News

Komentari 3

Na ročištu vrijeđao sutkinju i vještake: 'Svi ste retardirani, treba vas u plinsku komoru'

Na ročištu vrijeđao sutkinju i vještake: 'Svi ste retardirani, treba vas u plinsku komoru'

Željko Melvan na posljednjem ročištu na kojem mu se sudi za ubojstvo iz 2019. godine potupno je izgubio živce i počeo vrijeđati sve u sudnici

Okrivljeni za ubojstvo Željko Melvan zaradio je kaznu od 40 tisuća kuna zbog nepoštivanja suda nakon što je u višesatnoj raspravi vulgarno vrijeđao sutkinju splitskog Županijskog suda Ivonu Rupić, a dva puta je i izbačen iz raspravne dvorane, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kada je na ročištu trebala svjedočiti vještakinja Marija Definis Melvan je počeo vikati da će seksualno napastovati nju, sutkinju te zamjenicu Županijskog državnog odvjetnika Marinu Matušan te ih je sve počeo psovati.

Vikao je i da mu se "je... za žrtvu i boli me ku... za nekog Vedrana Marendića, ja sam najveća žrtva ovdje i trpim bolove...".

Tražio je da ga izvedu van i vikao da su svi u sudnici 'retardirani' i da ih 'treba staviti u plinsku komoru'.

Tada su ga prvi put izbacili iz dvorane, a vještakinja je potom kazala da je on sposoban pratiti raspravu te da ne može govoriti o psihičkom stanju konkretne osobe jer to nije njena struka.

- Međutim, iz mog dugogodišnjeg iskustva kao člana Komisije za prevenciju torture pri vijeću EU i UN-a, postupak Željka Melvana je tipičan i uobičajen za zatvorenika koji želi na sebe skrenuti pozornost i postići udovoljenje određenih zahtjeva - kazala je Definis.

Njegova odvjetnica Doris Košta zatražila je da njenog klijenta vještači vještak psihijatar kako bi se znalo je li sposoban pratiti suđenje. Nakon što je vještakinja Sanja Batina obavila s njim razgovor, Melvan je pozvan natrag u sudnicu. Kad je čuo što je rekla vještakinja Definis, Melvan je ponovno izgubio živce i počeo govoriti da ništa ne razumije te vrijeđati sutkinju Rupić pa su ga opet izbacili iz sudnice.

Vještakinja je ocijenila da je raspravno sposoban i da nema teže duševne smetnje.

Melvan ponovo vrijeđa sutkinju i prisutne zbog čega dobiva 40 tisuća kuna kazne zbog nepoštivanja suda. Nepravomoćna presuda u ovom slučaju očekuje se sljedeći tjedan.

Inače, Melvanu se sudi zbog ubojstva Vedrana Marendića 26. lipnja 2019. godine. Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Melvan je tog dana oko 20 sati nakon verbalnog sukoba s Marendićem prvo pljunuo Marendića da bi mu zatim odrezao komad kose i udarao ga drškom noža po glavi da bi mu zatim zadao tri uboda u noge i tijelo, a koban je bio ubod u prsa.

Zbog sukoba je došlo jer je Marendić Melvanu dugovao tri tisuće kuna, a Marendić je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici par dana kasnije.

Sutkinja je utvrdila da se prema izvješću šibenskog zatvora Melvan 14. studenog izrezao žiletom po lijevoj podlaktici te da se u više navrata žalio na bolove u uhu i leđima. Melvana zastupa odvjetnica Doris Košta, a još jedan njen klijent Jerko Pirić također se dan prije završne rasprave rezao žiletom kako bi pokazao da je u teškom psihičkom stanju i da nije sposoban pratiti raspravu.

 

 

Najčitaniji članci