. Zatim ju je prodao trećoj tvrtki i zaradio dva milijuna kuna. Tvrtka mu je otišla u stečaj koji odgovara iznosu koji je ministar zaradio preprodajom. Kao načelnik je pokrenuo izmjenu prostornog plana i time je sebi osigurao imovinsku korist. U negrađevinskoj zoni je izgradio kuću, iako je smio imati samo štalu - istaknuo je Bernardić i kazao da je Kuščević zaradio 1,44 milijuna kuna. Kupio je pašnjake ua 60.000 kuna, a sada vrijede 2,8 milijuna kuna. 

Kuščević ne ide iz Vlade: Nema prekršaja, nastavljamo dalje...
Kuščević ne ide iz Vlade: Nema prekršaja, nastavljamo dalje...

- Sve to ne bi bilo moguće da u to vrijeme nije bio načelnik općine. Jasno je cijeloj hrvatskoj javnosti da je postupanje ministra duboko nemoralno, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar. Stoga je svima jasno da on ne smije obnašati dužnost ministra u Vladi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će kod glasanja o nepovjerenju reagirati druge stranke, posebice koalicijski partneri - hoće li biti na strani hrvatskih građana, ili na strani ministra Kuščevića - istaknuo je Bernardić. 

 

Kuščević preko noći 'izgubio' 1,5 milijuna kuna na svojoj vili
Kuščević preko noći 'izgubio' 1,5 milijuna kuna na svojoj vili

Bernardić je naveo i antikorupcijske mjere koje predstaviti SDP. Među njima je utvrđivanje porijekla imovine, transparentnosti izbornih kampanja, strožoj kontroli javne nabave, ali i postrožiti kontrolu imovinskih kartica te inzistirati da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bude lišeno političkih i svih ostalih pritisaka. 

'Sve što je dotakao pretvorio je u novac' 

- U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo da se mediji napadaju kao širitelji lažnih vijesti. Ovo što su mediji napravili u slučaju ministra Kuščevića pokazuje da moraju biti bez pritiska - rekao je Peđa Grbin i zahvalio medijima na njihovom radu. 

Zagreb: SDP o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću

- Kuščević opet umanjuje vrijednost svoje imovine. Izvlačio je novac iz društva koje je otišlo u stečaj. On je predlagao izmjene, a onda je isprave prostornog plana, kako bi si osigurao korist, i kupovao nekretnine. Zaradio je 50 puta više nego što je uložio. Sve čega se dotakao pretvorio u novac za svoj džep. Nije brinuo o javnom interesu, nego o svom i zbog toga mora otići - rekao je Grbin.

Dodao je da će tijekom dana predati zahtjev za opoziv i istaknuo kako Sabor mora o tome raspraviti u 30 dana. Vlada ima rok od osam dana da se očituje. 

HNS: Kod odluke o Kuščeviću mora prevladati zdravi razum
HNS: Kod odluke o Kuščeviću mora prevladati zdravi razum

- Očekujemo da će se Vlada očitovati, ako ministar sam nema dovoljno morala da podnese ostavku, zbog čega smatraju da je to u redu i da se dužnosnik smije na ovakav način ponašati i trpati u svoj džep bez obzira na štetu koju nanosiš javnom interesu. Neka nam kažu kakva je to Hrvatska u kojoj Lovro Kuščević i dalje može biti ministar  - rekao je Grbin. 

'Otišao je, samo on to još ne zna'

Saša Đujić prokomentirao je posljednju izjavu ministra uprave. 

- Iznenađeni smo i nismo. Javnost i mi smo očekivali da će Lovro Kuščević izaći i reći: "Hvala na suradnji, moja dionica je završila". Upravo suprotno. Ministar ne pokazuje dozu samokritičnosti i odgovornosti nego nastavlja politikom koja obilježava njega kao ministra i cijelu Vladu, a to je bahatost  i uzurpacija vlasti od strane HDZ-a. Ministar se ponaša po maksimi premijera: "Mogu što god hoću"  - rekao je. 

Zagreb: SDP o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću

Đujić napominje kako je očito da ministar neće sam otići i od premijera očekuje da se očituje.

- Pokrenuli smo opoziv je premijer očito nema sam snage krenuti u tom pravcu. Mislim, kad je ministar Kuščević u pitanju da za njega vrijedi ona: "Otišao je, samo to on još uvijek ne zna - zaključio je Đujić.  

Prisegnuli zastupnici Vucelić i Grgić

Vinko Grgić i Damjan Vucelić, koji u zastupničkim klupama SDP-a i Živog zida mijenjaju izabrane europarlamentarce Predraga Matića i Ivana Vilibora Sinčića, prisegnuli su u srijedu u Hrvatskom saboru.

Svojom su čašću prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da će se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Predrag Matić i Ivan Vilibor Sinčić su mandate u Europskom parlamentu osvojili na izborima u nedjelju, 26. svibnja.

Prisegom dvojice zastupnika koji će ih mijenjati u parlamentarnim klupama Sabor je ušao u pretposljednji redovni radni tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa