Obavijesti

News

Komentari 12

Lažni policajci haraju zgradama: 'Kolegi morate dati novac, a vi ćete dobiti drugi u Fini'

Lažni policajci haraju zgradama: 'Kolegi morate dati novac, a vi ćete dobiti drugi u Fini'

Prevaranti građanima govore da provjeravaju novčanice, a samo u srijedu prevaranti su uspjeli izvući najmanje 5000 kuna od žrtava u centru Zagreba

VIDEO

Dobar dan, zovem vas iz krim policije iz Heinzelove. Kod vas u kvartu se pojavio krivotvoreni novac, glasio je poziv lažnog policajca koji je u srijedu prevario najmanje tri žene u centru Zagreba.

Kako doznajemo, on je bio taj koji je u dobro smišljenoj prevari pripremio teren kolegi koji je žrtvama morao ući u stan.

- Sumnjamo da su u mjenjačnici u vašoj blizini počele kolati lažne novčanice i mi moramo provjeriti sav novac koji imate u kući. Moramo očitati serijske brojeve. Nemojte sad dizati ništa s bankomata - glasila je poruka prevaranta preko telefona. Jednom kad je uspio pridobiti povjerenje žrtve, naveo ih je na kolegu koji će sve popisati i izdati im dokumente.

- Morate ostati na vezi. Moram se uvjeriti, zbog vaše sigurnosti, da je to zbilja moj kolega - glasila je sljedeća naredba prije nego što je drugi prevarant pozvonio. Time su se zapravo željeli osigurati da žrtva neće nazvati pravu policiju, nekog od obitelji ili prijatelja kako bi joj pomogli. Ubrzo se u stanovima našao mlađi muškarac u 30-im godinama s policijskom značkom.

Aplikacijom 'WhatsApp' širi se nova internetska prevara
Aplikacijom  'WhatsApp' širi se nova internetska prevara

- Lažne novčanice su dospjele u kioske i trgovine u blizini mjenjačnice. Dajte nam novac da ga pregledamo - rekao je prevarant žrtvama dok je vadio niz formulara koje je ispunjavao sa žrtvama. Zapisao je i njihove osobne podatke, ali i one od banke te podatke s kreditnih kartica.

U zamjenu za novac, kako neslužbeno doznajemo, žrtve su dobile lažne papire s kojima bi trebale otići do Fine po ispravne novčanice. S obzirom na to da Fina nema takvu uslugu niti mijenja lažan novac, moguće je da će još ljudi, nakon odlaska u tu financijsku instituciju, otkriti da su prevareni.

Samo tijekom srijede prevaranti su uspjeli izvući najmanje 5000 kuna od žrtava u centru Zagreba. Jedan slučaj im je propao, kad je starija gospođa pozvala susjeda kojeg je željela upozoriti na lažne novčanice. Lažni policajac je doslovno istrčao iz zgrade. Neke ljude, koji su odgovarali opisima, policajci su priveli već u četvrtak te su završili na prepoznavanju. No službeno osumnjičenih zasad nema i istraga se nastavlja.

Iz zagrebačke policije su pozvali na oprez sve građane, osobito one starije dobi da dobro provjere s kim razgovaraju te da ne padaju na lažne i šarmantne priče ljudi, koliko god im one imale smisla.

Pokušaj prevare u Čakovcu: Umirovljenicu nagovarali da podigne cijelu ušteđevinu
Pokušaj prevare u Čakovcu: Umirovljenicu nagovarali da podigne cijelu ušteđevinu

- Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju: policiju, banku, Elektru, servis, telekom i slično - napisali su policajci i dodali da, ako imalo posumnjate u njih, odmah nazovete 192.

- Možda ste posramljeni što ste prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će vrebati novu žrtvu i novu priliku. Zapamtite što više detalja koji mogu dovesti do uhićenja - napisali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava