Obavijesti

News

Komentari 1124

Majku i kćer deložirali zbog duga od 10 tisuća kuna, njihov stan prodali za 520 tisuća kuna

Majku i kćer deložirali zbog duga od 10 tisuća kuna, njihov stan prodali za 520 tisuća kuna
2

Jasminku Jovanović i njenu kćer Lorenu ovršili su susjedi zbog neplaćene pričuve. Deložirane su po zimi, na hladnoći kad se temperatura kretala oko nule. Izbačene su na ulicu

VIDEO

U Zagrebu su u ponedjeljak navečer izbačene dvije žene iz stana od kojih jedna ima temperaturu. Zbog iseljenja iz doma došlo je zbog gotovo pa bagatelnog duga od 10 tisuća kuna, prenosi Portal Novosti.

Odlukom suda deložirane su Jasminka Jovanović (61) i njena kćer Lorena (20). Ovršili su ih susjedi zbog neplaćene pričuve koja je 2014. godine, kada je izdano rješenje o prisilnoj naplati duga, iznosila 10 tisuća kuna. Za toliko su novca Jasminka i Lorena izgubile stan od 40-ak četvornih metara, smješten na iznimno atraktivnoj lokaciji u širem centru Zagreba.

Gledano pravno-formalno sud je donio pravičnu odluku. Problem je, naime, što Jasminka nije pravovremeno uložila žalbu na rješenje o ovrsi koje je tako postalo pravomoćno. Rukom je napisala i poslala poštom, ali je zakasnila jedan dan pa su primile pravomoćnu odluku Županijskog suda da napuste dom.

Božićnicu vam više ne mogu ovršiti, nema deložacija zimi
Božićnicu vam više ne mogu ovršiti, nema deložacija zimi

 

Prodaja stana bez konsenzusa

U prilog im nisu išli ni zakoni. Zakasnili su na promjenu ovršnog po kojoj se više ne dozvoljava ovrha na nekretninu koja je jedini dom za iznose niže od 20 tisuća kuna. Njima se sudilo po starom, koji daje za pravo ovršeniku, prenosi Portal Novosti.

U listopadu prošle godine održana je dražba i stan je prodan Stjepanu Čehu za 520 tisuća kuna. Obitelj Jovanović nije ušla u financijske nevolje iz obijesti. Samohrana majka Jasminka Jovanović korisnica je zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb. Stan je ostavština njene majke. Jasminka je željela platiti dug. Pomogao joj je i Centar s jednokratnom pomoći tako da je iznos s 10 tisuća smanjen na 7 tisuća kuna, ali ni ta činjenica nije bila dovoljna da se dražba odgodi.

'Ovo je naš najveći izazov od II. svjetskog rata, čeka nas teška zima, ali i ona će jednom proći'
'Ovo je naš najveći izazov od II. svjetskog rata, čeka nas teška zima, ali i ona će jednom proći'

Nadalje, obzirom da su izgubili stan, Centar za socijalnu skrb traži povrat više od 250 tisuća kuna, koliko su Jasminki uplatili tokom zadnjih 20 godina, što im omogućava stari Zakon o socijanoj skrbi koji je također u međuvremenu promijenjen.

Jasminka objašnjava da se sama branila na sudu, jer nije imala novca da plati odvjetnika, s obzirom na tek 1,2 tisuće kuna socijalne pomoći odnosno zajamčene minimalne naknade. Nakon što je stan prodan, Jasminka se obratila za pomoć Srpskom narodnom vijeću za besplatnu pravnu pomoć.

S ulice u samoizolaciju. A kamo?

Zadnji pokušaj da se spriječi deložacija bio je krajem prošlog tjedna. Općinski građanski sud molbu je odbio, tvrde kako opet  nije naveden nijedan dobar razlog za odgodu. Nije ih bilo briga za činjenicu da je zima pred vratima, da Lorena ima temperaturu i da je u Zagrebu gotovo tisuću zaraženih koronavirusom.

Na veliko gubimo ovaj rat s virusom i vlastitu ljudskost
Na veliko gubimo ovaj rat s virusom i vlastitu ljudskost

Lorenina liječnica dr. Nataša Dučić elektronskom poštom zatražila je u ponedjeljak od Lorene, s obzirom na simptome, da bude u samoizolaciji i da obavi test na SARS-CoV-2. Samoizolacija je određena i njenoj majci i to u razdoblju od 20. do 30. studenoga.

Aktivisti SNV-a pokušali su i suca upozoriti na nove okolnosti. Zvali su i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ništa nije pomoglo. Ovrhovoditelj je započeo s popisivanjem stvari i kamion se počeo puniti kutijama i namještajem, a majka i kći Jovanović u desetak vrećica spremati ostatke ostataka svog razrušenog života. SBV i Srpski demokratski forum pronašle su majci i kćeri privremeni smještaj.

Napomenimo kako se prema novom Ovršnom zakonom zabranjuju deložacije u periodu od 1. studenog ove do 1. travnja iduće godine, prenosi Portal novosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1124
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...