News

Komentari 24

Kotromanović o kupnji aviona: 'Oba aviona su sjajna, no ipak, moj bi odabir bio američki F16'

Kotromanović o kupnji aviona: 'Oba aviona su sjajna, no ipak, moj bi odabir bio američki F16'

Kotromanović je potvrdio da će ovi avioni biti skuplji za održavanje, no i kazao kako je riječ o velikom tehnološkom iskoraku za oružane snage te da je sada najvažnije pripremiti osoblje

Bivši ministar obrane u Vladi Zorana Milanovića, Ante Kotromanović, danas je gostovanju na RTL-u Danas komentirao nabavku francuskih vojnih aviona.

- Rekao bi da sam sretan i zadovoljan zato što smo napokon okončali jedan dugotrajni postupak na jedan fer, korektan, transparentan način gdje se kompletan vojno-civilni vrh ujedinio oko te odluke, uključujući predsjednika države i premijera. Za razliku od prošlog postupka koji je bio nakaradan, pa smo vidjeli da to baš nije išlo - komentirao je Kotromanović.

'Oba aviona su sjajna, ali ja bih se odlučio za F16'

Kotromanović je kazao kako su i Rafale, kao i F16 odlični avioni te zaključio kako sada imamo jedno vrhunsko borbeno zrakoplovstvo koje će nam služiti idućih tridesetak godina. 

- Oba aviona su sjajna. Teško je birati između dva dobra aviona. Znamo karakteristike oba. Da sam ja ministar obrane, to je teško pitanje, ali ja bi se odlučio za F16. Ja sam imao jako dobre odnose s ministarstvom obrane SAD-a dok sam bio ministar obrane. Primili smo pomoć od nekoliko stotina milijuna dolara samo za vrijeme mog mandata, a da ne govorimo o potpori američke države zadnjih 30 godina - rekao je Kotromanović.

- Reći ću vam primjer, kad smo radili mimohod prije 5 godina, Francuzi su bili jedini koje smo pozvali, koja nije dala ni svog zastupnika. Tako da ja sam više ljubitelj američke vanjske politike - dodao je bivši ministar obrane. 

'Sada je najvažnije pripremiti osoblje'

Kotromanović je potvrdio da će ovi avioni biti skuplji za održavanje, no i kazao kako je riječ o velikom tehnološkom iskoraku za oružane snage te da je sada najvažnije pripremiti osoblje. 

- Da izaberemo mlade ljude, da ih primimo u oružane snage i da ih osposobimo za dnevno-operativno održavanje koje će biti vrlo zahtjevno. To je suvremena tehnologija, mi nemamo iskustva s tim. To je ključno, da se u iduće 3 godine zbilja dobro pripremimo - napomenuo je Kotromanović.

Osvrnuo se i na hrvatsko-američke odnose i naglasio kako vjeruje da odabir francuskih aviona neće imati negativan utjecaj na suradnju. 

- Treba gledati kako i dalje održavati te vrlo dobre i uske veze sa SAD-om - kazao je Kotromanović.

'U ovih 30 godina izrasli smo u malu, ali vrijednu vojsku'

Komentirao je i kako smo ovom nabavkom postali najjača zračna sila u regiji i istaknuo koliko je hrvatska vojska napredovala u zadnjih 30 godina.

- Bili smo i prije ove akcije najbolji u regiji, definitivno. Ali svakako akvizicijom novih aviona sigurno postajemo u regiji najjača zračna sila. Srpski MIG-ovi ne mogu parirati. To je nova tehnologija i novi radari. Ne samo u odnosu na srpske MIG-ove, nego i mađarske i tu smo dominantni. U HRZ-u moraju biti zadovoljni dolaskom nove borbene eskadrile - rekao je Kotromanović.

- Izrasli smo u malu, vrijednu vojsku. U malu silu. Velika smo iskustva vukli iz Domovinskog rata i raznih misija gdje smo bili. Moramo  imati na umu da smo mi mlada vojska. Moramo biti strpljivi i ulagati u oružane snage. Izgleda velika cifra, ali moramo biti gospodari naše sudbine - izjavio je bivši ministar obrane. 

Najčitaniji članci