News

Komentari 55

Luetić: Sigurno slijedi peti val, svi trebamo uzeti booster dozu

Luetić: Sigurno slijedi peti val, svi trebamo uzeti booster dozu

I dok se sve više priča o obaveznom cijepljenju, Njemačka je sad uvela i lockdown za necijepljene, a Talijani maske na božićnim sajmovima. Kod nas novih mjera nema, a obavezno cijepljenje još nije opcija

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, rekao je za emisiju Studio 4 HTV-a da opasnost za sve nas predstavlja preopterećenje zdravstvenog sustava.

- Kad naiđe val ovakve snage s 2500-2600 hospitaliziranih onda je to neminovno preopterećenje. Nemamo mi u pričuvi 1000 ili 2000 liječnika koji sad uskaču za tih 2600 oboljelih. U bolnici gdje radim, Klinika za neurologiju na Sv. Duh morala je iseliti cijelu zgradu da bi se osigurali kapaciteti za COVID pacijente. samim time neurološki pacijenti nemaju zdravstvenu skrb kakvu su imali prije 4. vala - rekao je Luetić.

Dodaje da ćemo s relativno niskom razinom cijepljenih i sljedeće godine brojati rekordne crne brojke.

- Ukupno gledajući u Hrvatskoj ćemo ove godine imati 60.000 mrtvih. COVID je zasigurno pridonio takvoj brojci. Nekih 5-6 posto više nego prošle godine kad je bila najviše od II. Svjetskog rada. Kada to uzmemo u obzir, uz činjenicu da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera u Europi, onda čudi otkud toliko otpor građana i podjele, zašto je to prisutno? - pita se Luetić. 

Kaže i da pokrivanje troškova zdravstvenihusluga necijepljenima, o čemu se razmišlja u Sloveniji, neće biti provedivo.

- Kod nas bi se to teško provelo, iako ima argumenata i za jednu takvu mjeru - kaže. Dodaje da u bolnicama i dalje vlada opterećeno ozračje, s velikim brojem pacijenata, s prekovremenim radom, dežurstvima... 

- To je jedan realan svijet pandemije, svijet bolesti i umiranja. Imate onda ovaj drugi svijet, prestali smo se brinuti, pojavila se jedna bešćutnost u društvu prema svom tom umiranju. Bolnice će do kraja godine biti preopterećene, a pitanje je što nas čeka iza Nove godine. Sasvim sigurno je da će uslijediti peti val, pitanje samo kada će biti tu i kakve će snage biti, upozorio je.

Dodaje da su liječnici još prije mjesec dana uputila Vladi i Stožeru prijedlog da se COVID potvrde donesu kao obveza za sve poslodavce i za ulazak u sve javne prostore.

- Takva konzistentnost poslala bi poruku građanima da je Vlada odlučila maksimalno zaštititi sve građane, bio bi to dodatni poticaj za cijepljenje, izbjegli bi se politikantski napadi zašto za knjižnicu mora imati COVID potvrdu, ali ne za kockarnicu. Struka podržava COVID potvrde i traži da se uvedu za sve poslodavce i za sve zatvorene prostore - poručio je.

Upozorava da je iznimno važno da se građani docijepe booster dozom što se vidi iz primjera Izraela koji neokrznuto prolazi kroz četvrti val. Komentirao je i cijepljenje djece te rekao da su Izraelci napravili iskorak na tom području i smatra da epidemiolozi trebaju dati jasan odgovor treba li krenuti u masovnije cijepljenje djece.

Najčitaniji članci