Obavijesti

News

Komentari 0

'Mogućnost odlazaka na evente jedan je od glavnih poticaja mlađim osobama na cijepljenje'

'Mogućnost odlazaka na evente jedan je od glavnih poticaja mlađim osobama na cijepljenje'

Pozvali su Nacionalni stožer Civilne zaštite da poduzme dodatne napore kako bi se uskladilo djelovanje implementacije važećih mjera, promicanja odgovornog ponašanja i cijepljenja

Iz Udruge Glas poduzetnika istaknuli su da organizatori evenata i djelatnici u event industriji ne mogu više šutjeti i promatrati istupe pojedinih epidemiologa i voditelja lokalnih stožera koji, u trenutnoj aktualnoj epidemiološkoj situaciji, ne posustaju u širenju histerije oko segmenta djelatnosti event industrije.  

HZJZ pooštrio korona mjere: Britanci na ulazu u Hrvatsku moraju imati negativan test
HZJZ pooštrio korona mjere: Britanci na ulazu u Hrvatsku moraju imati negativan test

Odbor za event industriju udruge Glas poduzetnika ističe da shvaća da aktualna epidemiološka situacija svakako zaslužuje pozornost i oprez te odgovorno ponašanje svih građana, a naročito onih koji predstavljaju organizatore događanja, koncerata, festivala te općenito okupljanja kojima prisustvuje veći broj ljudi.

'Događaje treba poticati, a ne stigmatizirati'

Ističu da su organizatori evenata svjesni složenosti situacije te su u tom smislu spremni odgovorno primijeniti sve važeće epidemiološke mjere, a posebice osigurati da svi posjetitelji koji prisustvuju događanjima spadaju u jednu od tri kategorije - da su cijepljeni, testirani ili da su preboljeli covid-19.

- Nemoguće je ne reagirati na proturječne informacije, dizanje nepotrebne panike i neargumentirano prozivanje festivala, koncerata, partyja, noćnih klubova i sličnog. Naime, ukoliko važeće mjere propisuju da je moguće okupljanje bez mjera, pod uvjetom da svi posjetitelji zadovoljavaju gore navedene uvjete, takve događaje treba poticati, a ne stigmatizirati - navode u priopćenju.

Mato Franković: 'Dragi antivakseri, ostanite doma i komentirajte po Facebooku'
Mato Franković: 'Dragi antivakseri, ostanite doma i komentirajte po Facebooku'

Event industrija jedina je gospodarska grana u Hrvatskoj koja je paralelno s uvođenjem COVID potvrda primijenila provođenje iste bez prijelaznog razdoblja i vremena prilagodbe, a mnogi koncerti i festivali su otkazani jer su prodavali ulaznice prema važećim mjerama iz lipnja koje nisu uključivale primjenu COVID potvrda.

'COVID potvrda na eventima je motivacija za cijepljenje'

Napominju da je implementacija COVID potvrda na eventima jedna od glavnih motivacija mlađoj populaciji za cijepljenje. Event industrija kao takva, svjesna situacije i problema, vjerojatno je i jedna od djelatnosti s najvećom stopom procijepljenosti zaposlenika u državi. Ako se dovede u pitanje sloboda mladih da se okupljaju uz poštivanje propisanih mjera i primjenu COVID potvrda, iz Udruge navode da se boje da će doći do toga da će se mnogi zapitati zašto bi se uopće cijepili.

Čekaju nas nove, strože mjere?
Čekaju nas nove, strože mjere?

- Naš je stav da niti jedan sustav, pa tako ni ovaj, ne može počivati na mišljenima pojedinaca, jednostranim izjavama i poduzimanjima ili neujednačenoj praksi, pogotovo kada se radi o ograničavanju Ustavom Republike Hrvatske zajamčenih prava, kao što su pravo na okupljanje i pravo na rad - rekao je Adnan Mehmedović, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

'Neprihvatljivo je stigmazirati cijelu industriju zbog pojedinaca'

Navode da pravila u takvim situacijama moraju biti jasna, transparentna i jednako primjenjiva na sve.

- Kao što smo kroz razdoblje koronakrize pokazali i dokazali, mi smo ta pravila spremni poštivati, vjerujući u stručnost stožera i ljudi koji ga čine, ali je apsolutno neprihvatljivo da se jedna cijela industrija stigmatizira kroz glasne izjave pojedinaca kojima je cilj ponovno zatvaranje kompletne jedne industrije - rekao je Mehmedović.

Uvode strože mjere: Na udaru vlasnici kafića i restorana
Uvode strože mjere: Na udaru vlasnici kafića i restorana

Event industrija jedan je od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika čine 6,3 % BDP-a te veliki turistički generator za Hrvatsku s oko milijun posjetitelja prije pandemije, ističu.

- Od mjeseca lipnja 2021. godine, kada je na snagu stupila odluka kojom se ponovno dopušta održavanje kulturnih manifestacija uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano je preko stotine koncerata, manifestacija i festivala na otvorenom bez ijednog evidentiranog slučaja zaraze posjetitelja virusom, pa se kao industrija s pravom pitaju zašto ih se konstantno proglašava glavnim krivcem i problemom pandemije - navode u priopćenju.

Bez suradnje nećemo doći na 'staro' normalno

Pozvali su Nacionalni stožer Civilne zaštite da poduzme dodatne napore kako bi se uskladilo djelovanje implementacije važećih mjera, promicanja odgovornog ponašanja i cijepljenja.

- Želimo istaknuti kako smo zajedno u ovoj teškoj situaciji i kako bez suradnje, međusobnog uvažavanja i odgovornog ponašanja svih građana neće biti moguće dočekati dan kada ćemo opet moći živjeti i raditi kao nekada prije pandemije. U tom smislu smatramo kako je nužno da i jedni i drugi radimo na podizanju svijesti o odgovornosti i izoliramo istupe i postupanja neodgovornih pojedinaca, s koje god strane oni dolazili - zaključili su.