News

Komentari 5

Nakon 13 godina novi preokret u istrazi: Poziv je ključni dokaz?

Nakon 13 godina novi preokret u istrazi: Poziv je ključni dokaz?

Istražitelji sumnjaju na 43-godišnjeg Nijemca Christiana B., koji već služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog pedofilije, ali i silovanja starice iz SAD-a...

Nijemac Christian B. (43) glavni je osumnjičeni u slučaju Madeleine McCann, trogodišnje djevojčice koja je misteriozno nestala prije 13 godina u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz u Algarveu.

- Djevojčica je najvjerojatnije mrtva - rekao je u četvrtak njemački državni tužitelj Hans Christian Wolters iz Braunschweiga. Nakon punih trinaest godina uzaludne potrage za Madeleine McCann, koja je nestala 3. svibnja 2007. godine istražitelji imaju glavnog osumnjičenog. Riječ je o 43-godišnjem Nijemcu Christianu B., koji već odslužuje dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog čitavog niza seksualnih prijestupa - silovanja i pedofilije.

Pogledajte video: Prošlo je 13 godina od nestanka male Maddie

No, nažalost, što se klupko više odmotava, to su istražitelji više sigurni da Madeleine više nije živa, iako zasad nemaju informaciju gdje bi moglo biti skriveno njezino tijelo. Christian B. je živio u Algarveu između 1995. i 2007. godine, a odselio se ubrzo nakon Maddiena nestanka. U to vrijeme provaljivao je u hotelske komplekse, kao i stanove za odmor, ali i preprodavao opojne droge. Sve do 2006. živio je na trošnoj farmi, a nekoliko mjeseci prije Maddiena nestanka preselio se u kamper.

To je jedan od ključnih dokaza u istrazi. Kamper se nalazio na pješačkoj stazi koja je vodila do plaže, gdje se trogodišnja djevojčica svaki dan igrala prije nego što je oteta iz apartmana. U vrijeme nestanka roditelji su bili u tapas baru na večeri. Madeleine te brat i sestra blizanci u apartmanu su za to vrijeme bili sami. Roditelji i njihovi prijatelji iz tapas bara su imali pogled na apartman, no netko je ipak uspio neopaženo ući i oteti trogodišnju Maddie.

Christiana je 2017. godine policiji prijavio njegov prijatelj kad mu se u baru, pod utjecajem alkohola, “pohvalio” da zna što se dogodilo Madeleine. Nakon jezivog priznanja, Christian je prijatelju pokazao užasnu videosnimku silovanja starije žene. Njegov prijatelj je u šoku sve prijavio policiji, i to nakon što je na desetu godišnjicu nestanka vidio Maddie na televiziji s apelom da se jave svi građani koji imaju bilo kakve informacije u vezi nestanka.

Za takve informacije koje bi pomogle da se dođe do počinitelja obećana je nagrada od 20.000 funti. Glavni inspektor Mark Cranwell, koji vodi britansku istragu, rekao je da Scotland Yard mjesecima istražuje Christiana. Upravo te informacije koje su dojavljene 2017. pomogle su da se počne odmotavati klupko koje je čak 13 godina ostalo netaknuto. Od tada Scotland Yard u tajnosti radi s njemačkom i portugalskom policijom, a sama operacija traganja za počiniteljem dosad je koštala vrtoglavih 12 milijuna funti.

Kamper krije užasnu tajnu

- Znamo mnogo o osumnjičenom, ali moramo znati više o njegovim kretanjima one noći kad je Madeleine McCann nestala i o danima prije i poslije. Prošlo je više od 13 godina otkad je Madeleine nestala i nitko od nas ne može zamisliti što to znači njezinoj obitelji koja ne zna gdje je - rekao je inspektor Cranwell. Njemačka policija objavila je u srijedu fotografije kampera marke VW T3 Westfalia, portugalskih registracijskih oznaka s bijelim gornjim dijelom karoserije i žutom presvlakom. Drugi ključni dokaz u istrazi je i model XJR 6 Jaguara iz 1993. godine, s njemačkim registracijskim oznakama.

Osumnjičeni je samo dan nakon Maddiena nestanka ponovno registrirao automobil na tuđe ime u Augsburgu u Njemačkoj, no to isto vozilo nikad nije napustilo Portugal. Policija je objavila da je Christian B. samo jedan sat prije Maddiena nestanka razgovarao s nepoznatom osobom. U 19.30, na dan nestanka djevojčice, razgovarao je pola sata s tajanstvenom osobom prije nego što je prekinuo. 

Ključni telefonski poziv

Trogodišnja Madeleine oteta je iz kreveta nešto iza 21 sat. Policija vjeruje da bi telefonski poziv mogao biti ključan dokaz koji će dovesti do razrješenja slučaja McCann. Zato su objavili i broj telefona osumnjičenika - 00351 912 730 680, kao i telefonski broj misterioznog sugovornika s kojim je razgovarao.

Neidentificirani svjedok, koji je koristio portugalski telefonski broj 00351 916 510 683, u vrijeme poziva nije boravio na tom području. Njemačka policija također je priopćila da istražuje dva imanja u blizini mjesta gdje je dijete nestalo.

Madeleine McCann imala je tek tri godine kad je oteta iz spavaće sobe njezinih roditelja, a u svibnju bi, ako je živa, napunila 17 godina. Njezini roditelji i dalje ne gube nadu te vjeruju da je živa.

- Samo je želimo pronaći. Nikad nećemo prestati vjerovati da je naša Madeleine živa, i bez obzira na ishod istrage samo želimo znati što se dogodilo kako bismo mogli pronaći mir - rekli su Maddieni roditelji. 

Najčitaniji članci