Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najčešći prehrambeni deficit jest željezo. Kako ga popraviti?

Kako su namirnice bogate C vitaminom uglavnom sezonskog karaktera, povremeno je dobro uzeti dodatak prehrani koji sadrži dobru kombinaciju željeza i tog vitamina

Foto: Ferosal

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći prehrambeni deficit jest željezo. Žene su pogođene nedostatkom željeza čak duplo više nego muškarci, a nedostatak je primjećen kod čak 40% trudnica. Simptomi su opća slabost, malaksalost, bljedilo, lupanje srca, listanje noktiju, slabljenje i opadanje kose... Nedostatak željeza je
posebno izražen kod dojenčadi, djece, adolescenata i trudnica, kod žena koje imaju obilne menstruacije, kod zaraznih bolesti, za vrijeme terapije nekim lijekovima. 
 
Loša prehrana i anemija

 
Upravo loša prehrana, paraziti i bolesti čine velik problem u nerazvijenim zemljama, u kojima je vrlo česta
pojava anemije. Anemija po definiciji predstavlja smanjenu količinu krvi u cirkulaciji, smanjeni broj eritrocita ili smanjenu količinu hemoglobina u eritocitima i najčešće je posljedica nedostatka željeza. Može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline, pa treba voditi računa i o unosu tih vitamina. 
 
Kvalitetna prehrana
 
Ključno je paziti na prehranu, odnosno jesti dovoljno namirnica koje sadržavaju željezo, kao što su nemasno crveno meso, jaja (posebno žumanjak), mahunarke, orašasti plodovi i žitarice. Probleme sa razinom željeza mogu stvoriti i kombinacije namirnica s kojima se ono unosi u organizam. Poznato je, naime, da kofein iz kave, fitinska kiselina iz biljaka, ili oksalna kiselina u špinatu ometaju i smanjuju apsorpciju željeza. S druge strane, namirnice bogate
vitaminom C potiču apsorpciju željeza. Kako su te namirnice najčešće sezonskog karaktera, povremeno je vrlo korisno koristiti dodatke prehrani koji sadrže željezo u kombinaciji s vitaminom C.
 
Ferosal – željezo za bolju apsorpciju
 
Ferosal proizvodi (kapsule i tekući dodatak prehrani) sadrže željezo u obliku željezo-bisglicinata koje se bolje apsorbira i nema nuspojava.
 
Ferosal Forte kapsule jedinstveni su proizvod na tržištu s optimalnom kombinacijom željeza, vitamina i minerala za najbolju nadopunu i iskorištenje željeza u krvi. Kapsule sadrže 30 mg željeza u obliku željezovog bisglicinata čime se postiže dobra apsorpcija, a kojoj doprinosi i sadržaj vitamina C. Ferosal Forte sadrži i bakar što doprinosi transportu željeza u tijelu dok riboflavin pomaže kod metabolizma željeza. Ferosal Forte je odličan izbor za nadopunu željeza, esencijalnog minerala čiji deficit je jedan od najčešće prisutnih. Ferosal Forte kapsule prodaju se u ljekarnama u pakiranju od 30 kapsula, a preporučena cijena je 54,00 kn.
 
Ferosal Plus je tekući dodatak prehrani za nadopunu željeza pogodan i za djecu od 3 godine kao i za odrasle. Obogaćen je matičnom mliječi i vitaminom C koji doprinosi boljoj apsorpciji željeza. Jednostavno se konzumira u čaši vode ili soka. Dolazi u pakiranju od 200 ml, preporučena cijena je 69,00 kn. Prodaje se u ljekarnama.
 
Više informacija o oba proizvoda možete potražiti na Pharmoval službenim stranicama.
Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE!
 
Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj.

Foto: Ferosal
 

Možda vas zanima i ovo:
Message