Obavijesti

News

Komentari 77

Mostovac Goluža s gas maskom na sjednici Skupštine: 'Štitim se od smrada iz Gradske uprave'

Mostovac Goluža s gas maskom na sjednici Skupštine: 'Štitim se od smrada iz Gradske uprave'

Još jedan zastupnik Mosta odlučio se na performans, ovaj put Trpimir Goluža koji je u Skupštinu donio gas masku zbog situacije u GPZO - u

Nakon završetka stanke za govornicu zagrebačke Gradske skupštine je stao Trpimir Goluža iz MOST-a koji je nosio gas masku.

Pokretanje videa ...

- Drage kolegice i kolege, ovu sam gas masku stavio da bih se simbolično zaštitio od smrada koji dolazi iz Kulturno-informativnog centra, koji se širi iz Gradske plinare, ali koji se širi i iz Gradske uprave Grada Zagreba. To je smrad neodgovornosti, pohlepe, ogromnih, nenadoknadivih financijskih gubitaka, obmanjivanja, manipulacije, prebacivanja odgovornosti, ali i smrad pokušaja zataškavanja velikih afera. Dakle, obmana je, koju osobno gradonačelnik plasira u javnost, da je u lipnju prošle godine kad je preuzeo izvršnu vlast naslijedio Gradsku plinaru opskrba i distribucija kao devastirane tvrtke. U krizi s plinarom, koja bi da nije bilo kockanja poslovala u plusu, Tomašević će ostati čist, a GPZO se prodaje. Nema razloga da se proda - rekao je Goluža komentirajući analizu koja se vodi nad GPZO - om kako bi se vidjelo je li prodaja jedno od rješenja za spas te tvrtke koja zbog dugova propada. 

Dosje plinara: Odgovorni i dalje rade, tvrtka koja je u plusu bit će prodana skupa s gubitašem
Dosje plinara: Odgovorni i dalje rade, tvrtka koja je u plusu bit će prodana skupa s gubitašem

- Istina je da ih je naslijedio kao iznimno uspješne gradske tvrtke koje su svaku poslovnu godinu završavale s višemilijunskim dobicima. Početkom lipnja prošle godine Plinara opskrba je imala na računu desetke milijuna poslovnog dobitka prenesenog iz prethodnog poslovnog razdoblja. A onda se dogodilo Možemo!. Procjenjuje se da je Plinara opskrba od lipnja 2021. pa do danas samo u 10 kalendarskih mjeseci ostvarila izravan gubitak od 400 milijuna kuna. Dobro ste čuli. U 10 mjeseci - 400 milijuna kuna. Gubici su nastali konstantno pogrešnom poslovnom politikom koja se protezala od lipnja prošle godine pa sve do danas. Ovakvo krajnje neodgovorno poslovanje zbog posljedičnog podizanja cijena plina poduzetnicima pokrenulo je spiralu inflacije osnovnih životnih troškova za 15%. Što ukupnu štetu građanima Zagreba diže na par milijardi kuna. Tomislav Tomašević nije kriv, ali je itekako odgovoran za uništavanje Plinare opskrbe jer nije na vrijeme detektirao situaciju i smijenio krivce. Tako da je predsjednika uprave smijenio tek za pet mjeseci, a direktora sektora trgovanja plinom nije još uvijek smijenio i čovjek žari i pali Plinarom - rekao je Goluža.

Novi direktor Gradske Plinare za zamjenika imenovao uvjetno kažnjenog bivšeg direktora
Novi direktor Gradske Plinare za zamjenika imenovao uvjetno kažnjenog bivšeg direktora

Na konferenciji za medije, Tomašević je rekao da Goluža govori neistinu kad govori o dugu od 400 milijuna kuna i o tome da nisu smijenjeni odgovorni Bačelić, Miloloža, Pirija i ostatak uprave. Naime, Tomašević ih je smijenio tjedan dana nakon što se saznalo da je GPZO u ogromnim dugovima zbog lošeg poslovanja. 

Herman bez stava oko Plinare: Treba napraviti ono što je najbolje za građane Zagreba
Herman bez stava oko Plinare: Treba napraviti ono što je najbolje za građane Zagreba

- Kako sam ja to mogao spriječiti kad je štetni ugovor potpisan dan nakon što smo preuzeli vlast? Nikako to nisam mogao spriječiti - rekao je Tomašević.

Na pitanje što je s prodajom GPZO - a i jesu li se dogovorili išta s koalicijskim partnerom SDP - om koji odbija pristati na prodaju GPZ - a u paketu,Tomašević je odgovorio: 

- Analiza je u tijeku, a prodaja je samo jedna od brojnih opcija, ne mora to biti jedina ni prva - rekao je.