Obavijesti

News

Komentari 24

Konačno: Vlada donijela Zakon o socijalnoj skrbi, evo koje su novosti i kod osobne asistencije

Konačno: Vlada donijela Zakon o socijalnoj skrbi, evo koje su novosti i kod osobne asistencije

Nakon što ih je oporba, točnije zastupnica Anka Mrak Taritaš, pritisnula, Vlada produžuje roditeljima njegovateljima status do 10 mjeseci nakon smrti djeteta. Povećava se i naknada i broj sati za osobnog asistenta

VIDEO

Sabor je 17. ožujka ove godine zadužio Vladu kako bi izmjenama zakona osigurala reformu sustava socijalne skrbi i u funkcionalnom i materijalnom smislu unaprijedila sustav, s posebnim naglaskom na roditelje njegovatelje i njegovatelje, podsjetio je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić na sjednici Vlade s koje su vladajući u saborsku proceduru uputili zakone o socijalnoj skrbi, koji ide po hitnom postupku, te osobnoj asistenciji, koji ima poneke izmjene u odnosu na prvo čitanje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Vlada donijela Zakon o socijalnoj skrbi

Pokretanje videa...

Elli se u haljini vidjela guza, otkrila je kako je skrila gaćice: 'Ovo je brz posao' 00:59

Proširuje se krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i za djecu i osobe koje imaju poremećaj autističnog spektra četvrtog stupnja, naveo je ministar. 

Piletić: Proširujemo obuhvat roditelja njegovatelja u pravu na asistenta, dižemo satnicu
Piletić: Proširujemo obuhvat roditelja njegovatelja u pravu na asistenta, dižemo satnicu

- Proširuje se i broj korisnika prava na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i na bračnog i izvanbračnog druga te životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom - kazao je. 

Povećava se naknada, status se produžuje na 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Nadalje,  istaknuo je, poboljšava se status roditelja njegovatelja kroz povećanje naknade s 800 posto osnovice na 1000 posto za osnovnu kategoriju roditelja njegovatelja s jednim djetetom s teškoćama ili osobe s invaliditetom, s 900 na 1200 posto osnovice za dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom koje se ne može uključiti u programe u zajednici te s s 1200 posto osnovice na 1500 za dvoje ili više djece s teškoćama. 

To bi bilo s 4000 na 5000 kuna (663 eura) za prvu kategoriju, s 4500 na 6000 kuna (796 eura) za drugu kategoriju te treću s 6000 na 7500 kuna (995 eura).

- Na prijedlog udruga civilnog društva i roditelja njegovatelja omogućujemo i obavljanje poslova za sve one koji imaju status roditelja njegovatelja i njegovatelja i to putem ugovora o djelu i autorskog ugovora - dodao je. 

Plenki kao 'duh iz mašine'. Neće dati oporba. Dat će samo HDZ
Plenki kao 'duh iz mašine'. Neće dati oporba. Dat će samo HDZ

A uz to i produžuju status roditelja njegovatelja na 10 mjeseci od smrti djeteta. Na to ih je, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci prisilila oporba u Saboru, točnije predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je tražila da im se status produži na šest mjeseci, a ne da odmah idući dan nakon gubitka voljenog djeteta, a o kojem su brinuli godinama i izbivali s tržišta rada, moraju trčati na burzu. HDZ i njegova ekipa je to odbila i to u prisustvu roditelja njegovatelja i njihove djece, koji su ih htjeli gledati u oči dok pritišću taj crveni gumb. Svjesni da su ispali bešćutni i kako je to odjeknulo u javnosti, od petka do ponedjeljka se HDZ predomislio, a Andrej Plenković je izašao pred javnost i uskliknuo kako su oni i bolji od oporbe te će produžiti status na još više - 10 mjeseci.

Briše se zabilježba na imovinu korisnika minimalne naknade

Udruga Sjena: Iznenadili smo se odlukom o naknadi nakon smrti djeteta, treba je uvesti što prije
Udruga Sjena: Iznenadili smo se odlukom o naknadi nakon smrti djeteta, treba je uvesti što prije

- Dodatno se propisuju ovlasti inspektora socijalne skrbi, koji mogu izricati mjere osobama koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi na crno, i redefinira institut zabilježbe u sustavu socijalne skrbi. Brišemo upis zabilježbe na imovinu za svu vrstu naknada kao način osiguranja. Obveza povrata sredstava ostvarenih temeljem prava na zajamčenu minimalnu naknadu, koja se potraživala od nasljednika, se isto briše u slučaju nasljednika korisnika zajamčene minimalne naknade. Ostaje institut povrata sredstava kod usluge smještaja i organiziranja stanovanja. Uvodi se i naknada za troškove prijevoza zbog školovanja koja se priznaje djetetu s teškoćama u razvoju ili osobi s invaliditetom i to polazniku srednje škole prema primjerenom programu, kao i učeniku srednje škole smještenog u udomiteljskoj obitelji koje pohađa nastavu izvan mjesta prebivališta - naveo je Piletić. 

Korisnicima čiji su roditelji u statusu roditelja njegovatelja se ipak povećava broj sati korištenja osobnog asistenta

Što se tiče izmjena Zakona o osobnoj asistenciji, ministar je podsjetio kako od sada financiranje usluge osobne asistencije na sebe preuzima država, a ne više udruge. To sada postaje zakonsko pravo. I tako proširuju, podsjetio je još, broj korisnika usluge asistencije sa sadašnjih 4070 na 15.098, ali i pružatelja usluge osobne asistencije i na vjerske zajednice, ustanove socijalne skrbi kojima je osnivač RH, decentralizirane ustanove socijalne skrbi... Povećavaju i broj sati korištenja usluge.

- Do sada je to bilo četiri sata dnevno s mogućnošću osam, a sada smo uveli i kategoriju 16 sati - dodao je Piletić.

Uz to se uvećava i cijena sata osobnim asistentima s 54 na 82 kuna bruto. U odnosu na prvo čitanje, kod slanja Zakona o drugo saborsko čitanje Vlada je usvojila i neke primjedbe i sugestije što se tiče korisnika čiji roditelji ili članovi obitelji imaju status roditelja njegovatelja i njegovatelja.

- Sukladno prijedlogu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, povećan je broj sati korisnicima čiji roditelji ili drugi član obitelji koriste status roditelja njegovatelja i to s predloženih 22 na 88 sati mjesečno. Ujedno, osobe s invaliditetom čiji roditelji imaju status, moći će imati pravo na uslugu osobnog asistenta i u slučaju da žive sa samohranim roditeljem, u jednoroditeljskoj obitelji, dvočlanom kućanstvu, u kućanstvu s dvije ili više osoba s invaliditetom, ali smo na prijedlog  udruga roditelja njegovatelja omogućili i da to pravo imaju i one osobe čiji roditelj ima status, a drugi roditelj izbiva iz kuće, kao što su pomorci, djelatne vojne osobe, koji izbivaju duže od šest mjeseci godišnje i to najviše 44 sata mjesečno - naglasio je. 

'Da roditelji njegovatelji, i to ne svi, imaju pravo mjesečno tek 22 sata na asistenta je premalo'
'Da roditelji njegovatelji, i to ne svi, imaju pravo mjesečno tek 22 sata na asistenta je premalo'

Izmjene oba zakona stupaju na snagu od 1. srpnja. Za novosti iz Zakona o socijalnoj skrbi za ovu godinu osigurava se još 5,7 milijuna eura dok će financijski učinak u narednim godinama iznositi oko 10 milijuna eura. A za osobne asistente u državnom proračunu osiguravaju 176 milijuna eura.

- Ovim zakonima još jednom pokazujemo ogromnu solidarnost u hrvatskom društvu, osobito prema najranjivijima. Mislim da su ova rješenja i u smislu prava i financijske težine itekako ozbiljna, dobra i pokazuju da nam je načelo solidarnosti i uključivosti jedno od najvažnijih - dodao je Plenković.

Piletić uvjerava da ima dovoljno ljudi koji će raditi posao osobnog asistenta. Naglašava i kako studenti mogu koristiti usluge osobnog asistenta, a onda mogu računati i na usluge pomoćnika u nastavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela