Obavijesti

News

Nosić se može izvući i mi ćemo joj i dalje plaćati kredit za stan

Nosić se može izvući i mi ćemo joj i dalje plaćati kredit za stan
1

Vodeći HDZ-ovci poput Gordana Jandrokovića, Branka Bačića ili Tomislava Medveda ocijenili su njeno ponašanje neprihvatljivim. Izgledno je da će je izbaciti iz stranke, a to će joj možda biti i jedina kazna

VIDEO

Najveća kazne za mladu HDZ-ovu Anitu Nosić bi na kraju mogla biti tek da više neće biti načelnica općine Lovreć i da je izbace iz HDZ-a.

Iako smo otkrili da je kupila stan u Zagrebu uz državne poticaje a u njemu ne živi, iako je 13 mjeseci vodila svoju općinu protivno zakonu i za to primala plaću, iako je lagala u imovinskoj kartici, zbog pravnog rašomona, mogao bi joj ostati i stan i sve plaće koje je primila a da to nije smjela. A Ministarstvo uprave nam je potvrdilo još jedan njen pravni manevar. Nakon što je šest mjeseci bila prijavljena u Zagrebu kako bi ispunila zakonski preduvjet za subvencije stana, opet se u lipnju 2019. godine prijavila u Lovreć! Sve kako bi pokušala ostvariti duplo pravo: i biti načelnica i dobiti stan uz državne subvencije!

Ali da bi se ipak, nakon svega, mogla izvući bez ikakvih posljedica, proizlazi iz odgovora koje smo dobili od nadležnih ministarstava i DORH-a. Iako je ostalo još nekoliko potpuno nejasnih stvari. Kako je dobila subvencije na stan kojem godinu dana nije bila formalni vlasnik? Tko joj je u općini obračunavao plaću i je li utajila porez i prirez za šest mjeseci prijave u Zagrebu?

Podsjetimo, otkrili smo da je Nosić kupila stan uz poticaje u Zagrebu od 57,4 kvadrata za 80.000 eura iako živi u Lovreću u obiteljskoj vili s bazenom. Porezni obveznici joj plaćaju više od 1760 kuna mjesečno pola rate kredita. Već smo joj dali 46.000 kuna, a ona je priznala da u tom stanu ne živi nego ga je uzela za potrebe poslovnih dolazaka u Zagreb. Kada smo to otkrili, Ministarstvo graditeljstva je pokrenulo preko APN-a proceduru da joj odmah naplati cijeli ostatak kredita od 72.000 eura. Jer onaj tko je kupio stan uz poticaje, mora biti prijavljen u njemu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Afera HDZ-ove načelnice Nosić ide na Povjerenstvo i na DORH
Afera HDZ-ove načelnice Nosić ide na Povjerenstvo i na DORH

Ali tada MUP šalje podatak da je Nosić prijavljena u tom stanu još od prosinca 2018. godien! No, ako je prijavljena u Zagrebu, onda ne može biti načelnica male općine pored Imotskog.

Zakon je jasan: mandat prestaje danom odjave prebivališta. A ona je i dalje primala više od 7500 kuna kao načelnica općine. Stan je kupila od tvrtke Munis, poznate po zamjenama zemljišta s Milanom Bandićem.

Pa zašto bi se mogla izvući? Evo odgovora i tumačenja

Ministar uprave Ivan Malenica najavio je postupanje Ministarstva uprave u slučaju načelnice Anite Nosić te u tom dijelu Ministarstvo uprave može utvrditi prestanak mandata načelnice. Iako Zakon o lokalnim izborima kaže da mandat načelniku prestaje u trenutku promjene prebivališta, nije propisano tko bi to trebao prijaviti. Baze MUP-a i Ministarstva uprave nisu povezane. Nosić je 13 mjeseci vodila općinu iako joj je mandat trebao prestati, za to je primala plaću i donosila odluke.

- Mandat će joj prestati u trenutku kada Ministarstvo uprave utvrdi postojanje razloga za prestanak mandata Zakona o lokalnim izborima. Općinu Lovreć će po utvrđenju prestanka mandata načelnice Nosić nastaviti voditi zamjenik načelnice. Mi nismo imali saznanja da je ona odjavila prebivalište iz Lovreća i nismo mogli postupati. Po ranijim primjerima iz općina Kistanje i Biskupija, nema dodatnih sankcija. Upravni sudovi su već zauzeli stav da ako je odradila posao za koji je plaćen, ne može se potraživati plaća koju je primila. Također, odluke nisu sporne – kaže Malenica.

Medved o slučaju Nosić: 'Šalje lošu poruku, to je neodgovorno'
Medved o slučaju Nosić: 'Šalje lošu poruku, to je neodgovorno'

Ali i on priznaje da je ova situacija neuobičajena, te ne zna hoće li DORH naći razlog za postupanje. Ipak, kaže da će pokušati naći rješenje i izmijeniti zakon kako bi bilo jasno tko treba prijaviti promjenu prebivališta načelnika.

- Odredba je jasna. Mandat prestaje danom odjave prebivališta. Ali očito je treba popraviti i propisati tko tu odjavu prijavljuje – zaključuje Malenica

Dakle, ništa od nekih sankcija što se tiče Ministarstva uprave. Da Nosić nismo otkrili, ona bi i danas bila načelnica iako je prijavljena u Zagrebu. To nitko ne kontrolira.

A hoće li morati platiti kredit odmah ili izgubiti pravo na stan?

Ministarstvo graditeljstva kaže da oni nastavljaju s tom procedurom, ali su se i oni zapetljali.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar je u četvrtak navečer izjavio da je "sve po zakonu" jer se prijavila u Zagreb. Ali sada kažu da tad nije imao sve informacije. Mi smo godinu i pol plaćali kredit Nosić prije nego se i prijavila u Zagrebu. I ugovor je potpisan godinu i pol prije. Ali…

Zakon propisuje da joj se cijeli kredit može naplatiti tek ako se ne prijavi 30 dana od stupanja u posjed stana. A podataka u APN-u kad je stupila u posjed nemaju! Postojao je aneks ugovora o kreditu iz prosinca 2018. godine, a tada se Nosić i prijavljuje u Zagrebu, a tek onda upisuje vlasništvo nad stanom. Krediti se inače ni ne odobravaju ako vlasništvo nije čisto, pa je i to dio prijave DORH-u. Ali ovdje je ključan tren kada je ušla u stan. Ako uspije dokazati da se prijavila u roku, ostaje joj i stan i mi joj i dalje plaćamo kredit!

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:02

Ministarstvo graditeljstva nam je jučer reklo da su zato sve to prijavili DORH-u, ali i tu reteriraju jer su sami trebali utvrditi je li ili nije napravila prijavu na vrijeme. Dakle, Ministarstvo graditeljstva prebacuje posao na DORH.

U svom odgovoru navode da je temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Ministarstvo graditeljstva ističe i da je eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo.

- Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu. Štromar je dodatno izjavio da će izvijestiti javnost o reviziji - zaključuju.

– Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata – odgovorio nam je ministar Štromar.

Dakle, za razliku od jučer ne navode direktno da će Nosić naplatiti cijeli kredit jer i oni trebaju vidjeti ima li pravna caka na koju bi se ona izvukla.

Vrati stan ili funkciju! Općinu nezakonito vodi godinu dana
Vrati stan ili funkciju! Općinu nezakonito vodi godinu dana

A DORH u svom odgovoru kaže da oni čekaju da Ministarstvo uprave i Ministarstvo graditeljstva obave inspekcije. Pa tek ako oni nađu nešto, trebaju prijaviti njima na daljnje postupanje. A ne obratno!

- S obzirom na to da su i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo uprave, svako u svojoj nadležnosti, najavili provođenje nadzora, kao i na današnju najavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, za očekivati je da odmah po dovršenom nadzoru, ukoliko utvrde određene nepravilnosti kao sumnju na počinjenje kakvog kaznenog djela, svoja izvješća dostave prvenstveno policiji kao tijelu nadležnom za otkrivanje kaznenih djela, odnosno ako tijekom nadzora utvrde činjenice i podatke koji upućuju na relevantan stupanj sumnje da je postupanjem ili radnjama određene osobe počinjeno kazneno djelo, podnesu kaznenu prijavu policiji ili izravno nadležnom državnom odvjetništvu. Tek po utvrđenju svih relevantnih činjenica moći će se zaključivati radi li se o kaznenom djelu, i a ako da, o kojem i s kojom propisanom kaznom – odgovorili su na naš upit. 

Najviša kazna je 40.000 kuna 

Nadalje, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će također otvoriti slučaj o Nosić. Ona je i njima prijavila prebivalište u Lovreću. Ali bilo što da utvrde, najviša kazna je 40.000 kuna. I ona se ne može naplatiti ako Nosić nije dužnosnik. A Nosić definitivno neće biti dužnosnik jer će joj mandat prestati uskoro odlukom Ministarstva uprave. Dakle, nema naplate kazne

Vodeći HDZ-ovci poput Gordana Jandrokovića, Branka Bačića ili Tomislava Medveda su ocijenili njeno ponašanje neprihvatljivim. Izgledno je da će je izbaciti.

- Pričekat ćemo što će utvrditi ministarstva, a onda sve ide na časni sud. Ali po svemu objavljenom i dosadašnjoj praksi, teško će ostati članica HDZ-a - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović