Obavijesti

News

Komentari 79

Ličko prelo: Bitka tek počinje, na nove izbore ići će do ljeta?

Ličko prelo: Bitka tek počinje, na nove izbore ići će do ljeta?
1

NA IZBORE DO LJETA? HDZ je u Lici najbliži koaliciji s HSP-om. Zajedno mogu izgurati Darka Milinovića s mjesta župana i izazvati nove izbore

VIDEO

Milinovićeve dugogodišnje šerifovsko upravljanje Likom je definitivno prošlost. Tvrde nam to sugovornici iz HDZ-a nakon što su bivšeg člana pobijedili na izborima u nedjelju.

Bitka za Ličko-senjsku županiju nije završila jučerašnjim izborima na kojima je relativni pobjednik HDZ. Dapače, to je tek prvi korak u pokušaju potpune detronizacije bivšeg HDZ-ova župana Darka Milinovića ili znatnom ograničavanju njegove moći.

Izbori na kojima je HDZ osvojio 35,4 posto glasova, a Milinović 20,4 posto posljedica su rušenja županijskog proračuna u prosincu teškog 327 milijuna kuna. Zakon koji je HDZ-ova većina usvojila na nacionalnoj razini kaže da se u slučaju neizglasavanja proračuna ide na izbore samo za županijsku skupštinu, dok je župan Milinović ostao na svome mjestu iako je izgubio većinu nakon raskola sa strankom. Nakon nedjeljnih izbora Milinoviću je skoro nemoguća misija imati većinu. Ima sedam zastupničkih mjesta, a za većinu mu je potrebno 16 od 31 zastupnika. HDZ, s druge strane, ima 13 zastupnika u svojoj koaliciji. Dobit će i jednog manjinskog, pa mu samo treba dvije ruke da dobiju predsjednika Skupštine.

Kustić zbog nesreće ostao bez imuniteta, ali ipak dobio izbore
Kustić zbog nesreće ostao bez imuniteta, ali ipak dobio izbore

- Najbliža je suradnja s HSP-om i Karlom Starčevićem, koji je već pokazao što misli o Milanovićevu upravljanju Likom - kaže nam neslužbeno upućeni sugovornik iz HDZ-a. HSP na čelu s gospićkim gradonačelnikom Karlom Starčevićem osvojio je šest zastupnika. S njima bi HDZ imao komotnu većinu od 19 zastupnika. Podsjetimo, u Skupštini je još i Bura promjena novaljskoga gradonačelnika Ante Dabe s tri i SDSS s dva zastupnika.

Kustić najavio promjene

Ako HDZ i HSP uspješno sklope savez i konstituiraju Skupštinu, odmah je prva točka na redu ponovno proračun koji mora predložiti župan Milinović.

Ako ga odbije ponovno, padaju i župan Darko Milinović i županijska skupština, pa se u roku tri mjeseca trebaju održati novi izbori. Ako sve bude išlo brzo, moguće je da i prije ljeta Ličani idu opet na izbore te izaberu novog župana. HDZ bi u slučaju pobjede i na tim novim izborima potpuno maknuo Milinovića te ponovno vratio županiju pod svoje skute.

Druga opcija je da HDZ i budući partneri potpuno prekroje proračun, a Milinović bi ih bio primoran slušati ako želi zadržati svoju fotelju. S tom opcijom bi HDZ kontrolirao svojeg bivšeg župana, ali bi mu omogućio i predah do redovitih izbora za dvije godine. Nema sumnje da bi ta kohabitacija bila obilježena stalnim sukobima. S druge strane, HDZ-u, koji je slao sve ministre u kampanju, novi izbori bi bili teret jer su krajem svibnja i izbori za EU parlament.

Bez mandata: Za fijasko SDP-a u Lici krivi su odnosi u stranci
Bez mandata: Za fijasko SDP-a u Lici krivi su odnosi u stranci

Predsjednik županijskog HDZ-a Marijan Kustić gostovao je u studiju 24sata i nije htio potvrditi koju će opciju izabrati, ali je više puta naglasio da je Lika izabrala promjene i da je čeka novi način upravljanja.

POGLEDAJTE CIJELI RAZGOVOR:

Predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić: 'Pobjeda HDZ-a je početak promjena u upravljanju Ličko-senjskom županijom'

Predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić: 'Pobjeda HDZ-a je početak promjena u upravljanju Ličko-senjskom županijom' Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Monday, 11 March 2019

- Stanovnici županije vide da se događa promjena nabolje i mi imamo obvezu realizirati projekte koji će gospodarski podići Ličko-senjsku županiju. Mladi nam traže kruh vani, a brojke županije su grozne i potencijali nisu iskorišteni - kaže Kustić.
Rekao je da će prvo obaviti razgovore i konstituirati Skupštinu, a onda će odlučiti što dalje.

- Idemo korak po korak. Situacija je sad bolja nego prije izbora i više župan neće sam moći krojiti smjer. Ja sam i za razliku od Milinovića timski igrač, i to je golema razlika. Županiji trebaju smjena generacija i mlađe ljude - kaže Kustić.

Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata
Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata

O potencijalnom partneru Karlu Starčeviću ima samo dobre riječi jer već surađuju u Gospiću koji Starčević vodi.

Milinović: Neću u mirovinu

- Mi već imamo dobru suradnju i on je sam rekao da sam kao saborski zastupnik pomogao u projektima koji su bitni za građane Gospića - kaže Kustić.

Iako nije htio reći niti hoće li se pokušati dogovoriti s Milinovićem, u HDZ-u smo saznali da neki novi savez s njim nije opcija. Milinović je očito precijenio svoju snagu nakon 20 godina u kojima je kroz HDZ upravljao županijom.

'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'
'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'

Milinović se nada da će i dalje upravljati županijom, pa makar i uz to da nema većinu u Skupštini.

Pozvao je HDZ na suradnju, a bio je i znatno blaži prema svojoj bivšoj stranci, za razliku od vremena dok nisu objavljeni rezultati izbora.

- Ne idem u političku mirovinu. Mogao bi ovo biti moj novi politički početak - rekao je optimistično Milinović za N1.
Predložit će i novi proračun, a HDZ-u daje rok do 15. travnja da ga usvoji i kaže da neće dopustiti nikakvo odugovlačenje.
I on vjeruje da će HDZ ići sa Starčevićem.

- Neka se dogovore s Karlom Starčevićem, ako je to politika Andreja Plenkovića, neka se dogovore s HSP-om i idemo dalje - smatra Milinović.

Misli da su ljudi i pogrešno glasali za HDZ misleći da je on još u stranci. U svakom slučaju, kad se vidi da je na izborima glasovalo tek nešto više od 22.000 stanovnika županije, odnosno 51 posto onih s pravom glasa, jasno je da Lika još gubi stanovništvo. A oni koji su ostali su uglavnom za HDZ, s Milinovićem ili bez njega. Naime, Milinović i HDZ su prije dvije godine dobili zajedno 55 posto glasova, točno koliko su sad dobili odvojeno. Ali i taj zajednički rezultat je činilo ukupno 12.000 glasova birača.

Živi zid poraz pravda starcima i slijepima, SDP doživio potop

SDP je dosad imao tri člana u Skupštini, sad su osvojili 851 glas i nisu prešli prag. Nositelj liste, Tomislav Zrinski, kojeg je gurao šef stranke Davor Bernardić, podnio je ostavku. Živi zid isto nije prešao prag i osvojio je tek 661 glas. Stranka je za to okrivila birače i objavila ‘veliki broj njih slijepih, polusvjesnih, većina jedva pokretnih i nemoćnih’, ali i da za ‘Ličane, osim HDZ-a i Dade, nitko i ne postoji’.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji