Obavijesti

News

Komentari 114

Kraj sage! Anita Nosić ipak odlazi iz načelničke fotelje

Kraj sage! Anita Nosić ipak odlazi iz načelničke fotelje
1

U HDZ-u je čeka izbacivanje iz stranke jer smatraju da je naštetila ugledu HDZ-a, a i državna agencija APN pokrenula jedini postupak koji može: naplatu kredita u cijelosti

VIDEO

HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić (30) u četvrtak bi ipak trebala prepustiti fotelju svom zamjeniku Petru Petričeviću.

Informacija nam je potvrđena iz Ministarstva uprave kojem je primopredaja najavljena iz općine. Ministarstvo je inače najavilo novu inspekciju i zaprijetili kaznom od 30.000 kuna HDZ-ovoj mladoj načelnici ako ne napravi primopredaju vlasti. Jer su je obavijestili da još od 7. veljače ne smije obnašati funkciju.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:02

Nosić fotelju gubi nakon nevjerojatne priče koju su otkrila 24sata. Još kao 27-godišnjakinja, načelnica iz općine pored Imotskog je kupila stan uz državne subvencije u Zagrebu. Iako živi u očevoj kući s bazenom i vodi općinu u kojoj živi, uzela je subvencije najmenjene mladima bez krovom nad glavom.

Mjesečno joj plaćamo više od 1700 kuna subvencije, a do siječnja ove godine smo joj pomogli s 46.000 kuna. Subvencije bi plaćali još godinu i pol da nije priča otkrivena. Nosić nam je sama priznala da je stan kupila kako bi ga koristila kada povremeno dolazi u Zagreb.

'Moja plaća nije tko zna kakva i kao svi mladi želim svoj stan'
'Moja plaća nije tko zna kakva i kao svi mladi želim svoj stan'

Stan je u naselju Špansko, koji ulaz dalje u istom kompleksu zgrada gdje živi i Milijan Brkić. Brkić je inače bio osumnjičen da je presretao komunikaciju i Anite Nosić. Ali optužnica na kraju nije podignuta jer se niti jedna od četiri žene nije smatrala oštećenom.

Nosić se inače morala prijaviti u stan u Zagrebu kako bi ispoštovala zakon i ugovor. Ali ona nam je prvo rekla da to nije učinila. Naime, promjena prebivališta automatski po sili zakona znači i prestanak načelničkog mandata.

Naknadne provjere Ministarstva uprave su utvrdile da je Nosić šest mjeseci bila prijavljena u Zagrebu. Cijelo vrijeme je obavljala načelničku funkciju iako joj je mandat trebao prestati po sili zakona. Nitko je neće tražiti povrat plaća jer praksa suda kaže da čak i ako ste nezakonito na funkciji, a radite posao, zaslužujete plaću. Pitanje je je li bilo utaje poreza jer u Zagrebu je za razliku od Lovreća, prirez 18 posto.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:04

Protiv Nosić je i državna agencija APN pokrenula jedini postupak koji može: naplatu kredita u cijelosti. Nosić je ostalo otplatiti još oko 72.000 eura od 80.000 eura koje je podigla za stan. Poslala je pismo u državnoj agenciji da će sve svoje obveze podmiriti. Inače, u imovinskoj kartici nema upisanu ušteđevinu.

U HDZ-u je čeka izbacivanje iz stranke jer smatraju da je naštetila ugledu HDZ-a. Barem ako ostane sadašnje stranačko vodstvo, dok se nitko iz alternativne opcije u kojoj je i Brkić nije izjašnjavao o tome je li naštetila stranci.

Mještani Lovreća iznenađeni su načelnicom: 'Oni lažu i mažu!'
Mještani Lovreća iznenađeni su načelnicom: 'Oni lažu i mažu!'

DORH-u je također proslijeđen njen slučaj da ispita je li bilo pogodovanja.

Nosić je u nedavnom intervjuu rekla da je ona žrtva političkih obračuna. Nije smatrala ni da treba izgubiti funkciju.

- Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta - rekla je.

Opisala je i zašto je uzela državne subvencije za novi stan u Zagrebu.

Nosić se može izvući i mi ćemo joj i dalje plaćati kredit za stan
Nosić se može izvući i mi ćemo joj i dalje plaćati kredit za stan

- Kao i svaka mlada osoba imam želju živjeti u vlastitoj nekretnini i tako riješiti svoje stambeno pitanje. To je razlog zašto sam se prijavila za APN. Prijavila sam se kao svaki drugi građanin koji zadovoljava tražene uvjete. Moja načelnička plaća, naime, nije tko zna kakva, to je razina plaće nastavnika u osnovnoj školi, ne može se načelnik u Lovreću obogatiti – rekla je.

Plaća joj je inače oko 7500 kuna po imovinskoj kartici koja je stara više od dvije godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca