News

Komentari 6

Mišja groznica u porastu: Bolest može teško oštetiti jetra, a pacijent završiti na dijalizi

Mišja groznica u porastu: Bolest može teško oštetiti jetra, a pacijent završiti na dijalizi

U cijeloj prošloj godini zabilježena su 252 slučaja, do sada ih ima preko 200. Do sada nije bilo teških komplikacija, ali bolest može teško oštetiti jetra, a pacijent završiti na dijalizi.

Broj zabilježenih slučajeva mišje groznice ove je godine u velikom porastu u Sloveniji, što se pripisuje povećanoj populaciji miševa uslijed lanjskog bogatog uroda sjemenskog žira u šumama kojim se ti glodavci hrane. Epidemiologinja Eva Grilc rekla je da se računa na pravu epidemiju:

- Do sada smo zabilježili više od 200 prijava hemoralgične groznice.

Za usporedbu, u cijeloj prošloj godini su zabilježena 252 slučaja. Opasnost od prijenosa zaraze pojavljuje se i u ljetnim mjesecima, sve do sredine jeseni. Vrh epidemije je krajem lipnja i početkom srpnja.

Iz mikrobiološkog labaratorija Medicinskog fakulteta u Ljubljani kažu da imaju mnogo posla. Oni jedini dijagnosticiraju hantavirusnu zarazu koja izaziva mišju groznicu, a dijagnosticiraju i koronavirus.

Od 516 preuzetih uzoraka na hantavirus pozitivno je bilo 203, a neki oboljeli su zbog visoke temperature mislili da su se zarazili koronavirusom.

Tatjana Avšič Županc s Medicinskog fakulteta kaže da nisu očekivali takvu epidemiju:

- Radimo na urgentnim slučajevima i nismo očekivali da će se epidemija mišje groznice nakon one iz 2019. tako brzo ponoviti.

Do sada nije bilo teških komplikacija, ali bolest može teško oštetiti jetra, a pacijent završiti na dijalizi.

Nije bilo smrtnih slučajeva, čemu pridonosi i brzo prijavljivanje bolesti jer zdravstvene vlasti pred svaku sezonu izdaju uputstva kojima se rizične skupine pozivaju na oprez te upozorenja kako spriječiti unošenje virusa u organizam.

Moguće se zaraziti udisanjem prašine od mišjeg izmeta u kojoj je virus, primjerice pri čišćenju podruma i ostava, kod radova u šumi, u skladištima, na njivi, pa čak na odmoru u prirodi, prilikom kampiranja...

Prostorije u kojima su bili glodavci treba prozračiti barem 30 minuta, treba nositi masku i koristiti dezinfekcijska sredstva, a ako prostoriju treba mesti valja paziti da se ne praši kako se prašina s virusom ne bi širila prostorijom.

Najčitaniji članci