Obavijesti

News

Komentari 635

Martina Dalić ide na plaću od 45.000 kuna: ‘Jedini uvjet je bio da dođe netko sposoban’

Martina Dalić ide na plaću od 45.000 kuna: ‘Jedini uvjet je bio da dođe netko sposoban’

IZ BORGA U PODRAVKU Martinu Dalić imenovali su čelnicom diva iz Koprivnice. Ona kaže da joj je Agrokor glavna referenca. Tamo je zbog slučaja Borg morala dati ostavku

VIDEO

Velika mi je čast što sam imenovana predsjednicom uprave Podravke. Želim se zahvaliti svim dioničarima, a najviše Vladi i Andreju Plenkoviću na iskazanom povjerenju.

Poručila je to Martina Dalić, bivša HDZ-ova potpredsjednica Vlade, koja je morala dati ostavku zbog afere Borg u slučaju Agrokora.

'Morala je otići zbog afere Borg, a sad su je postavili na čelo Podravke, to je neprihvatljivo'
'Morala je otići zbog afere Borg, a sad su je postavili na čelo Podravke, to je neprihvatljivo'

Kako smo i najavili, nadzorni odbor je potvrdio Dalić za novu šeficu uprave nakon što je baš Vlada inzistirala da ona preuzme tu poziciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mirovinski fondovi nisu htjeli ulaziti u bitku s Vladom ovaj put. Uvjet im je bio da na čelo tvrtke ne bude postavljena nekompetentna osoba. Ona ipak ima sposobnost voditi takvu tvrtku - kaže nam jedna od osoba upućena u pregovore.

Četiri mirovinska fonda drže zajedno 52 posto dionica Podravke, ali najveći pojedinačni vlasnik je država s 25,2 posto suvlasništva. I već godinama, bez obzira na vlast, ne ispušta priliku imenovati sebi politički lojalnog čovjeka na čelo prehrambenog diva iz Koprivnice. S obzirom na to da je druga opcija koju je Vlada razmatrala i šef HGK Luka Burilović, koji je također u HDZ-u, nije bilo previše prostora za manevar ostalim dioničarima. Vlada nije htjela na čelo postaviti dijete Podravke i menadžera iz Adrisa, Gorana Markulina, kao ni dosadašnjeg člana uprave zaduženog za financije Davora Doku.

Plaća od 45 tisuća kuna

Dalić je izabrana na mandat do sljedeće godine nakon prerane smrti predsjednika uprave Marina Pucara. Ali već sad se zna da će dobiti još jedan petogodišnji mandat ako ostane ova Vlada.

Plenković u nju ima povjerenja, iako je morala otići kad se otkrilo da je ona izabrala ljude koji su pisali zakon o Agrokoru. A oni su kasnije postali savjetnici i zaradili su milijune u toj posrnuloj tvrtki.

Dalić je čitavo vrijeme tajila javnosti tko je sudjelovao u pisanju zakona, dok nisu otkriveni mailovi. Zbog toga je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je prekršila zakonski propisana načela ponašanja dužnosnika.

Dalić smo plaćali 6+6, radila je na Plenkovićevoj strategiji, a on je sad opet vraća u život
Dalić smo plaćali 6+6, radila je na Plenkovićevoj strategiji, a on je sad opet vraća u život

Podravka kao grupa je 2019. ostvarila prihod viši od četiri milijarde kune, uz dobit od 221,6 milijuna kuna. Prošlu godinu bi trebali završiti također s velikom dobiti unatoč krizi. Radi se o uspješnoj kompaniji.

Plaća Dalić bi trebala biti oko 45.000 kuna mjesečno, ali menadžeri imaju pravo i na bonus. Prošle godine je za bonuse podijeljeno 12 milijuna kuna, što je po nagrađenome menadžeru u prosjeku 227.000 kuna bruto.

Prvi čovjek uprave ima pravo na bonus iznad tog prosjeka.

- Vlada je odlučila postaviti bankaricu na čelo prehrambene industrije koja ima drugačiju poslovnu logiku i vrijednosti. Ako uskoro Vlada zaključi da im nedostaje novca i budu prodavali svoj udio u Podravci, Dalić im je očito prava osoba za to. Plenković joj očito vjeruje jer ju je stavio i uz reputacijsku štetu koju će otrpjeti. Računa na kritike dva-tri dana i onda će to prestati - kaže nam drugi sugovornik, koji također zna što se zbivalo iza kulisa imenovanja Dalić.

Martina Dalić je rekla da vjeruje kako će je prihvatiti i zajednica i radnici, a Agrokor je istakla kao referencu za ovaj posao.

- Troškove spašavanja Agrokora nije snosila država. Tim procesom smo pokazali da se možemo nositi s ekonomskim problemima - rekla je Dalić.

Premijer kao začin

No gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) bio je iznimno kritičan prema premijeru zbog postavljanja Dalić u tvrtku koja je kralježnica grada i županije.

- Očito oni koji su 70 godina stvarali firmu ništa ne znaju. Je li to premijer odlučio uzeti dodatak (Vegeta) da se miješa u sva jela i svemu daje bolji ukus - rekao je.

Bivša uprava Podravke je inače i napravila posebnu Vegetu na kojoj je umjesto kuhara s brčićima lik premijera.

- U cijeloj zemlji i županiji je okrenut palac prema dolje ovom imenovanju zbog svih afera koje su se povlačile za Dalić - zaključio je Jakšić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 635
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag