Obavijesti

News

Komentari 37

Prvo rat, pa odron sad i potres: 'Nećemo se predati. Zbog djece'

Prvo rat, pa odron sad i potres: 'Nećemo se predati. Zbog djece'
8

Tek što su se smirili od katastrofe koja im je odnijela kuću u Hrvatskoj Kostajnici, obitelji Orlić u potresu je oštećen i zamjenski stan u Petrinji

VIDEO

Ovo je sad, nadam se, treća sreća. Preživjeli smo odron u Hrvatskoj Kostajnici pa sad i potres. A rat? O tome nećemo pričati. Previše je tu stvari bilo. I svi te onda pitaju kako izdržiš. Moraš, zbog te svoje djece.

Ispričao nam je to Semir Orlić, čovjek tužne sudbine pune muka i patnji, ali velika srca, koji je sa ženom i troje djece jedva izvukao živu glavu u potresu koji je prošlog utorka razrušio Petrinju.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

serija potresa 28. i 29. prosinca 02:01

U ožujku 2018. u zadnjim sekundama izašli su iz kuće koja se srušila u odronu u Hrvatskoj Kostajnici. Tek što su počeli živjeti u zamjenskom stanu u Ulici braće Hanžek u Petrinji, “majka priroda” pokazala je kako je neumoljiva i ne mari za ljudske sudbine.

'Nešto je pucketalo i pojavila se golema rupa kraj moje kuće!'
'Nešto je pucketalo i pojavila se golema rupa kraj moje kuće!'

- Prije potresa spustio sam se u podrum u ostavu kako bih složio nekakav alat. Počelo je tresti i na mene su pale police i stvari. Jedva sam se uspio izvući, kao medvjed sam se borio da se probijem među tim stalažama i uzletio sam uz stepenice do stana. Vrata su bila zaključana, a moji su vrištali unutra. Zaletio sam se u vrata i doslovno ih odnio ispred sebe - ispričao je Semir.

Na licu mu se vidjelo kako ga teško pogađa svaki trenutak sjećanja na tu novu katastrofu. Po ženi i djeci padale su stvari, natučeni su, no nemaju težih ozljeda. Dodao je da su se među zadnjima izvukli iz zgrade, koja više nije za stanovanje.

- Uspio sam se povezati s gospodinom koji nam je u Zagrebu ustupio svoj novi stan na korištenje. Nazvao sam brata, koji ih je odvezao onamo kako ne bi morali gledati tu novu katastrofu. Jedva smo se i od prošle oporavljali, a sad opet. Spasili smo lijekove i nešto dječje robe. Ja sam ostao čuvati zgradu od problema i pomoći drugima. Spavam u autu - kaže Semir, koji je nesebično pomagao i u poplavama u Kostajnici.

- Najviše mi je žao djece koja moraju proživljavati novu traumu. Godinu i pol, svaki dan, imali smo borbu s njihovim strahovima i problemima koji su nastali - kaže Semir.

U tome su im pomogli i zaposlenici škole i vrtića, kao i psihologinja. Podsjetimo, Hrvatsku su nakon stradavanja u Kostajnici obišle fotografije njegove, tada 3-godišnje kćeri Alise, kojoj je u kući ostao omiljeni plišani medvjedić. Ljudi iz Crvenoga križa darovali su joj novog i ništa im nije moglo reći hvala kao njezin iskreni osmijeh. Nakon preseljenja u Petrinju posjetila ih je ekipa 24sata i odnijela darove za Božić. Alisinu životinjskom carstvu tad se priključio novi medvjed, no dječje sobe u kojoj je spavala više nema.

Alisu (3) čuva medo: Ostala je bez kuće u odronu u Kostajnici
Alisu (3) čuva medo: Ostala je bez kuće u odronu u Kostajnici

- Svi zidovi u stanu su popucali. Rascvjetali su se štokovi, nosivi zidovi u spavaćoj sobi jedva se drže. Kroz rupe ulazi svjetlost izvana. Cijela zgrada propala je s krajeva prema sredini - kaže Semir, koji je pomalo razočaran procjenom statičara. Zgrada je dobila oznaku N2, što znači da je neupotrebljiva, no da je to samo privremeno.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:10

- Nije ni bio unutra. Pozvao sam ga da zaista pogleda unutra, no rekao je da ne želi riskirati svoju glavu. Zgrada do nje, jednake arhitekture, označena je crvenim iksom te će je rušiti - kaže Semir.

Pokazao nam je i hrvatsku zastavu koja je ostala na ulazu. Prati ga od rata.

- To je ono što je u srcu. Visjet će i u novom domu - kaže nam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"