Obavijesti

News

Komentari 190

Crobarometar: Milanović pada, HDZ i SDP u porastu. Ovako stoje sve stranke u istraživanju

Crobarometar: Milanović pada, HDZ i SDP u porastu. Ovako stoje sve stranke u istraživanju
6

SDP dosta raste, ali rast bilježi i HDZ koji ostaje i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj: podržava ih 29,8 posto ispitanih, što je rast od oko jednog postotnog poena u odnosu na veljaču

VIDEO

Desetak dana nakon političkih preokreta i lavine koju je pokrenuo predsjednik Milanović, Nova TV objavljuje rezultate istraživanja Crobarometar za ožujak, koje je obuhvatilo i te događaje. Po pitanju dvije najveće stranke, HDZ-a i SDP-a, može se zaključiti da je predsjednik Milanović postigao dvojaki efekt: SDP dosta raste, ali rast bilježi i HDZ koji ostaje i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj: podržava ih 29,8 posto ispitanih, što je rast od oko jednog postotnog poena u odnosu na veljaču. 

Raste, i to vrlo snažno, i SDP: trenutno su na 19,4 posto podrške, što je gotovo za šest postotnih bodova bolje nego u veljači, ali je i slabije od nedavno provedenog blic istraživanja koje je napravljeno odmah nakon iznenadnog obraćanja Zorana Milanovića. 

U uzlaznoj su putanji - iako ne u nekoj značajnijoj mjeri - i Domovinski pokret, koji bilježi 7,9 posto podrške, i Most koji je na 7,6 posto popularnosti. Platforma Možemo! bilježi blagi pad i nalazi se na 7 posto podrške naših ispitanica i ispitanika.

Sve ostale stranke su na manje od 1,6 posto podrške, a značajno je pao i broj neodlučnih birača - za 6 posto, što se u najvećoj mjeri podudara s rastom podrške SDP-u. 

REJTINZI KOALICIJA

Kako se izbori bliže, postaju jasne i predizborne koalicije. Neke su već potpuno definirane, neke se još malo mogu mijenjati. 
I ovdje je na prvom mjestu koalicija okupljena oko HDZ-a: zajedno sa HSLS-om, HNS-om i ostalima bi na izborima dobili 28,6 posto glasova, što je - zanimljivo - za nijansu manje od podrške koju među biračima ima sam HDZ.

'Plenković i ja nismo iz istog kvarta. On je bio više s mamom. HDZ će odnijeti rijeka pravde'
'Plenković i ja nismo iz istog kvarta. On je bio više s mamom. HDZ će odnijeti  rijeka pravde'

Na drugom je mjestu koalicija "Rijeke pravde" okupljena oko SDP-a, koja ipak ima bolji rezultat nego SDP sam: zajedno sa Centrom, Reformistima, HSS-om i ostalima bi dobili 22,6 posto glasova.

Na trećem je mjestu najnovija koalicija Domovinskog pokreta te Prava i pravde, nove stranke Kolakušića, Lovrenovića i Sinčića - oni bi dobili 8,9 posto glasova. Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista je na 7,4 posto podrške, koliko bi na biralištima dobila i platforma Možemo! s manjim lokalnim partnerima.

Od ostalih koalicija koliko-toliko pragu se približila i koalicija umirovljeničkih stranaka koja je na 3 posto podrške.
Svi ostali bilježe manje od 1,7 posto podrške, s tim da je neodlučnih manje nego prilikom ispitivanja popularnosti stranaka - 7,6 posto.

IZLAZNOST NA IZBORE

Čak 67 posto ispitanih kaže da sigurno izlazi na izbore, 17 posto pak kaže da vjerojatno izlazi. 7 posto vjerojatno ne izlazi, 8 posto pak sigurno neće na birališta, a 2 posto još - ne zna.

KOGA GRAĐANI ŽELE ZA PREMIJERA?

 Tu je došlo do jednog velikog obrata u odnosu na posljednje blic istraživanje  jer je na prvom mjestu Andrej Plenković - kao premijera ga želi gotovo 32 posto ispitanih. Zoran Milanović, koji je prije samo nekoliko dana bio u neznatnoj prednosti pred Plenkovićem je doživio snažan pad - sada bi ga kao premijera vidjelo nešto manje od četvrtine ispitanih. 

Djeca komunizma: Moćni očevi Plenkovića i Milanovića znali su da put vodi preko Bruxellesa...
Djeca komunizma: Moćni očevi Plenkovića i Milanovića znali su da put vodi preko Bruxellesa...

Na trećem je mjestu Sandra Benčić, također sa negativnim trendom, u blagom je porastu pak podrška Nikoli Grmoji, kao premijera bi ga rado vidjelo 8,3 posto ispitanih. 

 

Nekog drugog priželjkuje gotovo 15 posto naših ispitanica i ispitanika, stav nema njih oko 9 posto - svi ostali su dobili zanemarivu podršku ispitanika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...