Obavijesti

News

Komentari 69

Milanović: Nije pošteno da Hrvatima drugi biraju člana

Milanović: Nije pošteno da Hrvatima drugi biraju člana

U tri navrata glasovima Bošnjaka je za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić. Zbog toga su ga hrvatske stranke i institucije proglasile nepoželjnom osobom

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak kako nije pošteno da Hrvatima drugi biraju člana BiH Predsjedništva, dok je čelnik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio da inicijativa iz Hrvatske jako pomaže kako bi se potaknula izmjena Izbornog zakona.

Milanović: Ustrajat ću na Daytonu i konstitutivnim narodima u dokumentima BiH
Milanović: Ustrajat ću na Daytonu i konstitutivnim narodima u dokumentima BiH

“Nije pošteno da članovi druge etničke skupine biraju člana Predsjedništva drugoj skupini. To nije pošteno i ispravno”, rekao je Milanović nakon susreta sa čelništvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održanom u utorak u Ljubuškom.
Ponovio je kako se preko preglasavanja Hrvata ne može prijeći, te da se "to pretvorilo u zlostavljanje". 

U tri navrata glasovima Bošnjaka je za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić. Zbog toga su ga hrvatske stranke i institucije proglasile nepoželjnom osobom. Očekuje se kako će se Komšić ponovno kandidirati za državni vrh BiH na izborima sljedeće godine, a bošnjačke stranke najavile su kako bi se taj fenomen mogao ponoviti i u slučaju izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. 

Milanović u Mostaru: Moj posao i dužnost je hrvatski identitet
Milanović u Mostaru: Moj posao i dužnost je hrvatski identitet

Milanović je pak Željka Komšića, sadašnjeg člana BiH Predsjedništva, nazvao ‘lažnjakom’.  Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost Milanoviću i vlastima u Hrvatskoj što podupiru inicijativu o izmjenama Izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje toga naroda u BiH.  

“Naša domovina je BiH u kojoj želimo živjeti kao jednakopravan narod predstavljen kroz legitimne predstavnike gdje je to ustav odredio. Vjerujem da u 2021. moramo izmijeniti Izborni zakon a u tome nam uvelike pomaže inicijativa koja stiže iz Republike Hrvatske”, rekao je Čović. 

Džaferović: Milanović se ponaša kao nepristojni gost u tuđoj kući
Džaferović: Milanović se ponaša kao nepristojni gost u  tuđoj kući

Pozdravio je istupe bošnjačkih političara koji su se usprotivili preglasavanju Hrvata. 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović se tijekom dana u Mostaru susreo s gradonačelnikom Mariom Kordićem te održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru. Trodnevni posjet BiH završava sutra posjetom Livnu i Tomislavgradu.