Obavijesti

News

Komentari 28

Najpoznatiji hrvatski bjegunci: Sisački Hulk razmaknuo rešetke ćelije i skočio sa 7 metara visine

Najpoznatiji hrvatski bjegunci: Sisački Hulk razmaknuo rešetke ćelije i skočio sa 7 metara visine
4

Tko može 'nadmašiti' Đorđevića koji je progutao bateriju, prodao 'foru' policiji i onda im zbrisao kroz wc? A tek sisačkog Hulka koji je rešetke ćelije razmaknuo klupicom i skočio sa 7 metara da bi pobjegao?

VIDEO

Jučerašnji bijeg zatvorenika Branimira Čalete, unatoč tomu što je isti dan pronađen, ostat će zapamćen kao jedan od spektakularnijih propusta pravosudne policije.

Nije on bio jedini koji je bježao pred hrvatskom pravdom, a kad se malo bolje prouči lista najpoznatijih domaćih bjegunaca, dolazi se do zaključka da je Čaleta zapravo 'mala beba' među njima. Tko može 'nadmašiti' Đorđevića koji je progutao bateriju, prodao 'foru' policiji i onda im zbrisao kroz wc? A tek sisačkog Hulka koji je rešetke ćelije razmaknuo klupicom i skočio sa 7 metara da bi pobjegao?

Suspendirali policajce kojima je u Splitu zbrisao Branimir Čaleta
Suspendirali policajce kojima je u Splitu zbrisao Branimir Čaleta

Progutao bateriju i prodao im foru: Zbrisao im kroz wc

Državljanin Srbije Ivan Đorđević (31) prošle godine je iskoristio neopreznost dvojice pravosudnih policajaca koji su ga čuvali i pobjegao im iz zahoda KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Đorđević je u noći na nedjelju u Remetincu obavijestio pravosudne policajce da je progutao bateriju. U zatvoru, neslužbeno doznajemo, tijekom noći nema liječnika, pa su ga, kako nije bila riječ o hitnom slučaju, u nedjelju ujutro odlučili odvesti u KBC Sestre milosrdnice u na pregled. Zadatak su dobila dva mlad pravosudna policajca. Dok su u bolnici čekali na liječnički pregled i nalaze, Đorđević je zatražio da ga puste na zahod u prizemlju. Pustili su ga bez uobičajenih sigurnosnih mjera.

Nisu prije toga provjerili je li prozor u toaletu zatvoren i može li se kroz njega izaći, nisu mu noge vezali lisicama kako bi mu otežali kretanje i mogućnost bijega, nisu išli s njim na toalet niti ga držali na oku kroz odškrinuta vrata... Đorđević je ugrabio priliku koja mu se pružila i u nedjelju u 11.15 sati pobjegao.

Progutao bateriju i prodao im foru: Zbrisao im kroz ovaj wc
Progutao bateriju i prodao im foru: Zbrisao im kroz ovaj wc

- Bili su uz njega i provjerili prostoriju, no nisu uzeli u obzir da može pobjeći i kroz prostoriju do zahoda. Cijelo vrijeme bili su ispred vrata toaleta. Kad su primijetili da se ne vraća, ušli su u prostoriju koja se nalazi do zahoda, u kojoj je prozor. Njihova procjena bila je da je zid u toj prostoriji previsok da ga čovjek njegove konstitucije može preskočiti - rekla je tada ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero.

Đorđević se u pritvoru nalazio od lipnja prošle godine, kada je se kombijem punim ilegalnih migranata, nakon višesatnog praćenja, zabio u policijsku blokadu kod Lučkog. Nakon što se oporavio od teških ozljeda nakon prometne u KBC-u Zagreb, smješten je u Remetinec u kojem nije radio previše problema. Dan poslije bijega iz bolnice pronađen je na Borongajskoj cesti u Zagrebu.

Pobjegao iz bolnice u Zadru

Đorđević nije jedini zatvorenik koji je iskoristio odlazak u bolnicu kako bi pobjegao.

Podsjetimo, Ivan Makijenko iz Gornjega Karina 21. kolovoza 2014. pobjegao je iz Opće bolnice Zadar. Makijenko se u zadarskom zatvoru onesvijestio te su ga prevezli u “civilnu” bolnicu. No pratio ga je samo jedan policajac.

Njemu je u bolnicu došla smjena, pa je od drugog Makijenko zatražio da ga odvede na zahod. Nakon toga oborio je policajca te skočio kroz prozor s pet metara visine. Na slobodi je prvo ukrao skuter, a potom i automobil te mu se izgubio trag. Uhitili su ga četiri dana kasnije u dramatičnim okolnostima. Policija ga je opkolila u Vodicama i s njim dva sata pregovarala. Grad su tad okupirali policajci u pancirkama, a zatvorili su i Jadransku magistralu. Makijenko je tijekom pregovara izlazio iz automobila, govorio i da ima bombu, a 20-ak minuta prije uhićenja iz automobila je izašao držeći pištolj u desnoj ruci. Uhitili su ga u automobilu opkolivši ga s više strana.

POGLEDAJTE VIDEO Detalji potjere za Branimirom Čaletom:

Pokretanje videa...

Branimir Čaleta 01:58

Iz šibenske bolnice je 2015. pobjegao zatvorenik Giovanni Nanut. Njega su 13. prosinca 2015. iz Okružnog zatvora u Šibeniku dovezli na pregled u bolnicu nakon što je u zatvoru ozlijedio glavu. Nanut je iznenada odgurnuo pravosudnog policajca, koji je leđima pao na radijator, i pobjegao. Nanut, koji se nakon tri mjeseca sam došetao do zatvora, tvrdio je da ga je pravosudni policajac ostavio samog u čekaonici bez lisica na rukama. Ostao je, tvrdio je, u čekaonici sjediti još minutu, a onda se, kad je čuo da se policajci smiju u kabini, ustao i odšetao iz bolnice.

Nije se vratio sa sprovoda

Zatvorenici ne bježe samo iz bolnica. Koriste svaku priliku. Stjepan Mihovilović (25) iz Klisa bio je u zatvoru u Šibeniku na odsluženju zatvorske kazne zbog razbojstva. No 26. rujna 2012. u pratnji pravosudnih policajaca pustili su ga na sprovod svojoj teti u Bristivici u Kaštelanskoj zagori. Tijekom pogreba pobjegao je čuvarima i uskočio u automobil koji ga je čekao pokraj ceste. Na slobodi je proveo desetak sati. Naime, pripadnici splitske policije uhitili su ga iste večeri u klubu Tropic na Bačvicama, pisala je svojedobno Slobodna Dalmacija.

U hrvatskim zatvorima i kaznionicama lani je bilo pet pokušaja bijega. Neki su iz zatvora bježali i više puta. Javnosti je najpoznatiji primjer Bojana Dragičevića. Opljačkao je dvije banke u Šibeniku 2005. Osuđen je na četiri godine i dva mjeseca, a u bijegu je bio do 2012. godine, kad je uhićen u Bosni i Hercegovini i izručen Hrvatskoj. Spretan poput pantere, prvo je pobjegao iz Lepoglave, ali su ga uhvatili za pola sata. Drugi put je pobjegao iz zatvora u Puli 2014. Tijekom šetnje zatvorskim krugom preskočio je zid visok oko četiri metra. Pravosudna je policajka, koja je od njega bila udaljena oko osam metara, zapucala triput u zrak i dvaput prema njemu. Nije ga pogodila. Uhitili su ga lani u Novom Sadu.

Pobjegao iz zatvora u Šibeniku, policija ga pronašla u Obrovcu

Ante Vrkić (40) je iz šibenskog zatvora pobjegao u popodnevnim satima 12. veljače 2020. preskočivši zid, a kao zatvorenik bio je zaposlen u zatvorskoj kuhinji te je prije bijega bio poslan da iznese kantu za smeće. Presudom Općinskog suda u Zadru osuđen je na četiri godine i četiri mjeseca zatvora zbog teške krađe. Pronađen je u obiteljskoj kući u Obrovcu nakon 8 dana bijega.

Pobjegao iz zatvora u Šibeniku, policija ga pronašla u Obrovcu
Pobjegao iz zatvora u Šibeniku, policija ga pronašla u Obrovcu

Sisački Hulk razmaknuo rešetke i skočio s visine od 7 metara

Damir Šišaković (38) je u noći sa subote na nedjelju u srpnju 2016. pobjegao iz zatvora u Sisku. Izašao je kroz prozor tako što je klupicom pomaknuo rešetke na prozorima ćelije...

Za manje od 48 sati policija je uhitila bjegunca Damira Šišakovića (34). S kompanjonom Ivanom D. priveden je u Policijsku postaju Krk.

Pomaknuo rešetke na prozorima

Šišaković je izašao je kroz prozor tako što je klupicom pomaknuo rešetke na prozorima ćelije, skočio sa sedam metara i pobjegao.

Inače, riječ je o bratu Darija Šišakovića (26) koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva profesorice Dijane Ćulibrk. On kaznu služi u zatvoru Lepoglava. Na jesen ga čeka suđenje i za pokušaj ubojstva Roberta Matanića. Njega je u ožujku 2015. tijekom vježbanja u zatvorskoj teretani utegom nekoliko puta udario u glavu i teško ga ozlijedio.

Kraj šume u Malinskoj: Uhitili bjegunca iz sisačkog zatvora
Kraj šume u Malinskoj: Uhitili bjegunca iz sisačkog zatvora

Ostalo mu još sedam mjeseci

Damir Šišaković je u Sisku izdržavao jednogodišnju kaznu zbog pljačke kladionica. Ostalo mu je još sedam mjeseci. Bio je u ćeliji na II. odjelu gdje su, doznajemo, uvjeti katastrofalni i za zatvorenike i za policajce. 

Najtraženiji bjegunac: Dvaput je bježao iz hrvatskih zatvora

Bojan Dragičević (35) je uhvaćen i osuđen zbog pljačke banke u Šibeniku. Bježao je iz Lepoglave i i zatvora u Puli. U bijegu je bio još od kolovoza 2014. godine, a uhvaćen je u Vojvodini, nakon petogodišnje potjere.

Dragičević (39) je zajedno zajedno sa Zoranom Svitlicom 2005. dva puta počinio pljačku u banci u Šibeniku. Dragičević je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Bio je u bijegu do svibnja 2012. godine kada je uhićen u BiH. Izručen je Hrvatskoj i poslan u zatvor u Lepoglavi. Bio je na dobro čuvanom odjelu. Pobjegao je 25. rujna 2013. godine, ali je uhićen isti dan u blizini zatvora. U travnju 2014. godine su ga premjestili u zatvor u Puli gdje je trebao odslužiti kaznu do kraja. No pobjegao je 22. kolovoza 2014. godine. 

Tjeralica: Ovo je pljačkaš koji je pobjegao iz zatvora u Puli
Tjeralica: Ovo je pljačkaš koji je pobjegao iz zatvora u Puli

Dragičević je jedan od poznatijih kriminalaca iz Banja Luke. Iz zatvora u Puli je pobjegao dok je bio u šetnji u zatvorskom krugu.  Oko 16 sati zatražio je dva vježbenika (pravosudna policajca početnika) da ga vrate u ćeliju. Nestao im je u sekundi. Preskočio je zid visok oko četiri metra. Pravosudna je policajka, koja je od njega bila udaljena oko osam metara, zapucala triput u zrak i dvaput prema njemu. Nije ga pogodila. 

Iz zatvora u Lepoglavi je iskočio kroz prozor čuvane prostorije koju su, u krivom trenutku, bez nadzora ostavili policajci. Doskočio je na parkirano vozilo djelatnika kaznionice i otrčao dalje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa