Obavijesti

News

Komentari 109

'Mikuliću, istog trena poništite kazne i pustite nas da radimo!'

'Mikuliću, istog trena poništite kazne i pustite nas da radimo!'
1

Udruga Glas poduzetnika traži da se inspektori odgovorni za zatvaranje restorana u ovoj, kako su rekli, 'suludoj situaciji', i njihovi nadređeni koji su im zadali takav zadatak, udalje iz službe

VIDEO

Državni inspektorat do daljega je zatvorio zagrebački japanski restoran Tekka jer se ne dozvoljava 'drive-in'. Ovaj način dostave hrane navedeni restoran uveo je prije nekoliko tjedana, konobar sa svom zaštitnom opremom kupcima donosi hranu, koju su od kuće naručili i kupe je u precizno dogovorenom terminu. 

Inspekcija zatvorila restoran u Zagrebu zbog drive-in usluge?
Inspekcija zatvorila restoran u Zagrebu zbog drive-in usluge?

Vlasnik Tekke Mario Minder rekao je da su ga inspektori zatvorili zato što Tekka nema minimalne tehničke uvjete za drive-in. No problem je kako restorane nitko nije obavijestio o tome što su minimalni tehnički uvjeti za drive-in.

Poduzetnici: 'Dovoljan je porez, ukinite te besmislene namete'
Poduzetnici: 'Dovoljan je porez, ukinite te besmislene namete'

Iako su Državnom inspektoratu poslali službeni upit kakve uvjete restorani moraju zadovoljiti da bi pružali uslugu drive-in prodaje hrane, službeni odgovor nisu dobili.

U ime udruge Glas poduzetnika, javio se Vedran Jakominić, član upravnog odbora spomenute udruge, koji je upozorio na Ustav i članak 49.: 'Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike'. 

Traži da se inspektori odgovorni za ovakvo postupanje i njihovi nadređeni koji su im zadali takav zadatak udalje iz službe, te da se raspodjele na poslove sukladno njihovim realnim sposobnostima jer su postupali suprotno uputi nadležnog ministarstva.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dragi kolege poduzetnici, osjećate li se zaštićeno?

Osjećate li se spokojno i sigurno kada u Vaše prostore dolaze predstavnici inspektorata, porezne uprave, carine ili predstavnici ministarstva unutarnjih poslova?

Kada dolaze u vaše ishabane urede u kojima provodite većinu svog svjesnog dana i dajete sve od sebe da radite sve po zakonu, knjižite po propisima. Osjećate li se sigurno i zaštićeno kada trebate savjet, sugestiju ili kad čitate zakone koji Vas se tiču?

Imate li mirnoću da - kada radite sve najbolje što znate, u skladu sa svime što ste uspjeli saznati, kada dođu predstavnici Vlasti - odnosno oni koji su tu da u naše ime osiguraju funkcioniranje društva da će vas korigirati tamo gdje griješite, uputiti u protokole i procedure i razjasniti nepoznanice?

Jučer smo imali prilike saznati za velik broj slučajeva u kojima su zatvoreni objekti zbog izdavanja hrane ispred objekata ili koja je odnešena u automobil. Uvidima u zapisnike, na rješenjima stoji da je prekršen članak 9a ZOUD odnosno da se radi o 'Postupanju suprotno odluci Stožera CZRH'. Tužna je činjenica da smo postali sužanjski narod, koji kroz svoje nadzorne aktivnosti kažnjava male poduzetnike koji u situaciji bez presedana u modernoj povijesti pokušavaju održati radnu aktivnost i radna mjesta dok na isti način ostavlja svjetske korporacije da funkcioniraju putem drive-in objekata.

Odmah po donošenju odluke CZRH na adresu Ministarstva Turizma upućen je upit vezan za upravo tu situaciju, te odgovor zaprimljen u 15:20h 19.3.2020. godine glasi: Naručitelj može naručenu hranu osobno preuzeti na pragu objekta ili u njegovoj neposrednoj blizini. (http://www.obrtnicka-komora-koprivnica.hr/default_vijest.as…)

Za daljnje tumačenje sukladno postupanjima inspektorata suprotno takvoj preporuci NADLEŽNOG MINSITARSTVA Stožer CZRH nije odgovorio na upite unatoč tome što je koordinator Stožera g. Karas 02.04.2020. na naš upit naglasio kako je bitno jasno i nedvosmisleno tumačenje, te da će od Stožera isto i tražiti.

Nameće se zaključak kako je formiranje Inspektorata koji je objedinjeno preuzeo poslove inspekcijskih nadzora umjesto za to nadležnih ministarstava bila ishitrena odluka za koju nisu osigurane kompetencije budući da Inspektorat postupa suprotno sa jedinim važećim tumačenjem nadležnog ministarstva, a koje je po važnosti nadređeno inspektoratu.

Po osnivanju inspektorata obećano je da će prije njegovog stupanja u rad svi relevantni propisi biti jasno navedeni na njihovim stranicama - međutim to obećanje nije ispunjeno. Obećano je da će primarno biti zauzeta savjetodavna uloga koja će prvo upozoravati. U najtežem trenutku za male poduzetnike, inspektorat čini upravo suprotno te dodaje novi sloj nesigurnosti na pladanj vječno izloženih poduzetnika. Pred nama je postepena normalizacija uz dodatne uvjete. Možemo li imati povjerenja u Inspektorat da će se osigurati jednoobrazno i jasno postupanje u najboljem interesu svih građana - pa čak i onih koji plaćaju poreze?

Vidimo da za postupanje sukladno svim dostupnim informacijama slijedi nagrada od 30 dana zatvorenog objekta i još nepoznati iznos novčane nagrade.

USTAV, Članak 49. : "Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike. Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položa,j na tržištu. Zabranjeni su monopoli. Republika potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brine se za gospodarski razvitak svih svojih krajeva."

Osjećate li se zaštićeno i zbrinuto?

Žudimo za Hrvatskom 2.0. u kojoj je posao države i njenih tijela da obavlja zajedničke poslove svojih građana, u skladu sa Ustavom RH i u korist svih svojih građana - jednako. Zvuči toliko jednostavno i banalno.

UGP ovim putem traži da se sukladno interesu naše zemlje inspektori odgovorni za ovakvo postupanje i njihovi nadređeni koji su im zadali takav zadatak udalje iz službe, te da se raspodjele na poslove sukladno njihovim realnim sposobnostima ili da napokon podijele sudbinu onih u čijem interesu trebaju raditi te da postanu dio statistike nezaposlenih.

Zašto? Zato što su postupali suprotno uputi nadležnog ministarstva te što o eventualnom netočnom tumačenju njima nadređenog ministarstva nisu isto izvijestili, zatražili ispravak te o tome informirali ljude koji su na terenu riskirali svoje zdravlje postupajući suprotno stručnim napucima epidemiološke službe.

Zbog toga što su ili proizvoljno kažnjavali u ovoj suludoj situaciji, ili ako nisu, što su dopustili da tisuće djelatnika restauranata diljem zemlje radi izvan sigurnosnih uvjeta koje je za njih predvidio stručan team ljudi koji upravljaju ovom krizom.

Inzistiramo na tome da se sve izrečene kazne u tim i takvim situacijama istoga časa ponište, te da se objektima osigura rad na siguran način. Također, molimo nadležne da u svoje postupanje uvrste i novinu, a to je rad u skladu i u suradnji sa - poduzetnicima.

Vedran Jakominić, član upravnog odbora Udruge GLAS PODUZETNIKA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.