Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Ministar Horvat: Đuro Đaković grupa ne ovisi samo o državi

Štrajk je u tijeku, kasni jedna plaća i to desetak dana, kazao je Horvat te dodao kako je obećao da će izvor za tu plaću pronaći i da će ona "biti vrlo skoro isplaćena"

Zagreb: Dolazak ministara na 177. sjednicu Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
6 komentara

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će plaća radnicima Đuro Đakovića biti isplaćena vrlo skoro, da je ta tvrtka suočena s nizom problema koje treba riješiti, no da njena budućnost ne ovisi samo i isključivo o državi.

Novinari su Horvata, koji je sudjelovao na objavi rezultata javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, pitali za komentar situacije u Đuri Đakoviću i kako tu situaciju riješiti.

Horvat je rekao kako je o metodologiji koja će biti primijenjena za rješenje "slučaja Đuro Đaković" preuranjeno govoriti.

Podsjetio je da je na zadnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva radnicima i sindikatima obećao isplatu plaće koja kasni.

Podsjetio je da je tvrtka u studenom prošle godine dobila kredit od 95 milijuna kuna, te ocijenio da se poslovanje unatoč toj financijskoj injekciji nije poboljšalo.

Dodao je kako je tvrtku napustila i poslovna banka u financiranju proizvodnje, odnosno izvoza.

Slavonski Brod: Radnici Đure Đakovića započeli sa Å¡trajkom od sedam sati ujutro POČEO ŠTRAJK Radnici Đure Đakovića: Idemo i pred Vladu, bit će autobusa

"To je set problema...i dok se ne riješe, nekakvu perspektivu i budućnost u ovom je trenutku preoptimistično najavljivati", rekao je Horvat.

Ističe kako treba napraviti dobru i kvalitetnu analizu, osigurati financiranje i završetak proizvoda koji su u visokoj fazi gotovosti i koji bi vrlo brzo mogli na tržište te bi kroz naplatu "udahnuli malo kisika u život Đure Đakovića".

Upozorio je da država u Đuri Đakoviću ima nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

"Očekujem da, ako će država podmetnuti leđa, da i privatni kapital i mali dioničari budu svjesni problema koji su zadesili Đuru Đakovića i da ih kroz konstruktivni razgovor pokušamo zajednički riješiti", istaknuo je.

Štrajk je u tijeku, kasni jedna plaća i to desetak dana, kazao je Horvat te dodao kako je obećao da će izvor za tu plaću pronaći i da će ona "biti vrlo skoro isplaćena".

"Ali što i kako dalje, neće ovisiti samo i isključivo o državi", poručio je.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka štrajka 700 radnika Đure Đakovića grupe koji, osim plaća, traže i ostavke članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. U upravi tvrtke kažu da plaće nisu isplaćene zbog poremećaja s financiranjem proizvodnje vagona, što je izazvalo poremećaj u svim ostalim obavezama koje Đuro Đaković mora ispuniti.

Zagreb: Saborskoj straži već je smijeÅ¡no svakodnevno iznositi Pernara iz sabornice DRUGI PUT U DVA DANA Pernara opet izbacili iz Sabora: Ovaj put zbog Đure Đakovića

Proračun usmjeren budućnosti

Na pitanje hoće li proračun biti u četvrtak na Vladi, Horvat je rekao je kako se nada da će proračun biti na sjednici Vlade i vrlo brzo u Saboru i riješiti sve nedoumice koje su, kako je rekao, "kroz raznorazne inicijative danas jedan veliki igrokaz za javnost".

Hrvatska realnost je ta da smo godinama živjeli na dug. Tomu je kraj i svi oni koji se s tim slažu dat će podršku Vladi, a oni koji se ne slažu mogu se vratit u prošlost, s druge strane željezne zavjese", rekao je ministar gospodarstva.

Zamoljen za komentar situaciju koja se odnosi na novu krizu oko švicarskog franka, a budući da je Trgovački sud već donio svoju odluku te da se čeka odluka Vrhovnog suda, ali i da su najavljene kaznene prijave protiv banaka i Hrvatske narodne banke, Horvat je upitan i koliki će biti udar na hrvatsko gospodarstvo u slučaju da banke budu morale isplatiti odštete svima koji tuže. Udruga Franak kalkulira svotom od 20 milijardi kuna odštete koju bi banke trebale platiti.

VELIKI PROBLEMI Đuro Đaković: 'Nemamo novca, nismo uspjeli isplatiti plaće...'

Rekao je da nema simulacije udara na hrvatsko gospodarstvo u brojčanom iznosu te uputio novinare na Hrvatsku udrugu banaka i ministra financija Zdravka Marića.

Ministar financija Zdravko Marić je pak jutros uz ostalo izjavio da ne može potvrditi ni demantirati o kojem se iznosu radi.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message