Obavijesti

News

Komentari 137

Meso uvozimo iz 60 zemalja: Janjetinu jedemo iz Rumunjske

Meso uvozimo iz 60 zemalja: Janjetinu jedemo iz Rumunjske

Jedan od problema je u deklariranju mesa jer zakonom nije jasno određeno što se smatra svježim. Pitanje je može li svježe meso biti i ono koje se vozi 1000 kilometara

VIDEO

Kod nas to izgleda ovako - ujutro se pilići kolju, popodne je meso spremno za trgovinu. Na policama je ujutro potpuno svježe, a time su i nutritivne vrijednosti u njemu bolje, govori Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Na svježemu mesu tako se smanjuje mogućnost razvoja bakterija.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:12

Prošli smo se tjedan, u mini inspekciji 24sata, uvjerili da se u vodećim trgovačkim centrima u Zagrebu pod svježim mesom podjednako nudi domaće i uvozno meso. Pojedini domaći proizvođači mesa pod svojim imenom brendiraju svježe meso koje potječe iz drugih zemalja. Pronašli smo svježe kuniće iz Španjolske u Lidlu, svinjski file pod markom PIK Vrbovec iz Španjolske, junetinu u Sparu iz Španjolske, svinjsku potrbušinu iz Austrije... Da ne nedostaje i ne tako klasičnih proizvoda pokazuju njemački juneći fileki koji se prodaju u Sparu i Plodinama.

Meso iz drugih zemalja nudi se zapakirano, ali i u velikim komadima u mesnicama trgovačkih centara. Jedini način da kupac zna odakle dolazi meso je da stisne oči i nekako pokuša iščitati sitno pisane deklaracije.

U obilasku smo našli i svinjski file koji je putovao iz 1700 kilometara udaljene Danske, i to u Lidlu, a ondje smo pronašli i file pilećih prsa te pureći zabatak koji su putovali iz bliže Mađarske. Ondje se prodaju i pileći medaljoni iz Italije.

U Konzumu se prodaju i rumunjska junetina, kao i svinjski vrat iz Nizozemske. Inače, Nizozemska je jedna od zemalja iz koje uvozimo najviše svinjetine, dok iz Brazila dolazi čak 300 tona zamrznute piletine. Lani se u Hrvatsku uvezlo nešto manje mesa nego prijašnjih godina, no brojka je šokantna - uvezli smo čak 130.000 tona mesa iz 60 zemalja svijeta.

Zamrznuto meso uvozimo iz Urugvaja, Novoga Zelenda, Kine i Australije, dok svježu janjetinu najčešće kupujemo (uz ovu domaću) u Makedoniji, Bugarskoj ili Rumunjskoj. Iz te tri zemlje uvezli smo više od 1500 tona janjetine. Istovremeno, broj domaćih krmača smanjen je sa 200.000 na 100.000 komada u 10 godina.

Stručnjak za hranu, mr. sc. Marijan Katalenić kaže kako je transport svježeg mesa dosta dobro organiziran iz zemalja EU i da se uvoznog mesa ne trebamo bojati jer se dobro poštuje pravilo hladnog lanca.

- Meso se čuva malo ispod temperature zamrzavanja i obično se transportira u uvjetima bez kisika, čime se sprečava razvoj mikroorganizama. Svježe meso ne smije se zamrzavati, pa opet odmrzavati i prodavati kao zamrznuto. a postoji i način kako prepoznati ako to netko slučajno radi - kaže Katalenić.

Ako je svježe meso prvo bilo zamrznuto, ono će ispuštati puno vode jednom kad se odmrzne. Voda ispod mesa je znak da se ono ranije zamrznulo. Također, takvo meso može biti svjetlije jer voda ispire krv. Neki ranije zamrznuto meso zato melju.

- Takvo meso prepoznaje se po tome što mljeveni komadi imaju dijelove sivkaste boje. Trikovi trgovaca su i da svježe meso pakiraju u crvenkastu foliju pa ispod neonskog svjetla meso zdravije izgleda - otkriva ovaj stručnjak.

Ipak, jedan od problema je u deklariranju mesa jer zakonom nije jasno određeno što se smatra svježim. Može li svježe meso biti i ono koje se vozi 1000 kilometara?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag