News

Komentari 29

Muškarac u Sloveniji cijepio se sedam puta - za druge. Pritvorili ga, policija tereti još četvoricu

Muškarac u Sloveniji cijepio se sedam puta - za druge. Pritvorili ga, policija tereti još četvoricu

Policija je navela da su četvorica muškaraca koji se nisu željeli cijepiti za novac angažirala osobu sa socijalnim problemima, koja se cijepila u različitim centrima koristeći njihovu zdravstvenu iskaznicu

U Sloveniji je pritvoren muškarac koji se u zadnja dva mjeseca sedam puta cijepio protiv Covida-19, a kazneno će odgovarati još četvorica drugih, na čije se ime cijepio kako bi oni mogli dobiti covid potvrde, objavili su u srijedu mediji.

Oni se terete zbog manipulacije pri cijepljenju je su zdravstvene vlasti namjerno dovele u zabludu, pa su necijepljenima izdale covid potvrde makar nisu bili cijepljeni, objavila je televizijska postaja POP-TV.

"Tko pri nadležnom državnom tijelu ili kod javnog bilježnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može poslužiti kao dokaz u pravnom prometu može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine", upozorila je u izjavi za javnost tim povodom policija, dodavši da u slučaju da su znali za manipulaciju podacima mogu biti kažnjene i osobe koje se takvom potvrdom koriste ili su je izdale.

Policija je navela da su četvorica muškaraca koji se nisu željeli cijepiti za novac angažirala osobu sa socijalnim problemima, koja se cijepila u različitim centrima koristeći njihovu zdravstvenu iskaznicu, a uhićena je kad se za cijepljenje prijavila osmi put i sada se nalazi u pritvoru.

"Osoba je za ta cijepljenja od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na kazneno djelo, ne vodeći računa o njegovu zdravlju", navela je slovenska policija u priopćenju.

Zdravstvene se vlasti za sada nisu oglasile komentarom koliko bi višekratno cijepljenje mimo preporuka moglo biti opasno i kakve bi zbog toga osoba koja tako postupi mogla snositi posljedice.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja covid statusa u Sloveniji zabilježeni su još u rujnu, kad je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva da su oni koji su trebali covid potvrdu, a nisu se željeli cijepiti, za to angažirali druge i plaćali im. Obično su taj posao preuzimale osobe s društvene margine, beskućnici ili ovisnici o drogama, a dobivali su oko 150 eura za jednu primljenu dozu.

Najčitaniji članci