Obavijesti

News

Komentari 40

Ministar Primorac o ulaganjima u narodne obveznice: 'Ovo je dobra prilika za sve građane'

Ministar Primorac o ulaganjima u narodne obveznice: 'Ovo je dobra prilika za sve građane'

Mislim da je ovo dobra prilika za sve građane, sve one koji imaju depozite na štednji, pogotovo ako su oročeni na neko vrijeme pri čemu su kamatne stope na te depozite niske, kaže Primorac

VIDEO

Ministarstvo financija objavilo je poziv za ulagače u narodne obveznice, a ministar financija Marko Primorac o toj temi govorio je za Dnevnik.hr.

Minimalni ulog u obveznice iznosi 500 eura, a kamata bi trebala minimalno iznositi 3,25 posto na godinu na rok od dvije godine.

Podsjetimo, Oleg Butković bio je suzdržan oko kupovine obveznica i rekao da ih neće kupiti,  te navodi kako je o tome bilo riječ na sjednici Vlade te se poteglo pitanje mogućeg sukoba interesa.

- Sada kad izlaze državne obveznice, da netko ne bi mislio kako smo mi to zbog sebe organizirali, tu emisiju. Poslali smo upit Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nema zapreka. Uložit ću u obveznice sigurno, supruga je dala zeleno svjetlo - kaže Primorac te dodaje kako se nije čuo s ministrom Butkovićem.

'Josipa Rimac? Osobno nemam zašto biti zabrinut. Ulaganje u obveznice? Nisam sklon tome'
'Josipa Rimac? Osobno nemam zašto biti zabrinut. Ulaganje u obveznice? Nisam sklon tome'

'Ovo je dobra prilika'

- Mislim da je ovo dobra prilika za sve građane, sve one koji imaju depozite na štednji, pogotovo ako su oročeni na neko vrijeme pri čemu su kamatne stope na te depozite niske. Mislim da je ovo je dobra ulagačka prilika. Mislim da će je građani prepoznati - rekao je.

Ministar navodi kako je moguće povući i ulaganje u obveznice.

- To smo kontinuirano isticali od samog početka - obveznica je općenito jedan dužnički vrijednosni instrument koji jamči isplatu nominalne vrijednosti i one kuponske kamate po isteku roka dospijeća - rekao je Primorac.

- Ako netko drži tu obveznicu do roka dospijeća, on će sigurno ostvariti nominalnu vrijednost i kuponsku kamatu. Rekao bih da oni građani i građanke koji misle da će im trebati novac unutar te dvije godine i misle prodavati obveznicu - sugerirao bih im da ne ulaze u tu priču - dodao je.

Primorac: Nova EU pravila o potporama ne bi trebala ugrožavati jedinstveno tržište
Primorac: Nova EU pravila o potporama ne bi trebala ugrožavati jedinstveno tržište

- Ako netko misli kratkoročnije od dvije godine imati tu obveznicu, mislim da bi to bila 'igra za investitore' i one koji nešto o tome znaju. Ako postoje građani koji planiraju nešto takvo napraviti, savjetovao bih im da se konzultiraju sa svojim savjetnicima - nastavio je.

Što će država s novcem građana?

- Nama u travnju dolazi jedna obveznica od milijardu i pol dolara, u studenome imamo više od 11 milijardi kuna, oko milijardu i pol eura, u siječnju sljedeće godine milijardu i 750 milijuna dolara, imamo trezorske zapise koji nam dolaze na naplatu i niz obaveza koje refinanciramo. Ovo je izdanje, prije svega, namijenjeno refinanciranju postojećih obveza - rekao je Primorac.

Ivica Todorić nedavno je izjavio kako država skuplja novac kojim će njega isplatiti, a ministar kaže kako nije čuo tu izjavu.

Građani od 22. veljače mogu kupiti obveznice

- Ovo radimo prvi put i nas isto tako zanima koliki će biti interes građana. Mislim da je ovo jako dobra prilika kada govorimo o mogućnosti ulaganja za hrvatske građane pri trenutnim prinosima i kamatnim stopama - rekao je Primorac.

- S obzirom na to da se prvi puta radi ovakvo nešto, ne znamo kakav će biti interes. Željeli smo biti i pomalo oprezni i ne najavljivati i provoditi nekakve velike 'nagovaračke' kampanje. Obveznica je instrument koji nije jednostavan - ako netko izlazi iz obveznice prije isteka roka dospijeća, izračun samih prinosa je vrlo kompleksan - rekao je Primorac.

Primorac je također komentirao i prosječnu plaću u Hrvatskoj. Prosječna plaća u Hrvatskoj je za samo 150 eura veća od slovenskog minimalca.

- Razlike u plaćama su rezultat niza čimbenika, jedan od njih je i produktivnost rada. Mislim da je to nešto na što trebamo staviti naglasak u budućnosti - kazao je Primorac.

Po prvi put će građani moći kupiti državne obveznice: Primorac pojasnio sve detalje
Po prvi put će građani moći kupiti državne obveznice: Primorac pojasnio sve detalje

- Mi smo u proteklih mjesec dana imali i nekoliko izvještaja Svjetske banke i Europske investicijske banke koji su govorili o produktivnosti rada u Hrvatskoj - rekao je.

- Trebali bi se orijentirati prema proizvodima veće dodane vrijednosti, ulagati u istraživanje i razvoj i visoke, nove, moderne tehnologije - dodao je.

- Nama je u proteklih nekoliko godina i prosječna plaća i medijalna plaća znatno rasla. To su činjenice koje nitko ne može osporiti - zaključuje ministar.

Po pitanju najavljenih poskupljenja, ministar ističe da nije čuo te  informacije. 

- Nisam upoznat s tom informacijom. Mi ćemo se truditi da napravimo sve što možemo kako bi ublažili inflaciju - dodao je.

- Već u siječnju, pa i u prosincu smo svjedočili blažem porastu cijena. On je u studenome bio 13,5 posto, u prosincu 13,1, u siječnju 12,7 posto. Nadamo se da je tome kraj porastu cijena i da ćemo dalje ići k smanjivanju - rekao je Primorac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.