Obavijesti

News

Komentari 27

Na Mljetu se iskrcala vojska i raketni sustav, načelnik općine: 'Stvarno? Nemam pojma za to'

Na Mljetu se iskrcala vojska i raketni sustav, načelnik općine: 'Stvarno? Nemam pojma za to'

Načelnik Općine Mljet je potvrdio da je "došao poseban trajekt i stiglo je nešto vojne opreme". Dok izvor tvrdi da se radi o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15

VIDEO

Fotografije desantnog broda minopolagača Krka koji je u srijedu na otok dostavio vojnu opremu i osoblje, izazvale su zabrinutost u javnosti. 

Na Mljetu se nalazi radarska postaja, no ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a doista rijetko vojnim brodovima, doznaje Morski.hr.

Izvor otkriva da se radi o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15.

– Radi se o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na “kraljevima” (op.a. raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.), a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala – pojašnjava izvor blizak Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH).

Do Mljeta plove samoodrživa plovila na sunčevu energiju
Do Mljeta plove samoodrživa plovila na sunčevu energiju

Otkrio je i kakav je hrvatski plan u bilo kakvom slučaju potrebne obrane južnog dijela granica.

– Radarske postaje su glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu. Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. „prva linija obrane“, dok primjerice Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran – pojašnjava izvor za Morski.hr.

Iz minute u minutu: Biden tvrdi da Rusi traže izliku za napad: 'Putin želi napasti Ukrajinu'
Iz minute u minutu: Biden tvrdi da Rusi traže izliku za napad: 'Putin želi napasti Ukrajinu'

Po pitanju nadzora, jug Jadrana je dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su uredno dojavljivani MUP-u, no postoji problem o kojem MORH neće u javnost.

–  Molunat, Mljet i Lastovo, naša su linija obrane, no ne vježba se dovoljno tamo da bi vojska mogla biti sigurna u to što radi i ovi lanseri o kojima pričate nikad nisu išli dalje od Rogoznice ili Žrnovnice. Prvo ispaljivanje je bilo s kamiona na Dugom otoku jer se RBS15 nije ispaljivao od 1994. kad je bila velika vježba – govori izvor, a na upit zašto odgovara: 'jer se štedjelo na gorivu, a moraju pokriti sjever i jug'.

Što je stiglo na Mljet?

RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu “ispali i zaboravi”, sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Nova inačica RBS-a odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke obrane primjenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta. Penetracija preko obrane protivnika dodatno je poboljšana mogućnošću reprogramiranja programa napada. Napad se može izvesti s više projektila iz različitih smjerova uz programiranje vremena dolaska, tako da svi stignu istodobno do cilja što protivnika stavlja pred gotovo nerješive probleme. Svaki RBS 15 Mk3 pakiran je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od utjecaja okoline za vrijeme čitavog životnog ciklusa.

Glavna značajka projektila inačice Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je duljina 4330 mm, promjer 500 mm, a masa u letu 630 kg. Dizajn projektila rezultirao je visokom efektivnom korisnosti, pouzdanosti, lakim i dugačkim intervalima održavanja, a životni vijek se procjenjuje na 30 godina.

Sumnja se da je Sjeverna Koreja spalila krstareće rakete
Sumnja se da je Sjeverna Koreja spalila krstareće rakete

Načelnik Općine Mljet izgubljen: 'Ništa ne znam, nitko mi ništa nije rekao'

Načelnik Općine Mljet Điva Marketa nije upućen u cijelu situaciju na otoku.

- Na žalost ništa ne znam. Prije pola sata sam prvi put čuo da se nešto iskrcalo ovih dana na Mljet. Doista je išao poseban trajekt i stiglo je nešto vojne opreme, a ako su došli i vojnici, oni su u vojarni u Saplunari. Zanimljivo je da sam prve informacije saznao od novinara, nitko od domaćih mi ništa nije rekao - kazao je Market za Dubrovački dnevnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo