Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Ministarstvo: Učenika koji 'ne može pasti' trebalo je srušiti...

Hoće li inspektori koji su donijeli protuzakonita rješenja biti kažnjeni i na koji način, još uvijek nije poznato. Kako će učenik nadoknaditi dosad propušteno gradivo, također nije poznato

Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
17 komentara

'Inspekcijsko tijelo je pogrešno postupilo'. Dočekali smo i tu rečenicu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izjasnilo se oko slučaja učenika zagrebačke Treće ekonomske škole, koji, vjerojatno prvi u povijesti, nije mogao pasti razred.

Učenikovi su roditelji, i sami nastavnici po zanimanju, podsjećamo, uz pomoć birokratskih vještina uspjeli izbjeći da njihov sin padne razred, iako je prošle godine imao zaključene jedinice iz četiri predmeta, o čemu su 24sata prva pisala.

INSPEKCIJA GA ŠTITI OD PADA? Čudo! Imao je četiri zaključene jedinice, ali ipak nije pao razred

Ministarstvo je uvažilo žalbu učenikove profesorice hrvatskog Bojane Milovski te poništilo čak četiri rješenja prosvjetne inspekcije.

Inspekcija je, naime, naredila školi da učeniku poništi jedinicu zaključenu iz hrvatskog i bez ispita, na temelju dotadašnjeg rada, utvrdi novu ocjenu. Ta je odluka, međutim, samo jedna u nizu onih koje su, inače punoljetnom, učeniku omogućile da ne zna ni koji je razred. Jer, budući da nije pao prethodni razred, nije ga krenuo ponavljati, a budući da ga nije ni završio, nije mogao krenuti u sljedeći.

SVE ZBOG ISPITA Učenik koji ne pada razred: U školi je zbog oca bila i policija

Prema rješenju koje je osobno potpisala ministrica Blaženka Divjak, učeniku se nije smio organizirati dodatan dopunski rad u vrijeme kada je, bar za sve druge učenike, već započela školska godina.

- Zakonom nije propisana mogućnost odgode dopunskog nastavnog rada. Neovisno o razlogu, on nije mogao biti organiziran nakon u rujnu 2018., nakon što je završila 2017./18. školska godina.

Tijekom cijelog postupka, smatra ministarstvo, učinjen je čitav niz propusta. Napominju i da zakon omogućuje da se nezakonito rješenje može ukinuti i nakon vremena za žalbu.

- Učenik je već nakon održanih prvih ispita pred povjerenstvom imao najmanje tri negativne ocjene te je morao biti upućen na ponavljanje trećeg razreda jer je zakonom propisano da se dopunski rad održava samo za učenike koji imaju negativnu ocjenu iz najviše dva predmeta - objašnjavaju sa Svetica.

IPAK NIJE SVE PO ZAKONU? Inspekcija će provjeriti slučaj učenice koja ne može pasti...

24sata su, podsjećamo, prva pisala i o učenici koja također, uz pomoć rješenja prosvjetne inspekcije, nije mogla pasti razred, iako je sedam puta izlazila na popravni ispit.  Škola je, međutim, donijela odluku kako se njezino neodgovaranje na zadnjem ispitu smatra padom. O propustima inspekcije u njenom slučaju, ministarstvo se još nije oglasilo.

MORA PONAVLJATI RAZRED Sad zna koji je razred: 'Učenica koja ne može pasti' ipak je pala

Hoće li inspektori koji su donijeli protuzakonita rješenja biti kažnjeni i na koji način, još uvijek nije poznato. Kako će učenik, koji bi sada trebao ponavljati treći razred, nadoknaditi dosad propušteno gradivo, također nije poznato.

Komentar, po mnogima vrlo utjecajnog, prosvjetnog inspektora Lautara Galinovića još uvijek nismo uspjeli dobiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message