Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnik uzeo 3000 eura mita: Htjeli su ga požuriti i nagraditi

Županijski sud u Splitu je protiv liječnika i supruge preminulog pacijenta podignuo optužnicu zbog primanja novca "u kuverti". Tijekom 2018. je liječnik u par navrata primio 3000 eura

Miranda Čikotić/Pixsell
Foto: Miranda Čikotić/Pixsell
22 komentara

Zaista ne vidim svrhu da se u ovom procesu diže optužnica protiv moje klijentice. Kakvu time poruku šaljemo, što time zapravo želimo reći društvu? Treba li prijaviti uzimanje mita? Ostale stvari iz optužnice ne mogu komentirati jer je nisam još ni dobio - kazao nam je Nenad Banovac, odvjetnik Ljubice Adžaip (52) iz Dicma koja je kardiokirurgu splitske bolnice dala 3000 eura mita želeći ga požuriti, a kasnije ga i "nagraditi", jer je operirao srce njezinom suprugu Ivici. On je ubrzo nakon operacije preminuo, a ona je od liječnika tražila da joj vrati novac.

UZEO NOVAC ZA LIJEČENJE Optužili splitskog kirurga zbog mita: Uzet će mu 3,5 mil. kn?

Uskok je u četvrtak protiv nje, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu, podignuo optužnicu zbog davanja mita, dok je protiv liječnika (51), kao prvookrivljenog, podignuta optužnica zbog primanja novca "u kuverti". Cijeli slučaj koji je potresao splitsku bolnicu odvio se u listopadu i studenom 2018. godine, a javnost je najviše šokirala činjenica da je navedeni kirurg tada bio pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Liječnika se optužnicom tereti da je novac primio u razdoblju od 8. do 16. studenoga 2018., tada je radio i kao kardiokirurg-operater. On je naime pacijentu, koji je 22. listopada primljen na liječenje i kojemu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga priopćio da je u kritičnom zdravstvenom stanju. Rekao mu je i da može umrijeti tijekom operacije, da mu je potreban žurni operativni zahvat i da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije.

- Kada je 12. studenoga 2018. od drugookrivljene, supruge tog pacijenta, primio iznos od 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata nad njenim suprugom, prvookrivljeni je novac zadržao za sebe s nakanom da se okoristi, a zauzvrat je odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga te ga je potom i operirao. Nakon toga je 16. studenoga 2018. od drugookrivljene primio još 2000 eura - stoji u obrazloženju optužnice. Također, u optužnici je predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi od prvookrivljenog u iznosu od 3,5 milijuna kuna.

Pokušali smo dobiti komentar od njegova odvjetnika Vinka Ljubičića o kakvoj se imovini radi i zbog čega je navedena u optužnici.

- Zaista ne znam, nemam razumnog objašnjenja za to što mi upravo govorite. Ne mogu ništa komentirati jer optužnicu još nisam dobio – kratko nam je rekao Ljubičić. Cijeli slučaj nije želio komentirati ni ravnatelj splitskog KBC-a, Julije Meštrović rekavši kako on nema ništa s tim.

Možda vas zanima i ovo:
Message