Obavijesti

News

Komentari 381

Redovi za cijepljenje u Zagrebu: 'Samo više da se cijepim, pa da napokon mogu mirna na plac'

Redovi za cijepljenje u Zagrebu: 'Samo više da se cijepim, pa da napokon mogu mirna na plac'
24

Iako je cijepljenje u Zagrebu počelo jutros u 9, građani su se na lokaciji počeli pojavljivati već oko 6 sati, sve kako bi što prije dobili svoju dozu cjepiva

VIDEO

Stotine starijih građana i kroničnih bolesnika danas je došlo u pratnji svoje djece, unuka i drugih članova obitelji na Ksaversku cestu broj 111. Tamo je u 9 sati započelo cijepljenje. Cijepili su se svi koje su njihovi liječnici opće prakse naručili, a danas su liječnici koristili Pfizerovo cjepivo. 

Jedna nam je Zagrepčanka rekla: 

- Tu sam da se napokon cijepim pa da više ne moram misliti o tome. Godinu dana nam govore da možemo umrijeti ako se zarazimo, da je opasno za nas. Samo da se cijepim pa da mogu mirna na plac - kazala je gospođa.

Zamisao organizatora je bila da svakih pola sata cijepe oko 70 osoba, pa su ih po tom planu i naručivali. No mnogi su ispred dvorane u kojoj se sprovodi cijepljenje došli već u 6 ujutro. Zbog toga što je već u 9 ujutro ispred dvorane bilo više ljudi nego što je naručeno za taj termin, sve se prolongiralo, a veliki red je zablokirao i jedan dio kolnika. 

'Ma neka me cijepe kojim god cjepivom žele, samo da sve ovo završi pa da vidim svoju obitelj'
'Ma neka me cijepe kojim god cjepivom žele, samo da sve ovo završi pa da vidim svoju obitelj'

 - Čekam tu od pola 9, rekla mi je doktorica da dođem između 9.30 i 10 - govori nam gospođa Saja (83). Cjepivo je jedva dočekala.

- Nedostaje mi odlazak u dućan normalan, nedostaju mi šetnje, moje prijateljice. Zadnjih godinu dana izbjegavam baš sve. Zet je došao sa mnom da ne budem sama, uzeo je slobodan dan. Treba sad primiti prvo cjepivo, pa drugo. Onda će se malo lakše živjeti.

Njezin vršnjak Ivo je naručen u 9:30, ali još čeka u redu. Stigao je oko 8 sati sa suprugom. Kao i Saja, izbjegavao je sve što je mogao.

- Imam artrozu, šećer, srčani sam bolesnik. Baš sam se pazio, u dućan sam otišao samo jednom i to sa pojačanim mjerama osiguranja kako ih ja zovem - priča nam i pokazuje rukavice koje stavlja pri svakom izlasku iz stana.

- Trebao sam se jako čuvati, bilo me strah. Na pitanje boji li se cjepiva kaže: Ma jedva sam dočekao! Cjepivo sam primio puno puta u životu, zato i imam 83 godine. To su gluposti, te priče o cjepivu, moraš se cijepiti. Ovako ću bar umrijeti prirodno, a ne u mukama od gušenja. Prošao sam to u onim nekim drugim vremenima, to je agonija. Sad ću se moći prošetati, popričati s prijateljima.

 

Na cijepljenje ulaze u grupama po osam. Prva stanica je upisivanje. Na samom ulazu u dvoranu postavljeni su stolovi gdje se osobna i zdravstvena iskaznica daju na uvid, prijavljuju se eventualne alergije i ostale poteškoće, a medicinski djelatnici popunjavaju kartončić koji služi kao potvrda  primanju prve doze cjepiva. Nakon toga - cijepljenje. 

 - Kroz moje ruke je do sad prošlo oko  - 70ak ljudi. Zadovoljni su, dosta ih je došlo i ranije. Većina pita je li boli, uzbuđeni su. Ovo im je neki znak da će stvari krenuti na bolje, da će moći normalnije živjeti - govori Vlado Josić.

Odgovara na sva pitanja i objašnjava polako sve što radi, na taj način skreće pažnju s uboda. Nakon stavljanja flastera, sve koje je cijepio šalje na stolce u drugi dio dvorane. Tamo pacijenti moraju ostati još 15 - ak minuta, a na njih paze mladi medicinari. 

- Sve je u redu, ništa strašno. Mali ubod, jedva sam ga osjetila. Bojala sam se jer sam vidjela na TV - u onu iglu, ali ništa - govori jedna gospođa. Došla je na cijepljenje sa suprugom.

- Dobili smo Pfizerovo cjepivo. Zadovoljni smo, ma da je bilo koje cjepivo. Doktorica koja nas je cijepila je jako draga, pažljiva - dodaje, a njezin muž u šali dobacuje: Jako je draga, mogao bih češće kod nje. Znate kaj, da su me gemištom cijepili, samo da sam siguran od korone. 

 

I supruga hrvatskog predsjednika cijepila je svoje sugrađane. Za Sanju Musić Milanović svi imaju samo riječi hvale

- Jako je nježna, pitala me s kojom rukom pišem pa me u drugu cijepila. Baš mi je drago da me je cijepila prva dama, dobar je primjer svim ovim političarima da se treba raditi, a ne samo pričati - kaže gospođa koju je cijepila Musić Milanović. Svi koji su se cijepili danas, drugu dozu dobit će za mjesec dana. Ministar Vili Beroš uvjerava da neće biti problema sa zalihama cjepiva.

- Mi smo vezani uz broj doza koje dolazi, ali HZJZ vodi računa da za sve građane koje su se cijepili bude doza za docjepljivanje - rekao je Beroš.

Zbog prirode organizacije, protočnosti na cijepnom mjestu i izbjegavanja grupiranja građana, naglasak nije na osobama koje su teže pokretne ili nepokretne ili kojima lokacija cijepljenja uslijed uznapredovale životne dobi ili drugih okolnosti nije lako dostupna.

Za takve osobe organizirat će cijepljenje na mjestu koje im je lakše dostupno, odnosno bliže njihovim kućama (domovi zdravlja, liječnici obiteljske medicine) ili u njihovom kućanstvu putem kućnih posjeta ili mobilnih timova.

Lauc: 40 posto Zagrepčana bilo je u kontaktu s virusom, Bubaš: Sve je to dosta kompleksno...
Lauc: 40 posto Zagrepčana bilo je u kontaktu s virusom, Bubaš: Sve je to dosta kompleksno...

Tako će, u ovom slučaju, biti obuhvaćeno oko 900 osoba koje su se prijavile na cijepljenje liječnicima obiteljske medicine u gradu Zagrebu, a koje neće moći biti obuhvaćene s 30 doza cjepiva koliko je svaka ordinacija zaprimila za tjedan od 22. veljače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 381
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca