Obavijesti

News

Komentari 24

Kuća nam je poplavila, a mi smo odlučili roštiljati. Bilo nam je to kao terapija, najbolje jelo ikad

Kuća nam je poplavila, a mi smo odlučili roštiljati. Bilo nam je to kao terapija, najbolje jelo ikad
8

Marija (45) i Željko (53) Povrženić iz Gradca tri dana su se borili s poplavom. A onda su odlučili: 'Ma ajmo roštiljati'. Pozvali su i susjede, a sad pripremaju novi roštilj. 'To je bilo barem nekakvo olakšanje', kažu

VIDEO

Moj suprug je pravi roštilj majstor, ali ovaj iz poplave bio je svjetski! Najbolji ručak ikad. To je bila naša pobjeda nad poplavom, rekla nam je Marija Povrženić (45) iz karlovačkog naselja Gradac. Fotografija njenog muža Željka (53) dok priprema roštilj iako je dvorište njihove obiteljske kuće i sve uokolo pod vodom oduševila je mnoge. U najtežim trenucima, u tom jednostavnom roštilju pronašli su barem malo utjehe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

roštilj u poplavi 00:20

- Ma to je bila mentalna terapija. Toliko smo bili željni tople hrane da nas je roštilj u tome svemu podigao i dao nam snage za dalje - govore nam supružnici.

Tri dana su se u kući borili s poplavom. Nisu mogli nikamo.

- U prizemlju je bilo 30 centimetara vode, dvorište je bilo potpuno poplavljeno, sa 160 centimetara vode, a i pečenjara u dvorištu bila je gotovo potpuno pod vodom. Nije bilo spavanja, nije bilo normalnog obroka, ništa nije bilo normalno. Boravili smo na katu, na suhoj hrani, dok je naš pas Zum morao biti na terasi, s koje je užasnut promatrao vodu. Čim se u petak poslijepodne voda povukla iz prizemlja kuće i donekle se spustila u dvorištu, primijetio sam da je jedino rešetka od roštilja ostala suha. Kako volim roštiljati, odmah mi je sinula ideja da ga idem ispeći da nas podigne iz ove beznadne situacije. Pružio nam je olakšanje i zadovoljstvo - govori Željko.

24sata s vatrogascima koji kod Karlovca ljudima nose hranu: 'Jako su dobri, sve su nas obišli'
24sata s vatrogascima koji kod Karlovca ljudima nose hranu: 'Jako su dobri, sve su nas obišli'

Marija je suprugov prijedlog o roštilju objeručke prihvatila. Samo je bilo pitanje kako nabaviti drva jer je sve oko njih plivalo u vodi. Željko se dosjetio da na tavanu imaju malo briketa i dasaka od paleta pa se bacio na posao. Marija je iz zamrzivača izvadila meso, odmrznula ga i napacala te pripremila salatu i kruh. Na roštilj su pozvali i susjede, no odmah im se mogla pridružiti samo jedna susjeda jer drugi nisu imali ribičke čizme niti druge mogućnosti doći, pa su navratili kad su se snašli.

- U slast smo ga pojeli - složno kažu Marija i Željko, koji nam pričaju kako im je kuća od 2014. već četiri puta bila poplavljena.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Poplavljeno područje u naselju Krkanec u varaždinskoj županiji 01:06

Njihove kćeri studiraju u Zagrebu, pa ovog puta nisu morale prolaziti užase poplave s roditeljima. Supružnici kažu kako se na poplave čovjek ne može naviknuti, ali može imati više iskustva i pripremiti se da se iz nepogode izvuče sa što manje štete i posljedica.

Stanovnici Obrovca zbrajaju štetu nakon poplave, uništene brojne kuće: 'Samo da smo živi'
Stanovnici Obrovca zbrajaju štetu nakon poplave, uništene brojne kuće: 'Samo da smo živi'

- Sve smo podizali na klocne, još u utorak. Ono što smo mogli odnijeli smo na kat. Vodu je nemoguće spriječiti jer u kuću prodire kroz temelje, ispod deke, sifona u kupaonici. Najgore je kad krene i ne znate koliko će to trajati. Nasreću, u susjedstvu smo svi složni i u takvim situacijama smo jedni drugima oslonac. Ako netko nekamo ide, nabavi kome što treba, posuđujemo si ribarske čizme ili što god da kome zatreba, šalimo se i na taj način održavamo zdrav duh. Ništa nam nije falilo, jedino briga nadležnih službi, koja je ovog puta definitivno izostala. Nitko nas nije obišao - govori Marija te nastavlja da su nakon prve poplave 2014. godine doživjeli šok.

Sve je bilo uništeno u prizemlju kuće, nakon čega su uredili prvi kat, na koji su preselili spavaće sobe, a u prizemlju su im ostali kuhinja i dnevni boravak, s tim što su pazili na to da namještaj bude što lakši i da ga mogu prenijeti ili da je viseći. Nakon treće poplave otišao im je sav parket, sto četvornih metara koje su zamijenili pločicama, a morali su kupiti i novu peć za centralno grijanje. Sad razmišljaju da kuhinju sazidaju kako bi bila otpornija na poplave. Puno su novca do sada potrošili u obnovi.

FOTO Vatrogasci i Crveni križ evakuirali staricu iz poplavljene kuće u karlovačkom Selcu
FOTO Vatrogasci i Crveni križ evakuirali staricu iz poplavljene kuće u karlovačkom Selcu

- Kuću smo već očistili i dezinficirali, a sad priređujemo još jedan roštilj jer nam dolaze djeca, tako da ide još jedan za nas i za susjede. Idemo dalje još jači. To su samo stvari, samo zidovi, sve ćemo riješiti, zdravi smo, želju i volju imamo, a i nemamo kamo otići. Djeca su nam ovdje odrasla i tu je naš dom. Kad bi barem vladajući dijelili naš stav, da ne odustaju od naroda i da su ustrajni u svemu, vjerujemo da do ovoga ne bi niti došlo. Ovo je strašno! Mi nismo sami, sklonili smo se na kat, a koliko ljudi je još lošije prošlo, koji žive u prizemnici i potopljeni su, a nemaju kamo - zaključuju supružnici Povrženić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja
ZLATNO PODUNAVLJE

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja

Naše voditelje, Putoholičare Ivu i Branka, pratimo na proputovanju Hrvatskom u jednom od najljepših europskih parkova prirode, Kopačkom ritu, a otkrivaju nam i vrhunsku gastronomiju erdutskog i iločkoga kraja

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i  delicije od jegulja i žaba
PROMO

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i delicije od jegulja i žaba

Svim gostima hotela Restaurant Villa Neretva nudi se nezaboravno iskustvo – fotosafari kroz dolinu Neretve. Izlet kroz kanale rijeke Neretve prava je radost za oči i dušu. U ponudi je i berba mandarina...
Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju
UPOZNAJTE VUKOVAR

Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka. Izdvojili smo pet manje poznatih zanimljivosti o Gradu heroju, koje će vam otkriti pravi duh Vukovara