News

Komentari 6

Liječnica o slučaju Budak: 'Negdje se dogodio krivi spoj, treba poboljšati sve protokole'

Liječnica o slučaju Budak: 'Negdje se dogodio krivi spoj, treba poboljšati sve protokole'

Voljela bih da ministar lupi šakom o stol, kaže kakvu je reformu zamislio, konkretne stvari, rekla je liječnica i saborska zastupnica iz redova SDP-a Andreja Marić

Andreja Marić, liječnica i saborska zastupnica iz redova SDP-a, kaže kako je u slučaju Line Budak komunikacija ministra zdravstva Vilija Beroša bila neprimjerena i kako ona to ne podržava. Beroš je, podsjetimo, kazao kako Budak možda ima skrivene motive zbog kojih je sa svojom pričom izašla u javnost.

- Beroš koliko god kaže da se trudi poboljšati slučaj, reforme izostaju. Imamo puno problema, a jedna je i problematična komunikacija. Ne podržavam nikakve neprimjerene izraze. Rado bih da se sustav promijeni i unaprijedi da postoji potpuna razina odgovornosti svih dionika u zdravstvu. Ne znam gdje se dogodio krivi spoj, Klinika za tumore je eminentna klinika i ima određene protokole, je li se ona trebala javiti ili nije, ne mogu ulaziti u detalje, žao mi je što je zakasnila s terapijom - rekla je Marić u razgovoru za N1.

Na pitanje je li naš zdravstveni sustav zaista u takvoj situaciji da se negdje pojavi nalaz koji potvrđuje malignu bolest, a da se nikome ne upali alarm da se po tom nalazu ne postupa, ona kaže kako iz svoje prakse može reći da se svakodnevno izdaju tisuće nalaza i da je praksa da se pacijenti jave, na šalter ili kirurgu, ali svakako obiteljskom liječniku. Sve ovisi kakvi su protokoli u određenoj ustanovi. Gdje se dogodio kratki spoj, ne mogu komentirati bez kompletnih izvida, kaže Marić.

Marić ponavlja kako pacijenti obično, barem u njenoj bolnici, dobiju uputu da se jave. Dodaje i da pacijenti obično imaju listu stvari koje moraju napraviti.

- Negdje se dogodio krivi spoj, ali to nam je pouka da treba protokole u svim zdravstvenim ustanovama pregledati, unaprijediti, da nam se ovakve stvari više ne ponove - istaknula je Marić.

Govori i kako bi zaista htjela vjerovati u riječi ministra Beroša da želi napraviti reformu, ali da sve ide toliko sporo da joj je teško vjerovati u to.

- Voljela bih da ministar lupi šakom o stol, kaže kakvu je reformu zamislio, konkretne stvari - rekla je Marić i dodala kako je Berošu na saborskoj raspravi predala popis stvari koje obiteljski liječnici traže kako bi ih se administrativno rasteretilo.

Najčitaniji članci