Obavijesti

News

Komentari 1

Mirni prosvjed s 300 autobusa: Problemi su lizing i krediti...

Mirni prosvjed s 300 autobusa: Problemi su lizing i krediti...
2

Održan je miran prosvjed privatnih prijevoznika putnika diljem Hrvatske pa i u Osijeku. Prosvjed je započeo u podne i protekao petnaestominutnom vožnjom autobusa kroz grad

VIDEO

Pod geslom "#Ostani doma i ostat ćeš bez doma!" održan je miran prosvjed privatnih prijevoznika putnika u nekoliko gradova Hrvatske pa tako i u Osijeku.

Prosvjed je započeo u podne i protekao petnaestominutnom vožnjim autobusa kroz grad kojom prikom su i trubili.

- Naši problemi tiču se lizinga i kredita. Prvo nam je problem što je Hanfa dala samo preporuku lizing kućama, nije ništa napravila, pa su neke lizing kuće već aktivirale bjanko zadužnice i prijete oduzimanjem imovine i autobusa. Mi smo naše autobuse kupili na kredite čiju smo otplatu garantirali svojim kućama, stanovima, imovinom. Druga stvar koju tražimo je još najmanje tri mjeseca financijske potpore za nas u prijevozu- - rekao je Josip Mijatović iz Osijeka, jedan od koordinatora prijevoza u Hrvatskoj, vlasnik agencije StarLine sa pet autobusa, koji je i jedan od voditelja inicijative prosvjeda Udruge privatni prijevoznici u posebnom prijevozu.

- Tražimo i europska sredstva pomoći i žurno odobravanje sredstava za likvidnost. Naši prijevozi su stali još u siječnju kada se pojavio virus u Kini, nemamo pojma što ćemo sa registracijama autobusa, Ministarstvo i Komora nam je odgovaraju na upite, nemamo pojma što sa djelatnicima. Očekujemo da se Vlada uključi u razgovore sa lizing kućama i bankama za naše kredite, a ne da sve ostane na njihovoj preporuci kućama da nam izađu u susret jer se to ne događa - dodao je Mijatović. 

Prijevoznici ističu kako im je ova godina posve propala jer su im poništeni svi ranije sklopljeni ugovori. Mnogi su vozili školske ekskurzije i umirovljenike, a taj je promet sada također obustavljen.

Cappelli: Zaboravimo sve što je bilo, dolazi drugačiji turizam
Cappelli: Zaboravimo sve što je bilo, dolazi drugačiji turizam

- Trenutno u Hrvatskoj ima oko 1800 prijevoznika, ali smo izašli na prosvjed s oko 300 autobusa. Policija nije dala više. Ne radi se tu samo o autobusnom prijevozu nego i o kombi prijevozu, rent-a-caru koji ima preko 12 tisuća vozila u Hrvatskoj. Sve ovo je veliki problem za cijeli sektor turizma, hotele, turističke agencije, vodiče. Turističke agencije traže povrat novca za sve izlete, ljetovanja, ture koje smo imali dogovorene, a hoteli nisu vratili uplaćene avanse - kažu prijevoznici dodajući kako većini njih, ako ostanu doma i blokirani, prijeti oduzimanje njihovih domova.

Dogovaraju se mjere: Turizam bi mogao krenuti od 1. lipnja
Dogovaraju se mjere: Turizam bi mogao krenuti od 1. lipnja

-Pozivamo Vladu da postigne dogovor sa lizing kućama kako bi zamrznuli kamate na naše kredite. Konkretno, ja imam devet zaposlenih i 10 autobusa, meni su odgodili plaćanje glavnice, ali kamate idu. Kamate na nove autobuse su 20 tisuća kuna godišnje po autobusu i ja mjesečno imam 30 tisuća kuna gubitka samo od kamata, plust ostali troškovi osiguranja, registracije. Mi koji imamo više automobila došli smo pred zid. Ja sam vozio ture na Jadran, cijela Europa, Azijske grupe, sve su ture otkazane. U potpnosti prihoda nemam i ne mogu dalje opstati, a sezona je očigledno izgubljena, odnosno sve ovisi o angažmanu države, otvaranju granica, uvijetima oko covida - kaže Dražen Stevanović, firma Čačinci Trans dodajući kako je likvidnost njegove firme trenutno upitna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk