Obavijesti

News

Komentari 44

Ministri prozvali šefa SDP-a: Ne zna ništa o EU fondovima, laže. Možda da on upiše neki studij

Ministri prozvali šefa SDP-a: Ne zna ništa o EU fondovima, laže. Možda da on upiše neki studij
1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izrazio je nezadovoljstvo jer je, kako on smatra, Hrvatska bila neučinkovita tijekom predsjedanja Europskom unijom. Oštro su mu uzvratili ministri financija i regionalnog razvoja

VIDEO

Bernardić je prespavao u izolaciji hrvatsko predsjedanje Vijećem EU pa ga nije dovoljno razumio i izgleda da je upravo zbog te površnosti posvađan s brojkama i činjenicama. Izgleda da se tek sada budi iz zimskog sna i da nema velika znanja o EU integracijama i sigurno je da ga to ne kvalificira, ne samo za ozbiljnog političara, a kamoli za kandidata za premijera, poručio je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman osvrnuvši se na izjave predsjednika SDP-a i lidera Restart koalicije, Davora Bernardića. 

On je, podsjetimo, poručio kako je Hrvatska prespavala predsjedanje te da se nije nametnula kao lider već je ispala potpuni autsajder ocijenivši naše predsjedanje sramotnim.

POGLEDAJTE VIDEO: HDZ prozvao Bernardića

HDZ odgovara Bernardiću: " Članstvo u EU znači pomoć od 75 milijardi kuna" Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Nedjelja, 31. svibnja 2020.

Grlić Radman i ministar EU fondova Marko Pavić njegove izjave ocijenili su pak paušalnima, površnima, netočnima, uvredljivima i neuspjelim spinom.

Ministar vanjskih poslova pozvao je Bernardića da slobodno upiše poslijediplomski studij na fakultetu na kojem predaje i poručio mu da će mu rado biti mentor pri pisanju poslijediplomskog rada na temu hrvatskog predsjedanja. 

- Bernardić očito nije puno čitao i gledao, kada su u pitanju EU integracije, možda se više bavio politikom, ali on je mlad. I uvijek se može naučiti i više, nije grijeh počiniti grešku. Često me pitaju studenti mogu li im biti mentor za poslijediplomski, i ja bih se ponudio biti mentor Bernardiću, neka izabere temu upravo hrvatskog predsjedanja, to je izazovno i možda bi upravo na tom studiju, kada je već u sukobu interesa osigurao stipendiju, mogao je onda iskoristiti za tu jednu vrlo kvalitetnu temu - poručio je Grlić Radman.

'Obnovu Grada Zagreba iskoristit ćemo kao poticaj građevinarstvu'
'Obnovu Grada Zagreba iskoristit ćemo kao poticaj građevinarstvu'

Sve što je Bernardić rekao, naglasio je Pavić, je laž i same brojke to demantiraju. 

- Kada gledamo EU fondove, upravo SDP-ova vlada nije ništa povukla. Kada smo došli, ova Vlada je našla devet posto ugovorenosti sredstava i jedan posto isplaćenosti. Danas smo na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti. Po ugovorenosti smo 12. od 27 zemalja EU, po isplaćenosti se još približavamo EU prosjeku. Ova Vlada je izvukla EU fondove iz gliba gdje su ih ostavili SDP i Grčić - poručio je naglasivši kako je SDP izgubio milijardu eura.

- U regulativi za ovo sadašnje financijsko razdoblje jasno piše da sve one zemlje koje su ušle u EU prije 2013., a imale su recesiju, dobivaju 10 posto gore, a oni se nisu ni probali boriti za tu milijardu koju smo mogli imati sada. Oni su izgubili milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura. Osobni angažman premijera je doveo do toga da smo dobili 10 milijardi eura od čega 7,2 milijarde bespovratno, i 2,7 milijarde putem kredita. U odnosu na druge zemlje, praktički smo u top zemalja EU, 20 posto BDP-a putem plana oporavka - istaknuo je Pavić dodavši kako ne stoji ni teza Borisa Lalovca da su zadužili mirovine budućih generacija. 

- Mjerama za poduzetnike nismo zadužili naše unuke i mirovine. Mi smo sudjelovali u pregovorima s EK i znali smo da će doći tako veliki paket, i to je velik uspjeh premijera i HDZ-a. Znamo tko je zaduživao Hrvatsku - SDP. Sjetimo se desetaka milijardi kuna za brodogradilište. Fleksibilizacijom EU fondova osigurali smo preraspodjelu od 450 milijuna eura za pomoć pri COVID krizi.  Sva zaštitna oprema iz Kine plaćena je EU fondovima, osigurali smo preko 100 milijuna eura COVID sredstava za naše poduzetnike, pri kraju smo za pripremu aplikacije u Fondu za oporavak i tu očekujemo preko 500 milijuna eura - rekao je ministar EU fondova.

Dodijeljena odlikovanja hrvatskim državljanima koji su sudjelovali u spašavanju stradalih Mađara

Grlić Radman je nabrojao hrvatske uspjehe za vrijeme predsjedanja Vijećem EU te također naveliko nahvalio premijera Andreja Plenkovića i Vladu čiji je i on član od srpnja prošle godine.

- COVID-19 nitko nije očekivao, a Hrvatska se u svijetu punog izazova odlično snašla. Mi smo već 28. siječnja aktivirali integrirani politički odgovor za krizne situacije. Do 30. ožujka mi smo imali tolike aktivnosti, osam Vijeća, 21 događaj parlamentarne dimenzije, 39 konferencija, a do danas 64 videokonferencije i jako puno drugih susreta - istaknuo je naglasivši kako je za vrijeme našeg predsjedanja postignut uređeni Brexit.

- I mi smo na to jako ponosni. Nadalje, dobili smo zeleno svjetlo id Europske komisije za ulazak u Schengen jer smo ispunili sve zahtjeve, ispunili smo i sve mjere iz akcijskog plana za ulazak u europski tečajni mehanizam. Upravo zahvaljujući našoj Vladi i konsolidaciji javnih financija, Hrvatska ima odličan financijski i kreditni  rejting. A zahvaljujući predsjedniku Vlade, koji je bio iznimno aktivan, uspjeli smo organizirati zagrebački Summit i to je naše najveće postignuće nakon što smo uspjeli uvjeriti tri skeptične zemlje, koje su blokirale pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i uspjeli smo utjecati da Europska komisija 2. ožujka da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa ove dvije zemlje - istaknuo je ministar vanjskih poslova.

Ne treba smetnuti s uma, naglasio je, i migracijsku krizu te podsjetio na inicijativu premijera Plenkovića da se on, predsjednik Vijeća EU i predsjednica EK nađu na Grčko-Turskoj granici.

Šibenik: Premijer Andrej Plenković na Danima regionalnog razvoja i fondova EU

- I spriječili su ulazak migranata - rekao je.

Ova Vlada je, dodao je, senzibilna na socijalnu stabilnost RH i život građana.

- Išli smo u tom pravcu kako bismo oživjeli gospodarstvo i turizam i osigurali mir. Nadamo se i i očekujemo da građani prepoznaju HDZ-ovu vladu, koja radi na dobrobit i prosperitet građana, i da nam osiguraju drugi mandat - rekao je.

Dolaze izbori, naglasio je Pavić, na kojima se bira između Bernardića i Plenkovića. 

- Vidimo po Bernardićevu neznanju koliko ne poznaje niti EU fondove ni EU integracije. Možda dopiše neki studij EU fondova, evo i ministar mu se nudi za mentora, možda dobije i neku stipendiju, ali Vlada koju će voditi Bernardić naprosto ne bi mogla ponoviti ove uspjehe. Koliko su bili sposobni dovoljno govori da je za vrijeme ministra regionalnog razvoja i EU fonda Grčića u njegovoj županiji ugovoreno 100 milijuna kuna, a u mandatu ove Vlade 5,3 milijarde. Nije bio sposoban ni pomoći u razvoju svoje županije, ne vidim kako će moći i znati pomoći u razvoju Hrvatske - istaknuo je Pavić pa nastavio s hvalospjevima o svojem šefu.

Bernardić: Već sada je jasno da će pobijediti Restart koalicija...
Bernardić: Već sada je jasno da će pobijediti Restart koalicija...

- Plenković je pokazao da je najsposobniji, ova Vlada je pokazala da zna voditi Hrvatsku i apsolutno vjerujemo da ćemo dobiti povjerenje građana i za drugi mandat  - poručio je.

Na pitanje novinara nije li malo kontradiktorno da sazivaju konferenciju za medije u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima kako bi odgovorili Bernardiću, dok se istodobno zalažu za neradne nedjelje, ministar Pavić poručio je da oni kao dužnosnici cijelo vrijeme rade za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...