News

Komentari 27

Muljaža s rabljenim autima u Češkoj: 'Lažno su deklarirani, jako puno ih je iz Hrvatske...'

Muljaža s rabljenim autima u Češkoj: 'Lažno su deklarirani, jako puno ih je iz Hrvatske...'

Velik broj vozila koja su se prodavala kao da su iz Češke, zapravo su bila iz Njemačke, Slovačke, Austrije ili Francuske. Otkriveno je i kako je dobar dio automobila došao iz Hrvatske, Mađarske, Rusije i Ukrajine

Kupci rabljenih automobila u Češkoj ovih su dana na posebnom oprezu nakon što je portal Cebia otkrio da ih većina ima krivotvorene podatke o podrijetlu i zapravo masovno dolaze iz drugih zemalja, a ne iz Češke. Cebia je otkrila i kako je značajan broj automobila stigao iz Hrvatske.

Svaki dvadeseti automobil ima lažno deklarirano da je originalno registriran u Češkoj, a još je i gora situacija kod uvoznih automobila kod kojih je svaki peti lažno deklariran.

Da bi došli do ovog zaključka s Cebie su napravili opsežno istraživanje koje je uključilo preko 400 tisuća vozila koji su se u periodu od prošlogodišnjeg siječnja do ovogodišnjeg svibnja prodavali na češkim portalima.

Velik broj vozila koja su se prodavala kao da su iz Češke, zapravo su bila iz Njemačke, Slovačke, Austrije ili Francuske. Otkriveno je i kako je dobar dio automobila došao iz Hrvatske, Mađarske, Rusije i Ukrajine.

Mnogi koji danas u Češkoj voze automobile za koje misle da su domaćeg podrijetla zapravo su iz afričkih zemalja poput Maroka, Meksika, Dominikanske Republike, a otkrili su i jedan koji se reklamirao kao da je proizveden u Češkoj, a zapravo je bio rađen za tržište Nove Kaledonije.

- Imali smo i primjer auta koji se prodavao kao s češkim podrijetlom, a u stvarnosti je on bio rađen za talijansko tržište, potom je bio uvezen u Češku, potom iz Češke u Slovačku te se onda ponovo vratio u našu zemlju - rekao je predstavnik Cebie Novinky Martin Pajer za češke medije.

Cebia upozorava kako je teško iz dokumentacije znati odakle automobil stvarno dolazi jer se u njoj obično navodi zadnju zemlju uvoza, često i namjerno kako bi se ostavio dojam da je to ujedno i zemlja njegovog podrijetla. Jedini siguran način je provjera VIN broja koji se nalazi na vjetrobranskom staklu kod vozačkog mjesta ili u dokumentaciji vozila. Cebia je kreirala pretraživač u koji vlasnici rabljenih automobila mogu upisati taj broj i saznati odakle stvarno dolazi njihov automobil.