Nadoplata za lijek protiv raka: 'Ima jednako dobrih lijekova...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 33

Nadoplata za lijek protiv raka: 'Ima jednako dobrih lijekova...'

Nadoplata za lijek protiv raka: 'Ima jednako dobrih lijekova...'
1

Pacijentice s metastatskim rakom dojke koje koriste Xelodu sada lijek moraju nadoplatiti 370 kn. Pojavili su se jednako dobri lijekovi, ali osjetno jeftiniji, objašnjava ministar Kujundžić

VIDEO

Komentirajući uvođenje nadoplate na lijek Xeloda za pacijentice s metastatskim rakom dojke, koji je od ožujka prebačen na dopunsku listu lijekova HZZO-a, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako na osnovnoj listi, koja je besplatna za pacijente, postoje dokazano jednako dobri lijekovi koji su pacijenticama dostupni, a osjetno su jeftiniji.

- Jednaka su pravila za sve generike, i drugi su lijekovi jednako vrijedni i ne može se pravilo mijenjati prema jednom lijeku. Pojavili su se jednako dobri lijekovi, ali osjetno jeftiniji. Mi moramo solidarno čuvati i druge pacijente i za njih osigurati lijekove. Dakle, ti lijekovi koji se nude dokazano su jednako dobri, a koštaju manje - rekao je Kujundžić.

Prema pisanju Večernjeg lista, pacijentice s metastatskim rakom dojke koje koriste Xelodu radi sprečavanja rasta stanica karcinoma od sada lijek moraju nadoplatiti 370 kuna.

U HZZO-u kažu kako je do takve odluke Upravnog vijeća HZZO-a došlo na temelju provedenog javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova i na temelju prijedloga cijene koju je ponudio nositelj odobrenja. Dodaju kako na osnovnoj listi HZZO-a postoji još osam generičkih paralela lijeka kapecitabin u ukupno 17 pakiranja, koji su osiguranim osobama dostupni bez doplate.

Lijek kapecitabin, zaštićenog imena Xeloda, samo jednog nositelja odobrenja nalazi se na dopunskoj listi lijekova i doplata je utvrđena kao razlika između ukupne cijene lijeka i utvrđene referentne cijene.

Ako pacijentica želi primati isti lijek bez doplate, postoji mogućnost da joj se propiše isti lijek s osnovne liste, uz uputu da se posavjetuje sa svojim liječnikom, poručili su iz HZZO-a.

Nedopustiv je birokratski način na koji je to napravljeno i da bolesnice za nadoplatu doznaju tek u ljekarnama kada podižu lijek, smatra Ivana Kalogjera, osnivačica udruge "Nismo same" za pomoć ženama oboljelima od raka. 

Pacijente i onkologe trebalo se na vrijeme upozoriti na tu promjenu kako bi bolesnice imale vremena razgovarati sa svojim liječnikom i dobiti sve potrebne informacije o nekom drugom lijeku iz te skupine koji bi mogle koristiti, kaže Kalogjera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes
STRAVA U DARUVARU

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes

Krešimir Pahoki (53) upao je u starački dom i ubio šestero ljudi. Među njima i Damira Fijalu (36), medicinskog tehničara i zaposlenika doma. Njegov otac potpuno je shrvan...
Muškarac kojeg je Pahoki tukao mjesec prije pokolja: 'Šivali su mi ruku, izlila se krv u mozak'
ISPOVIJEST ZA 24SATA

Muškarac kojeg je Pahoki tukao mjesec prije pokolja: 'Šivali su mi ruku, izlila se krv u mozak'

Damira Kusa je Krešimir Pahoki fizički napao prije otprilike mjesec dana. Razbio mu je bocu o glavu te ga porezao po ruci. Bio je pet dana u bjelovarskoj bolnici...