Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Kraš: Nije istina da je Agrokor pogodovao nekim dobavljačima

Bivši izvanredni povjerenik Agrokora, Ante Ramljak, popuštao je pod pritiskom određenih dobavljača i davao im je tretman koji drugi nisu imali, tvrdi portal Index koji je objavio nove mailove

agrokor
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
48 komentara

Nakon što je Index u petak objavio nove mailove iz kojih je vidljivo, kako tvrdi taj portal, da je Ramljak popuštao pod pritiskom određenih dobavljača i davao im tretman koji drugi nisu imali, priopćenjem se oglasio prozvani Kraš.

Naime, Index navodi kako su pojedini dobavljači prebacivali svoj stari dug u granični i na taj se način spašavali od otpisa.

Priopćenje Kraša prenosimo u cijelosti:

"Danas objavljene insinuacije o navodnom pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema nimalo istine. Osim toga potpuno je neistinita iznesena teza da je bilo „povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebacili na Agrokor“.

Prvo je potrebno razjasniti da je ovdje riječ o mjenicama koje su izdavane kao jamstvo plaćanja za isporučenu robu i usluge, što je bila uobičajena poslovna praksa između Konzuma i njegovih brojnih dobavljača. 

Drugo, granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Konzum je kao dio regularne poslovne prakse izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje po fakturama za isporučenu robu i ako te fakture imaju rok plaćanja nakon 10. travnja i nisu plaćene, one su po definiciji granični dug. 

Treće, nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor, već je prema službenoj odluci/stavu stručnih službi i pravnika Konzuma definirano da se mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. mogu vratiti izdavatelju mjenica (Konzumu), ali da vraćene mjenice moraju u prilogu imati fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. I to je vrijedilo za sve dobavljače koji su imali mjenice kao jamstvo plaćanja u mjenicama s izdanim fakturama prije 10.4.2017., a dospijeće nakon 10.4.2017.

Četvrto, spomenutim mjenicama niti jedan dobavljač nije plaćen, već su mjenice izdane kao jamstvo plaćanja isporučene robe, stoga je neistinita teza da je mjenicama Todorić plaćao dobavljače kao i da su dobavljači 'natjerali' Izvanrednu upravu da mjenice uzme natrag.

I peto, potpuna je neistina da su potraživanja dobavljača tada razvrstana u granični dug – jer su ta potraživanja po definiciji zakona i prema tumačenju stručnih službi i pravnika već bila granični dug. 

Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća već je u nekoliko navrata službeno i javno zatražila od Izvanredne uprave da objavi sve tablice s isplatama dobavljača kako bi se postupak učinio potpuno transparentnim te bi sve zainteresirane strane imale uvid u to koji su dobavljači koliko plaćeni. Tada to više ne bi bio predmet medijskih špekulacija niti temelj za neargumentirane konstrukcije i jalove pokušaje diskreditiranja pojedinih dionika u procesu donošenja nagodbe".

Novi mailovi: Ante Ramljak je pogodovao dijelu dobavljača

Index piše kako je vidljivo da je bilo povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebaciti na Agrokor, što nije svima pošlo za rukom. Oni su natjerali Agrokor da natrag uzme mjenice kojima ih je platio Todorić. Njihova potraživanja tada su razvrstana u granični dug - sigurni gubitak oni su tako pretvorili u sigurni dobitak. 

KOMPJUTERSKA GREŠKA Ramljaka imenovali stečajnim upraviteljem hrvačkog kluba

'Vidaković je rekla da će napraviti eksploziju na televiziji'

"MARICA VIDAKOVIĆ iz Kraša rekla je je da će napraviti eksploziju na televiziji", sadržaj je maila koji je članovima Borg grupe poslala direktorica Agrokorova sektora riznice. Mail je imao naslov "MJENICE - ZVALA GĐA. MARICA VIDAKOVIĆ IZ KRAŠA - PRIJETNJE. Marica Vidaković prokuristica je Kraša i članica je Privremenog vjerovničkog vijeća. Nju je, kao i druge članove, osobno odabrao vladin povjerenik Ante Ramljak nakon što je 10. travnja ušao u Agrokor. 

Vidaković je kombinacijom molbi i prijetnji iznuđivala ustupke od izvanredne uprave Agrokora, a iako je formalno predstavljala sve dobavljače, nekima je bila posebno sklona. Ramljaku je, s druge strane, bilo bitno da mu odluke potvrđuju članovi vijeća koje je on onda nagrađivao - boljim tretmanom.

U problematici oko tretiranja mjenica Vidaković je kao predstavnica dobavljača gurala interese Kraša i još nekoliko kompanija, piše Index.

CURE NOVI DETALJI Jandroković: Mailovi nisu bili primjereni sadržajem ni stilom

Kraševe mjenice vraćene Agrokoru

"GĐA. MARICA rekla mi je da se poziva na članak 40. Stavak 3. Na mjenice koje su za nju instrument osiguranja plaćanja, a kod nas su mjenice koje imaju datum i iznos na sebi instrument plaćanja. Da će napraviti eksploziju na TV. I da joj se javim povratno na mob: 09x/xx xx xxx u roku 30 minuta. Svakako se ne bi javljala prije konzulatacije s vama", piše članovima Borg grupe direktorica iz Agrokora. 

Iz maila je bilo jasno kako je Vidaković itekako ljuta pa tako prenosi i njeno pitanje o tome kako su potrošeni novci na dan 14. travnja 2017. godine. 
ZAVRŠIO SASTANAK U KRAŠU Peruško: Dogovorili smo se da nastavljamo s razgovorima...
Članak zakona na koji se pozvala kaže da će se platiti samo ono što nije dospjelo na naplatu do 10. travnja jer u Konzumovim knjigama njena su potraživanja već vođena kao dospjela i plaćena. Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London TODORIĆ NA BLOGU: 'USKOK ima dovoljno dokaza za postupak protiv Plenkovića'

Iz korespondencije je jasno da se Vidaković uspjela izboriti da se Kraševe mjenice vrate Agrokoru te da se, pojednostavljeno kazano, račun za robu koji se vodio kao "plaćen" počne voditi kao "neplaćen".  I da ne čeka neizvjesnost nagodbe i sigurni otpis, nego da se naplati iz redovnog poslovanja. 

U tome su, kako se može vidjeti iz dokumentacije, uspjeli Kraš, Podravka i Badel, a vrlo vjerojatno i još neke tvrtke koje se spominju u mailovima: Atlantic Trade, Procter & Gamble i Nestle Adriatic.

'Nas Konzum vodi kao da smo plaćeni. Riječ je o velikima (Podravka, Badel i Kraš)'

Samo dan prije nego što će uputiti gore navedenu prijetnju, znači 19. travnja, Marica Vidaković žali se članu grupe Borg Tomislavu Matiću (Ramljakovom partneru iz Texo Managementa) da nisu uspjeli vratiti Kraševe mjenice u Konzum. Kako se radilo o mjenicama, kojima je Agrokor plaćao dobavljače, one su blokadom računa postale teret dobavljača. 

KOMENTIRAO NOVE MAILOVE Arsen Bauk: Borg, Vlada RH i premijer bili su usko povezani

"Sada imamo situaciju da nam valuta dospijeva u petom mjesecu ali nas Konzum nema na evidenciji za plaćanje jer nas vodi kao da smo plaćeni mjenicama. Kako se radi o velikim dobavljačima (Podravka, Badel i Kraš) nisam sigurna da je moguće dogovoriti bez sastanka", pisala je Vidaković kojoj očito nitko nije odmah odgovorio pa je uputila jasne prijetnje dan kasnije direktorici Sektora riznica Agrokora. 

"Zvao me Kraš. Prvo gđa. Ivanka Maričković-Putrić, a poslije nje gđa. Marica Vidaković – u 11,30 h. Kažu dogovor je da se vrate mjenice koje su izdane za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja 2017. godine. Jučer ujutro bio je stav da se mjenice dobavljača NE vraćaju. Po primitku uputa od gđa. Ivanke iz Kraša i u razgovoru s g. Matićem odmah sam skrenula skupljati iznos mjenica za fakture koje dospijevaju poslije 10. travnja. Naše pravilo je bilo da se mjenice izdaju na fakture kad dospiju. Svako pravilo ima iznimki - pa tako je bilo i za Kraš, ali nisam iskreno sigurna je li bilo drugih odstupanja od pravila", piše Željka Širola koja je u Agrokoru od 1994. godine, a direktorica Sektora riznice je od siječnja 1997. godine te joj itekako poznata situacija kako se favoriziralo u doba Ivice Todorića. 

Sadržaj maila upućuje na zaključak da su neki dobavljači još u vrijeme Todorića imali nešto bolji status, odnosno plaćalo im se ranije nego ostalim dobavljačima. "Običan" dobavljač dobio bi mjenicu u trenutku kad bi mu se treba platiti roba, a Kraš je dobivao i prije tog roka. Isto tako, razvidno je da se Marica Vidaković uspjela lobiranjem i pritiskom u Ramljakovom mandatu izboriti da joj Agrokor preuzme mjenice i pretvori stara potraživanja, za koja je Agrokor u tom trenutku smatrao da su podmirena, u granični dug - koji ne čeka nagodbu nego se isplaćuje iz redovnog poslovanja, piše portal Index.

AFERA MAILOVI SDP-ovci Plenkovića prijavili Povjerenstvu za sukob interesa

Spriječili gubitke

Iako je početni stav bio da se mjenice uopće ne vraćaju (dakle da ostanu dobavljačima i postanu b ZBOG AGROKORA Odvjetnička komora istražuje Šavorića i još dva odvjetnika ezvrijedne u nagodbi), dogovoreno je da se za Kraš i dio dobavljača vraćaju one koje još u tom trenutku nisu bile unovčene. Time su spriječili gubitke. Oni koji to nisu uspjeli, završili su s mjenicama koje će se otpisati u nagodbi ili će, ako su ih već bili unovčili, morati platiti dug faktoringu.

Vidaković u mailu od 19. travnja tako priznaje da ima mjenice koje nisu eskontirane, dakle nisu ni unovčene u faktoring kući, nego je "zapela" s njima u vrijeme sloma kompanije. Nije ih uspjela vratiti u Konzum. Zato ih pokušava ubaciti u kategoriju "graničnog duga", za koji je dogovoreno da se isplaćuje iz redovnog poslovanja, a odnosi se na robu koja je izdavana prije 10. travnja, ali ima datum dospijeća poslije 10. travnja. Tim proguravanjem u kategoriju "graničnog duga" izbjegava se otpis.

Nakon prijetnji, uveli promijenili pravila

Kako je Agrokor poslovao s mjenicama u vrijeme Todorića opisuje direktorica riznice u mailu od 20. travnja: "Naš način rada je bio da izdajemo mjenice na fakture koje su dospjele-te eskontom mjenica u faktoring tvrtkama na dan dospijeća faktura dobavljači bi primili novce na račun, a mi bi mjenice iskupljivali u budućnosti."

PLENKOVIĆ: 'Spot je sniman u Šavorićevom uredu, to je bio slučajni odabir'

Nakon prijetnji "eksplozijom na televiziji" Marice Vidaković, kreću nova pravila.

"Jučer je bio stav da se mjenice dobavljača NE vraćaju", piše Širola Anti Ramljaku i Tomislavu Matiću, i još nekim ljudima iz Agrokora 20. travnja u 6 ujutro. Tri sata kasnije ravnateljica riznice piše STAV/ODLUKA je da se mjenice koje su izdane za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja mogu se vratiti izdavatelju mjenica. Takve su se mjenice stornirale i spremale u poseban registrator, a za fakture koje su bile priložene najavljeno je plaćanje iz redovnog poslovanja. 

Među dobavljačima koji su uspjeli vratiti mjenice u mailu od 20. travnja navode se Kraš, Atlantic Trade, Protector&Gable i Nestle Adriatic.

Upozorila na nejednak tretman

Na neravnopravnost među dobavljačima upozorila je članove grupe Borg i šefove u Agrokoru i Judita Svetin iz Prve kreditne zavarovalnice, koja se raspituje, a nikad ne dobiva odgovor po kojim kriterijima se nekim dobavljačima nudi isplata starog duga, a drugima ne. 

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic and Martina Dalic, Minister of Economy, attend a news conference in a government building in Zagreb OBJAVLJENI NOVI MAILOVI Broker Martini Dalić: Trebamo to bolje osvijestiti kod Andreja

"Nekim od naših osiguranika, vjerovnicima društvima Grupe Agrokor, već je nuđeno plaćanje potraživanja nastalih do 9.4.2017, a drugima ne. Da li ta plaćanja odobrava izvanredni upravitelj, g. Ramljak, na osnovu kojeg članka Lex Agrokor (40. članak?), i prema kojima kriterijima su odabrani ti dobavljači? Na nas se naime obraćaju pitanjima, pošto nemaju sugovornika unutra Grupe Agrokor i ne znaju, kako da se ponašaju, što utječe i na odluku o daljnjem surađivanju s društvima u Grupi. Kontaktirali smo gđu. Vidaković, predstavnicu vjerovnika čija potraživanja nadmašuju 100.000 kuna ali bez uspjeha", piše Svetin.

Naime, Svetin je predstavnik osiguravajućeg društva koje je osiguralo potraživanja više osiguranika prema hrvatskim društvima u Skupini Agrokor, a njihova izloženost je nekoliko milijuna eura. Potraživanje većine, koje "pokriva" Prve kreditne zavarovalnice premašuje 100 tisuća kuna. Njih bi trebao zastupati Kraš, no od Vidaković, koja se bori za svoju poziciju, nema previše pomoći.  

I Atlantic uspio vratiti mjenice?

Tu je i mail od 25. travnja 2017. godine koji šalje direktorica trezora iz Agrokora gdje je vidljivo kako s Ramljakom upravljaju njegovi "savjetnici", tvrdi Index.

ŠKEGRINI PELIKANI Novi mailovi: Grupa Borg žali jer nije prošla prodaja HEP-a

"Vezano na transakcije s mjenicama i u želji da nekim dobavljačima olakšamo život koliko je to moguće – naši novi konzultanti koji su došli s timom g. Ramljaka – mole komercijalni ugovor s Zdenkom, Krašom i Atlanticom", stoji u mailu koji izmjenjuju službe Agrokora.

U drugom se naglašava kako upravo Kraš i Atlantic inzistiraju na povratu mjenica: "Bilo bi dobro ako je moguće dobiti ugovor između Kraša i Konzuma i Atlantica i Konzuma - posebno jer oni inzistiraju na povratu mjenica - Atlantic tu dostavio mjenice."

I Atlantic je, ako je suditi prema mailovima, uspio vratiti mjenice i time ih vjerojatno kasnije naplatiti, baš kao i Kraš, zaključuje Index.

 

 

 

 

 

Tema: Afera mailovi

Možda vas zanima i ovo:
Message