News

Komentari 247

Medak: Da je nama vojska dala kuhinju koju ima, mi bismo u Petrinji izbacili i 18.000 obroka

Medak: Da je nama vojska dala kuhinju koju ima, mi bismo u Petrinji izbacili i 18.000 obroka

U ovoj državi je normalno sve što je nenormalno. Ja bih rekao da je morao negdje postojati protokol za ovakve situacije. Ne želim uopće ulaziti u tko je to trebao raditi, rekao nam je ugostitelj Marin Medak

Izjava ministra Horvata da smo spremali previše hrane je nebulozna. Mogao je doći i vidjeti da je znalo i faliti obroka. Savjetujem mu da prije svake izjave uzme PR tim jer je ovo neslušljivo, rekao je Marin Medak, predsjednik udruge ugostitelja, koji sa svojim kolegama kuharima već 14. dan spremaju hranu za sve stradale u potresu u Petrinji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo iz Petrinje

Naime, ministar Darko Horvat rekao da je brojka od 15.000 toplih obroka, koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika, te da država preuzima organizaciju prehrane.

- Količina dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15.000 i mi smo mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka koji je potrebno pripremati. Od ponedjeljka uvodimo organizirani segment pripreme toplih obroka. Volonteri će biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni - rekao je u subotu Horvat. Medak tvrdi da su se država baš brzo organizirala. 

- Hranu je spremao niz volontera, a hranu i sve potrepštine nabavljali smo sami. Uvjeti nikako nisu sanitarni, normalni.  Da je nama vojska dala onu kuhinju što ima, mi bismo izbacili 18.000 obroka. U ovoj državi je normalno sve što je nenormalno. Ja bih rekao da je morao negdje postojati protokol za ovakve situacije. Ne želim uopće ulaziti u tko je to trebao raditi, ali netko je trebao raditi taj protokol. Netko je morao znati u datom momentu - rekao je Medak i nastavio: 

-  Mi u improvizaciji ovdje na licu mjesta izbacujemo 3.000 do 4.000 skuhanih obroka, plus nam catering kuće i restorani iz Zagreba svaki dan dostavljaju 4.000, 5.000, 6.000 obroka dnevno.Mi i dalje imamo hrpu donacija i ostajemo tu dokad bude potrebno, a mislim da ćemo ovdje ostati do ljeta. Tranzicija će izgledati tako da država polako preuzme sve veću proizvodnju hrane, a mi je svakodnevno smanjujemo - pojasnio je Medak.

S njim se slaže i Mate Janković, kuhar koji je također pomogao u Petrinji. 

- Činjenično stanje je da smo zaobišli "sustav" koji nas sada svojata i "preuzima", ali u trenutku kad smo odlučili raditi, motiv nam je bio pomoći. Možda je problem što smo postavili standard koji '"sustav" ne zna i ne može pratiti.  stvarno smo se potrudili, neki su spavali u autima, kuhali u šatorima na hladnoći, neki su vozili svaki dan, neki donirali, neki bili tu i dali lijepu riječ i emociju, neki objektivno izvještavali. Dali smo obol poslu koji zapravo nije naš- rekao je Janković.  Iz Ravnateljstva civilne zaštite priopćili su da se mobilizira tvrtka ''Pleter usluge d.o.o.'' za pripremu i dostavu potrebnih obroka, sukladno iskazanim potrebama jedinica lokalne samouprave, počevši od 15. siječnja 2021. do opoziva. Sve je komentirao i premijer Andrej Plenković, koji je jučer bio u obilasku Siska. 

-  Zahvaljujem svim volonterima koji su podijelili na tisuće obroka, oni će još jedno vrijeme nastaviti sa svojim aktivnostima. Svi oni koji trebaju topli obrok će ga i dobiti. Dogovorena je nabava 600 stambenih kontejnera i otkup 250 mobilnih kućica. Što se tiče hrane u Petrinji, zahvaljujem svima koji su nesebično došli i dali svoj trud. Velike količine hrane koje su skuhane dolazile su od Crvenog križa ili iz zaliha. Hvala svima koji su kuhali, cijeli proces ide dobro - rekao je premijer. 

Najčitaniji članci