Obavijesti

News

Komentari 88

Ministru Paladini je malo 5 mil. kuna za Kupare, hoće čak 20 milijuna: 'Preneraženi smo...'

Ministru Paladini je malo 5 mil. kuna za Kupare, hoće čak 20 milijuna: 'Preneraženi smo...'
2

Ozbiljni singapurski investitori ne mogu vjerovati da moraju pregovarati o cijeni s čovjekom čije ministarstvo odlučuje o cijeloj investiciji. Ni Gljadelkin ni Paladina nisu ulagali, a dobit će milijune od državne imovine

VIDEO

Uz probleme građevinara i obnovu, ministar Ivan Paladina se brine i hoće li mu "kapnuti" dodatnih pet ili 20 milijuna kuna. U ponedjeljak je održano ročište na sudu oko njegova izlaska iz tvrtke Kupari Luxury Hotels u kojoj su 90 posto od njegova bivšeg partnera Sergeja Gljadelkina preuzeli ozbiljni singapurski investitori, tvrtka Hotels Properties Limited (HPL). Singapurci imaju 39 hotela u svijetu i trebali bi graditi nove smještajne objekte na mjestu zapuštenog hotelskog kompleksa Kupari u Župi Dubrovačkoj.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

DORH potvrdio: Provode se izvidi protiv ministra Paladine VIDEO

Za 90 posto tvrtke koja ima državnu koncesiju su Gljadelkinu platili nešto više od 47 milijuna kuna. A Paladina za svoj 10 postotni udio traži 20 milijuna, na što ne pristaju. Paladini su spremni platiti slično koliko i Gljadelkinu, što znači oko pet milijuna kuna, potvrdio je njihov odvjetnik Fran Olujić. Ali Paladina ne pristaje,pa će krajem svibnja presuditi Trgovački sud oko cijene.

- Moji klijenti su preneraženi da netko može preuzeti ministarsku funkciju, a istovremeno ima udio u projektu o kojem odlučuje njegovo ministarstvo. Takvo nešto se u ozbiljnom poslovnom svijetu ne radi. Kada su lani kupili prvi udio, nisu ni sanjali da će morati pregovarati o isplati ministra o kojem cijeli projekt ovisi - kaže Olujić i dodaje da bi njegovi klijenti bili zadovoljni i da Paladina proda nekome drugome, samo da nemaju u vlasništvu tvrtke ministra jer ne žele nikakve dodatne probleme.

Paladina je dobio milijune od nekih tvrtki za savjetovanje. I može im slobodno pogodavati!
Paladina je dobio milijune od nekih tvrtki za savjetovanje. I može  im slobodno pogodavati!

Paladina se formalno izuzeo iz odlučivanja o Kuparima, to će raditi državna tajnica kojoj je on nadređen. Da bi projekt konačno zaživio i počeo se graditi, bit će potrebne stotine suglasnosti, odluka i dozvola, a o svemu se odlučuje u ministarstvu koje vodi Paladina. Zato je jasan strah Singapuraca.

Plaža i bivši turistički kompleks u Kuparima

Sva vrijednost tvrtke je upravo u koncesiji koja je dana 2015. godine, a dosad nije ništa izgrađeno. Gljadelkin je uložio malo, a Paladina još manje. Ipak će dobiti milijune, praktički na ime državne imovine na kojoj postoji 99-godišnje pravo koncesije. Primjerice, da Vlada u kojoj sjedi i Paladina sutra odluči raskinuti ugovor o koncesiji, vrijednost tvrtke Kupari Luxury Hotel je ravna nuli.

- Cijelu pripremu za natječaj za koncesiju smo pripremali u IGH za svoje plaće. Nitko od nas nije znao da Paladina, naš tadašnji predsjednik uprave ima 10 posto u projektu - rekao nam je ranije jedan zaposlenik IGH, tvrtke koju je kupio Gljadelkin za tek 58 milijuna kuna, a Paladina vodio tri godine. 

Kako je nekad moćni IGH ostao bez svog kompleksa od 37.000 četvornih metara u Zagrebu?
Kako je nekad moćni IGH ostao bez svog kompleksa od 37.000 četvornih metara u Zagrebu?

Paladina je u početku tražio više od 65 milijuna kuna za svoj udio. Sudska vještakinja je napravila dvije procjene Paladinina udjela. U prvoj koja je preko 20 milijuna kuna, uzela je u obzir buduće prihode hotela. Singapurci to spore, jer kako objašnjava Olujić, tih prihoda nema jer ništa nije izgrađeno pitanje je kada će biti. Druga metoda, po kojoj Paladinin udio vrijedi pet milijuna kuna, napravljena je po tržišnoj vrijednosti, odnosno po tome koliko je plaćen ostatak tvrtke Gljadelkinu. 

A ova trakavica usporava i investiciju.

- Ako bi sud presudio da treba isplatiti preko 20 milijuna kuna, svakako ćemo se žaliti, a to znači bar još godinu dana do konačne presude - kaže Olujić.

USKOK ima novi spis za češljati i Paladina i partnera iz Rusije: Je li izvučena imovina tvrtke IGH?
USKOK ima novi spis za češljati i Paladina i partnera iz Rusije: Je li izvučena imovina tvrtke IGH?

Paladinini odvjetnici nisu nakon ročišta bili pretjerano razgovorljivi s novinarima, tek su poručili da će Paladina prenio svoja upravljačka prava nad udjelom. No, Olujić kaže da sa 10 posto, ministar ionako nema nikakva upravljačka prava i da je dalje on vlasnik koji odlučuje po kojoj cijeni će prodati udio.

- Ako on ima kupca za 20 milijuna kuna, neka slobodno proda. Mojim klijenti samo ne žele probleme da im suvlasnik bude ministar čije ministarstvo odlučuje o projektu - zaključuje Olujić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.