News

Komentari 14

Mataija: Ove godine se povećao broj smrti na hrvatskim cestama

Mataija: Ove godine se povećao broj smrti na hrvatskim cestama

Prošla godina je bila s najboljim podacima otkad se uopće prate statistički podaci o nesrećama. Tada je broj stradalih bilo 257 osoba, što je za 60 osoba manje nego godinu prije, kaže Mataija

Broj smrtno stradalih u prometu u prvih šest mjeseci ove se godine povećao na 130 za razliku od lani kada je poginulih na cestama bilo 115.

Ove godine, u odnosu na prošlu godinu, više je prometnih nesreća i veći broj smrtno stradalih, dok je broj teže ozlijeđenih negdje na razini kao i lani. 

- U šest mjeseci ove godine je smrtno stradalo 130 ljudi, a prošle godine ih je bilo 115. Prošla godina je bila s najboljim podacima otkad se uopće prate statistički podaci o nesrećama. Tada je broj stradalih bilo 257 osoba, što je za 60 osoba manje nego godinu prije. Sigurno je da su i koronakriza i "lockdown" utjecali na taj smanjeni broj, no kad smo malo dublje sve analizirali, prema podacima iz stanica za tehnički pregled bilo je 8 posto manje prijeđenih kilometara. Dakle, za vrijeme "lockdowna" ipak se vozilo, a broj smrtno stradalih bio je manji za 20 posto - rekao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u za HRT.

Godišnje je i oko 10% smrtno stradalih stranih državljana u prometu u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo 11. Mataija kaže i kako se prometne nesreće najčešće događaju kada je sunčano i kada na cestama nema puno vozila.

- Za vrijeme "lockdowna" neki su vozači to baš iskoristili, pa su vozili brže. Kada se onda dogodi prometna nesreća, posljedice su puno teže - kaže Mataija.

Svaki pojedinac mora biti odgovoran kada upravlja vozilom.

- Teško da policija može spriječiti npr. vozača motocikla u naseljenom području - kaže Mataija.

Najčitaniji članci