News

Komentari 22

Komšić: Pozivam tužiteljstvo da procesuira Milorada Dodika

Komšić: Pozivam tužiteljstvo da procesuira Milorada Dodika

Parlament Republike Srpske je podržao Dodikove prijedloge za povlačenje suglasnosti tog entiteta na cijeli niz zakona koji su na snazi u BiH što je oporba bojkotirala

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je državno tužiteljstvo da hitno pokrene kazneni postupak protiv zastupnika parlamenta Republike Srpske koji su u petak  izglasali planove za izdvajanje tog entiteta iz ustavno-pravnog poretka BiH, a osude su izrekle i oporbene stranke iz Federacije,

Kako je priopćeno iz Komšićeva ureda, on je pozvao Tužiteljstvo BiH da kazneni postupak pokrene i protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je i inicirao i osmislio zaključke što ih je podržala Narodna skupština RS koja je zasjedala u Banjoj Luci.

Oporba je bojkotirala glasanje jer su ocijenili da Dodik na taj način gura RS u sukobe i rat no glasovima zastupnika vladajuće većine usvojeni su zaključci da Narodna skupština RS povlači suglasnost na zakone što ih je donio parlament BiH u obrani i sigurnosti, prikupljanju neizravnih poreza i carina te imenovanja sudaca i tužitelja.

Prihvaćenim zaključcima predviđeno je da RS preuzme te ovlasti u roku od šest mjeseci.

"Komšić je pozvao Tužiteljstvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao poticatelja i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države", stoji u priopćenju.

Ocjena predsjedatelja Predsjedništva BiH je da je parlament RS, prihvaćajući zaključke koje je ponudio Dodik, "napustila Daytonski sporazum".

Sličnim ocjenama u večernjim su se satima oglasili i iz nekoliko oporbenih stranaka iz Federacije BiH.

"Mora se jasno ukazati da je Dodik s političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Daytonskog sporazuma", stoji u izjavi stranke Narod i pravda (NiP) čija popularnost među bošnjačkim biračkim tijelom stalno raste.

Slična je bila reakcija SDP BiH te Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koji su ocijenili da je nakon Dodika i parlament RS ugrozio ustavni poredak BiH što se mora zaustaviti po svaku cijenu.

Iz Naše stranke (NS) su poručili da će Dodik ovakvim avanturizmom samo ubrzati kraj svoje političke karijere.

 "Sankcije koje Dodik priziva tamo će uništiti privredu, a potom i svaku drugu mogućnost života. Tako će se Dodikova destruktivnost prema Bosni i Hercegovini pokazati kao samodestruktivnost prema njemu samom, ali i RS", ocijenili su iz Naše stranke.

Najčitaniji članci