Obavijesti

News

Komentari 127

Morala biti u samoizolaciji 15 dana pa dobila plaću 415 kuna

Morala biti u samoizolaciji 15 dana pa dobila plaću 415 kuna
1

Iako “potjerana” u samoizolaciju kao i bilo tko drugi, mlada je Zagrepčanka dobila mnogo manje od toga. Za državu je ispunila sve uvjete da bude u samoizolaciji...

VIDEO

Slučaj naše čitateljice iz Zagreba (podaci poznati redakciji) pokazuju da bolovanje u samoizolaciji može pojesti vrlo velik dio plaće. Zato što je kod poslodavca zaposlena manje od devet mjeseci, djevojka je za 15 dana samoizolacije od HZZO-a dobila 415 kuna naknade plaće. Inače svima koji su oboljeli, odnosno kliconoše su, ili iz nekog drugog razloga trebaju biti u izolaciji, pripada pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu osnovice uvećane za 28 posto, što je maksimalno 4257,28 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

video vijesti 24-04 01:19

Iako “potjerana” u samoizolaciju kao i bilo tko drugi, mlada je Zagrepčanka dobila mnogo manje od toga. Za državu je ispunila sve uvjete da bude u samoizolaciji, osim toga da bude i plaćena kao svi drugi, koji imaju malo više staža. Plaća joj inače iznosi oko 3500 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Paradoksalno, što su mi potvrdili i u HZZO-u, dobila bih puno više da sam lagala i otišla na ‘obično’ bolovanje na teret poslodavca - kaže djevojka.  

Na izbore u kupaćem: HDZ želi preduhitriti sezonu i pad plaća
Na izbore u kupaćem: HDZ želi preduhitriti sezonu i pad plaća

- Odradila sam samoizolaciju zbog sumnjivoga kontakta, i bogme skupo to platila. Ne znam kako ću pregurati mjesec, kako platiti račune i hranu te nadoknaditi sve što su mi uzeli. U šoku sam, priča nam djevojka, kojoj se zacrnjelo pred očima kad je početkom travnja dobila naknadu od HZZO-a za samoizolaciju u drugoj polovici ožujka.

Kad je HZZO pismeno upitala zašto tako malo, dobila je odgovor koji kaže da je naknadu dobila po minimalnoj satnici jer ne ispunjava uvjet prethodnog staža kod poslodavca od najmanje devet mjeseci.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa

- Osiguraniku koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja pripada naknada u iznosu od 25% proračunske osnovice za puno radno vrijeme (831,50 kn za mjesec). Osiguraniku kojem je privremena nesposobnost odnosno spriječenost za rad utvrđena jer je izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini, naknada plaće isplaćuje se na teret sredstava HZZO-a od prvog dana korištenja prava. Uvjet prethodnog osiguranja primjenjuje se i na naknade plaće koju HZZO isplaćuje na teret svojih sredstava od 43. dana privremene nesposobnosti za rad. Naknada plaće za prva 42 dana privremene nesposobnosti za rad koja tereti sredstva poslodavca nije uvjetovana prethodnim osiguranjem - objasnili su iz HZZO-a.

Hrvatska bi mogla oboljele od korona virusa liječiti plazmom
Hrvatska bi mogla oboljele od korona virusa liječiti plazmom

Dakle, da je djevojka bila na običnom bolovanju u trajanju do 42 dana, dobila bi, od poslodavca, više nego što je dobila ovako i ne bi se gledalo koliko staža ima. Kako je, međutim, morala u samoizolaciju, naknadu plaća HZZO od prvog dana i onda se gleda koliko staža osiguranik ima, jednako kao što se i gleda od 43. dana običnog bolovanja nadalje.

Da ima više od devet mjeseci staža, u samoizolaciji bi dobila više nego na običnom bolovanju od poslodavca. Međutim, na mladima, novozaposlenima, se štedi. Koliko je to fer, pitali smo i Ministarstvo rada, koje nas je uputilo na Ministarstvo zdravstva, no od njih odgovor nismo dobili

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a