Od kolovoza se uvodi očinski dopust, povećava se i roditeljska naknada na 7500 kn | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Konačno: Od kolovoza se uvodi očinski dopust, povećava se i roditeljska naknada na 7500 kn

Konačno: Od kolovoza se uvodi očinski dopust, povećava se i roditeljska naknada na 7500 kn

Uvodi se plaćeni očinski dopust u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili više

VIDEO

Prepoznajući potrebe suvremene obitelji s djecom, od posebne je važnosti nastaviti proaktivno djelovati u smjeru stvaranja pozitivne, sveobuhvatne politike koja djeluje u korist obitelji kako bi se ublažio financijski teret obitelji te omogućilo bolje usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza, poručuje vlada Andreja Plenkovića. 

Stoga je u Sabor uputila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, odnosno uskladila ga s europskom direktivom o ravnoteži između privatnog i poslovnog života roditelja. Konačno se uvodi dugoiščekivana novost koja se tiče očeva, a i naknade se povećavaju. 

- Jedna od važnijih smjernica je uvođenje novog prava - plaćenog očinskog dopusta u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece kako bi se omogućila veća uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj dobi djeteta te dodatno potaknuli očevi na korištenje prava očinskog dopusta - istaknula je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Umorni Marić više nije mogao sa sitničavim Plenkovićem. Postali su dva odvojena svijeta
Umorni Marić više nije mogao sa sitničavim Plenkovićem. Postali su dva odvojena svijeta

Za vrijeme korištenja prava naknada se previđa u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, a pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta. Zaposleni otac koji namjerava koristiti pravo na očinski dopust obvezan je najmanje 15 dana prije dana očekivanog poroda, ako pravo namjerava koristiti od dana rođenja djeteta, odnosno najmanje 15 dana prije namjere korištenja toga prava, pisano obavijestiti poslodavca o toj namjeri. A u punom iznosu plaće plaćat će ga država.

- Također se povećava i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje sa sadašnjih 5654 na 7500 kuna, odnosno sa 170 posto proračunske osnovice na 225,5 posto proračunske osnovnice te se na istovjetan način uređuje korištenje prava na roditeljski dopust za slučaj smrti djeteta za zaposlene i samozaposlene majke - rekla je Josić.

Doktorat budućeg ministra bio je baza jedne od reformi...
Doktorat budućeg ministra bio je baza jedne od reformi...

Nadalje, povećava se i naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena sa sadašnjih 2328 na 3658 kuna, odnosno 70 posto proračunske osnovice na 110 posto proračunske osnovice.

Zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od osam mjeseci za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno 30 mjeseci za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. 

Naslovnice na dan Johnsonova odlaska: 'Očajnik i glupan'
Naslovnice na dan Johnsonova odlaska: 'Očajnik i glupan'

U odnosu na ranije zakonsko uređenje, novina koja se uvodi je propisivanje dva neprenosiva mjeseca za dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. Druga novina odnosi se na mogućnost korištenja roditeljskog dopusta od strane roditelja pojedinačno, istodobno ili naizmjenično sukladno dogovoru, a s ciljem veće fleksibilnosti u korištenju prava kao i olakšavanja usklađivanja obiteljskog i poslovnog života. Propisuje se mogućnost korištenja dopusta u cijelosti ili dijelovima, odnosno najviše dva puta godišnje u trajanju najmanje 30 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak