News

Komentari 84

Korona virus stigao u Europu: Liječnici potvrdili dva slučaja

Korona virus stigao u Europu: Liječnici potvrdili dva slučaja

Smrtonosna upala pluća koja se prije mjesec dana pojavila u Wuhanu, glavnom gradu u središnjoj Kini, sve se brže širi. Pojavila se i u Tajlandu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu, Vijetnamu, Singapuru i SAD-u

Potvrđena su prva dva slučaja korona virusa u Europi. Riječ je o dva pacijenta u Francuskoj, piše Independent. Da je bolest stigla u Europu potvrdila je i francuska ministrica Agnes Buzyn. Jedan je slučaj zabilježen u Bourdeauxu, a drugi nedaleko Pariza. 

Oba pacijenta su hospitalizirana i pod nadzorom. Prema francuskim medijima, u bolnici u Bordeauxu nalazi se 48-godišnja Francuskinja kineskog porijekla kojoj je zaraza potvrđena nakon što je primljena u bolnicu.

Ova respiratorna bolest prenosi se zrakom, a simptomi su slični gripi. Korona virus nalazi se u istoj obitelji virusa kao i poznati SARS i MERS, koji su ubili stotine ljudi u posljednjih 17 godina. Od virusa je do petka umrlo 26 ljudi, a u Kini je potvrđeno 830 zaraženih. Sve je krenulo od kineskoga grada Wuhana, u kojemu su zasad obustavljene sve autobusne, podzemne i trajektne usluge te otkazani svi odlazni avioni i vlakovi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zabrana javnog prijevoza proširila se na još deset gradova, a zatvoren je i Zabranjeni grad u Pekingu. Ove zabrane utjecat će na 20 milijuna ljudi, odnosno na stanovnike tih gradova. Javne proslave, poput Kineske nove godine, karnevala u Hong Kongu i nogometne utakmice, otkazane su. Trenutačno se u karanteni nalazi oko 32 milijuna ljudi.

Društvene mreže miruju 

Franjo Tušek, izvršni direktor Kinesko-europskog poslovnog društva, koji živi u kineskom gradu Haikou, smatra kako je mogućnost zaraze niska.

- Kao i svake Lunarne Nove godine, svi su sa svojim obiteljima, jedu obilno, kao i mi za naše blagdane, ali gotovo nikad ne izlaze. No ne zbog virusa, nego zbog toga što je ovdje obitelj svetinja i u ovo vrijeme je ekstremno bitno da obitelj bude zajedno. Zato mislim da je opasnost od ikakvog širenja virusa zasad minimalna. Wuhan je i dalje pod karantenom - kaže Tušek. Dodaje kako u Kini ne vlada panika jer Kinezi kao narod imaju povjerenja u svoju vlast.

- Oni vjeruju autoritetima na svim razinama, od medicinskih radnika do partijskih šefova, od kojih je jedan nedavno rekao da će svaki niže rangirani službenik koji pokuša zataškati novi slučaj zaraze biti ‘prikovan na stup srama za cijelu vječnost’. Narod naprosto ne vidi tu opasnost i društvene mreže miruju - objašnjava Tušek. Dodaje kako život u Kini normalno funkcionira osim u Wuhanu, koji je pod najvećom karantenom u povijesti. U njegovu gradu nema posebnih mjera zaštita.

Gradi se nova bolnica 

- Jedino sam primijetio da je nedavno u kafiću zaposlenik špricao ruke medicinskim alkoholom svima prisutnima, ali to je bilo za svaki slučaj - opisao nam je Tušek.

U Wuhanu se ubrzano gradi bolnica s tisuću ležajeva koja će biti završena već do 3. veljače. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je zbog korona virusa proglašeno hitno stanje u Kini, ali ga je prerano proglasiti globalnom prijetnjom.

Najčitaniji članci