News

Komentari 124

Capak: 'Nije ovo 3. val, mi smo na repu drugog vala. Od sutra radi call centar za cijepljenje'

Capak: 'Nije ovo  3. val, mi smo na repu drugog vala. Od sutra radi call centar za cijepljenje'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je došla  velika količina cjepiva, pred kraj tjedna nam dolaze i veće doze

Povodom početka cijepljenja protiv koronavirusa za građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima, a koje je počelo danas u 9 sati ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak za N1 je rekao da je došla  velika količina cjepiva, pred kraj tjedna nam dolaze i veće doze i vidjet ćemo što dalje.

Kazao je da je na početku bilo problema s isporukom cjepiva od strane proizvođača i kako od sutra kreće i call centar za naručivanje za cijepljenje 

-  Radi se o internetskoj platformi za cijepljenje, a od sutra se otvara call centar za ljude koji ne koriste internet, da se mogu naručiti za cijepljenje - naglasio je Capak

Očekuje se da će se procijepiti oko 900 ljudi, a na raspolaganju su cjepiva AstraZenece i Pfizer/BioNTecha.

Upitan je li stvorio konfuziju informacijom da se oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi masku, Capak je rekao da su iz te kompanije rekli da cjepivo štiti od transmisije virusa.

 - Ja sam jučer rekao da nijedno cjepivo ne štiti 100 posto i da trebamo nastaviti nositi maske. Odmah nakon registracije AstraZenece rekli smo da je bolje da se cijepi kasnije, između 8 i 12 tjedana, a sad je pokazano da su rezultati cijepljenja bolji, ako se druga doza primi što kasnije, pa ćemo raditi na tome da se to docjepljivanje što više približi dvanaestom tjednu -  rekao je Capak.

Do kraja ožujka potpuno cijepljeno 350.000 ljudi

Nada se da će isporuke cjepiva u drugom kvartalu biti barem dvostruko veće nego u prvom, što bi znatno olakšalo i početak turističke sezone i nastavak gospodarske aktivnosti.

 - Nekad imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje -  rekao je Capak.

Do kraja ožujka Capak očekuje da bi najmanje potpuno cijepljeno moglo biti oko 350 tisuća ljudi, ali da se očekuje da će biti manje od toga.

- Sredinom drugog kvartala mislim da bismo mogli doći do milijun procijepljenih -  rekao je Capak te dodao kako imamo nježni porast novooboljelih.

'Ovo je rep drugog vala'

Hoće li Hrvatska ići u treći val?

- Ja ne bih rekao da smo u trećem valu, ovo je rep drugog vala. Ne smijemo se opustiti, imamo niz situacija koje mogu zakomplicirati situaciju. Nedostatak cjepiva je jedna od njih, britanski soj drugi. Imamo situaciju s teško oštećenom Sisačko-moslavačkom županijom zbog potresa. Trebamo jedan oprez i na taj se način zaštititi - naglasio je Capak.

Naime, danas je organiziran okrugli stol u povodu početka cijepljenja osoba s kroničnim bolestima protiv Covida-19.

Na okruglom stolu će, uz ostale, sudjelovati ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac i predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a Dario Rahelić i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

Najčitaniji članci