Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Liječnički dream team: Kirurzi s Rebra ostali u Lijepoj našoj

KAPA DOLJE Kirurzi s Rebra, koji su uspjeli razdvojiti sijamske blizanke, ostali su u Hrvatskoj iako bi u Njemačkoj imali plaću minimalno 5000 eura...

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
24 komentara

Hrvatski top liječnici zarađuju sedam puta manje nego njihovi kolege u Njemačkoj. Da za njih nije sve u novcu dokazali su ostvarišvi svjetski uspjeh po pitanju operacija kada su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Naime, najbolji hrvatski kirurzi zarađuju mjesečno između 16 i 22 tisuće kuna. Među njima su i šefovi odjela, a usporedbe radi, u Njemačkoj će takav šef odjela mjesečno inkasirati minimalno dvadesetak tisuća eura.

Pogledajte video

- Maksimalno zaradim 17.000 kuna jer dežuram samo jednom do dvaput mjesečno. Već sam u nekim godinama i ne mogu dežurati više. Kolege koji imaju nekoliko dežurstava uspijevaju prijeći 20.000 kuna, ali problem je mnogo složeniji. Ne podcjenjujući ničiju specijalizaciju, moram istaknuti da kod nas jednako zarađuju oni kojima je posao propisivanje masti za mazanje noge i mi koji operiramo mozak. Jednako tako, koliko je toga nenormalnog u ovoj državi pokazuje činjenica da mi je bruto plaća 40.000 kuna, a na moj račun sjedne 17 tisuća - govori nam jedan top hrvatski neurokirurg i šef odjela.

DR. TOMISLAV LUETIĆ Šef operacije sijamskih blizanki je zagrebački dečko s Harvarda

Privatno još 20 posto

Na ovakvoj istoj poziciji u Njemačkoj zarađivao bi već spomenutih 20.000 eura, a uz to, šefovi odjela i njihovi zamjenici u Njemačkoj imaju zakonsku obvezu godišnje obraditi i 20 posto privatnih pacijenata. Na taj način mogu zaraditi i dvostruko, ali istodobno zarađuju i bolnici koja im je poslodavac.

Naš liječnik koji je godinama, sve do mirovine, radio u Njemačkoj, kaže da je tamo minimalna plaća najniže rangiranog kirurga otprilike pet tisuća eura, odnosno duplo veća nego u hrvatskim bolnicama.

Primanja se daju po hijerarhijskoj poziciji, a najviše zarađuju šefovi odjela i njihovi zamjenici. U Velikoj Britaniji prosječna primanja kirurga su oko 1,12 milijuna kuna godišnje, odnosno, na mjesečnoj razini to bi bilo oko 93 tisuće kuna. S obzirom na ove iznose, nije čudno da je određeni broj kirurga odlučio napustiti Hrvatsku i karijeru graditi u državama gdje se za obavljeni posao dobiju veliki, konkretni iznosi. Prosjek u Irskoj, Hrvatima obećanoj zemlji, u sličnom je rangu. Kirurška plaća tamo se kreće u rasponu od pet do osam i pol tisuća eura mjesečno, ovisno o vrsti kirurgije kojom se netko bavi.

Švicarska - raj za kirurge

No to su prosječni iznosi te ovisno o poziciji mogu biti i veći.

Goran Jakuš/Pixsell ČESTITKE TIMU KBC-A ZAGREB! Razdvojili su sijamske blizanke: 'Oporavak traje, ali su dobro!'

Vrlo slične plaće kao u Velikoj Britaniji imaju i kirurzi u Nizozemskoj, državi čiji se zdravstveni sustav smatra ponajboljim u Europi. Daleko od svih odskače Švicarska gdje liječnik specijalist godišnje zarađuje prosječno 1,7 milijuna kuna, odnosno, na mjesečnoj razini, 142.000 kuna (oko 19.000 eura). U Hrvatskoj liječnici plaću dobivaju prema kolektivnom ugovoru koji kaže da plaću čini umnožak koeficijenta složenosti poslova i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža.

Na to idu različiti dodaci poput onih za posebne uvjete rada, prekovremene, rad noću, vikendom ili praznikom, dežurstva i pripravnosti. Postoje i platni razredi, a kirurzi spadaju u prvi platni razred.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message