Obavijesti

News

Komentari 33

Nadoplata za lijek protiv raka: 'Ima jednako dobrih lijekova...'

Nadoplata za lijek protiv raka: 'Ima jednako dobrih lijekova...'
1

Pacijentice s metastatskim rakom dojke koje koriste Xelodu sada lijek moraju nadoplatiti 370 kn. Pojavili su se jednako dobri lijekovi, ali osjetno jeftiniji, objašnjava ministar Kujundžić

VIDEO

Komentirajući uvođenje nadoplate na lijek Xeloda za pacijentice s metastatskim rakom dojke, koji je od ožujka prebačen na dopunsku listu lijekova HZZO-a, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako na osnovnoj listi, koja je besplatna za pacijente, postoje dokazano jednako dobri lijekovi koji su pacijenticama dostupni, a osjetno su jeftiniji.

- Jednaka su pravila za sve generike, i drugi su lijekovi jednako vrijedni i ne može se pravilo mijenjati prema jednom lijeku. Pojavili su se jednako dobri lijekovi, ali osjetno jeftiniji. Mi moramo solidarno čuvati i druge pacijente i za njih osigurati lijekove. Dakle, ti lijekovi koji se nude dokazano su jednako dobri, a koštaju manje - rekao je Kujundžić.

Prema pisanju Večernjeg lista, pacijentice s metastatskim rakom dojke koje koriste Xelodu radi sprečavanja rasta stanica karcinoma od sada lijek moraju nadoplatiti 370 kuna.

U HZZO-u kažu kako je do takve odluke Upravnog vijeća HZZO-a došlo na temelju provedenog javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova i na temelju prijedloga cijene koju je ponudio nositelj odobrenja. Dodaju kako na osnovnoj listi HZZO-a postoji još osam generičkih paralela lijeka kapecitabin u ukupno 17 pakiranja, koji su osiguranim osobama dostupni bez doplate.

Lijek kapecitabin, zaštićenog imena Xeloda, samo jednog nositelja odobrenja nalazi se na dopunskoj listi lijekova i doplata je utvrđena kao razlika između ukupne cijene lijeka i utvrđene referentne cijene.

Ako pacijentica želi primati isti lijek bez doplate, postoji mogućnost da joj se propiše isti lijek s osnovne liste, uz uputu da se posavjetuje sa svojim liječnikom, poručili su iz HZZO-a.

Nedopustiv je birokratski način na koji je to napravljeno i da bolesnice za nadoplatu doznaju tek u ljekarnama kada podižu lijek, smatra Ivana Kalogjera, osnivačica udruge "Nismo same" za pomoć ženama oboljelima od raka. 

Pacijente i onkologe trebalo se na vrijeme upozoriti na tu promjenu kako bi bolesnice imale vremena razgovarati sa svojim liječnikom i dobiti sve potrebne informacije o nekom drugom lijeku iz te skupine koji bi mogle koristiti, kaže Kalogjera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu