Obavijesti

News

Kolege novinari oprostili se od Silvija Tomaševića: 'Jedan, jedini i neponovljivi novinar'

Kolege novinari oprostili se od Silvija Tomaševića: 'Jedan, jedini i neponovljivi novinar'
2

Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, umro je prošle nedjelje od posljedica teške bolesti

VIDEO

Komemoracija za novinara i publicista Silvija Tomaševića u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Večernjeg lista održana je u srijedu u Novinarskom domu, gdje su o Tomaševiću govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i novinar Goran Gerovac.

Preminuo je Silvije Tomašević
Preminuo je Silvije Tomašević

Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, umro je prošle nedjelje od posljedica teške bolesti.

- Silvije Tomašević je kao malo tko ušao u domove ljude koji su ga slušali, čitali i gledali. Kao nitko dosad svojim radom do posljednjeg trenutka generacijama je Hrvata približio Italiju i Talijane - kazao je Zovko.

Za Tomaševića je rekao da je bio ljudska i profesionalna veličina te jedan, jedini i neponovljivi novinar, podsjetivši na riječi Tomaševićevog kolege Inoslava Beškera.

- Silvije Tomašević je bio živa memorija vatikanskih i talijanskih zbivanja. Bio je putokaz mojoj generaciji, generacijama puno prije moje, ali i onima poslije moje. Posebice onim kolegicama i kolegama koje su se bavili vanjskom politikom i to na jedan jednostavan, pitak i razumljiv način - kazao je Zovko.

Ocijenio je da je Tomašević na približavanju Italije i Hrvatske učinio puno više nego mnogi političari.

Klarić je kazao da je Tomašević bio čovjek, gospodin i profesionalac i pripadnik plejade novinarskih titana koji su stasali 70-ih i 80-godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj.

- Silvije Tomašević je na svoj poseban način bio jedna svjetlost, vodilja generacijama večernjakovaca, ali i cijelog niza drugih redakcija u kojima je surađivao posljednjih pedeset godina. Mijenjale su ideologije i države, ali ostao je Silvije Tomašević kao titan, kao svjetionik koji je svoj posao, bez obzira na uređenje i države, doživljavao uvijek jednako. Kao profesionalac - rekao je Klarić.

Dodao je da je Tomašević pisao do posljednjeg dana, posljednjeg daha te izgarao za dobar novinarski tekst.

- Već sutra moramo razmišljati o tome tko će i može li tko zamijeniti Silvija Tomaševića u Rimu - zaključio je Klarić.

Gerovac je naglasio kako je objasniti tko je bio Silvije Tomašević i njegov značaj zahtjevna i nepredvidljiva zadaća.

Istaknuo je da je bio neprikosnoveni novinarski profesionalac do posljednjeg trenutka te da nikad nije bio u raskoraku s mogućnostima, nije filozofirao prije akcije, niti je sudjelovao u ''prenemaganjima'' tijekom provedbe, već ga je krasila "jednostavnost kao veličina i veličina kao spontanost".

- Malo je ljudi s kojima je lagano intenzivno surađivati, a još je manje onih koji intenzivnu suradnju čine laganom - zaključio je Gerovac.

Silvije Tomašević rođen je 6. studenoga 1949., a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik.

Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu, novinarom u unutarnjoj politici, pa zatim postaje urednikom više rubrika, da bi na koncu postao urednikom vanjske politike, odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana od 1984. do 1989.

Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Piše za hrvatsku novinsku agenciju Hinu, te se javlja za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle.

Od 1992. do 2006. radio je na radiju RAI Internazionale, a izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990.. Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani, a od 2013. pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović