Obavijesti

News

Komentari 13

Nastavak afere s Geodetskog fakulteta: Europski tužitelji su došli do vrata ministrice kulture

Nastavak afere s Geodetskog fakulteta: Europski tužitelji su došli do vrata ministrice kulture
7

Uzeta je dokumentacija o slučajevima plaćenog snimanja objekata kulturnih dobara iako snimci nisu korišteni u obnovi

VIDEO

Policijski istražitelji PNUSKOK-a su po nalogu Europskih tužitelja (EPPO) izuzeli dodatnu dokumentaciju iz Ministarstva kulture, HŽ infrastrukture i od projektanata koji rade na obnovi Muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ta informacija je za 24sata potvrđena iz više izvora.

Riječ je o nastavku afere na Geodetskom fakultetu, na kojemu je već otvorena istraga, a bili su uhićeni bivši dekan Almin Đapo, profesor Boško Pribičević i još 27 osoba pod sumnjom da su izvlačili europski novac.

Ukupno ih se tereti za oko dva milijuna eura, od čega na projekt Ministarstva kulture otpada oko 500.000 eura ili 3,5 milijuna nekadašnjih kuna. Ministarstvo kulture, koje vodi HDZ-ovka Nina Obuljen Koržinek, platilo je 19,1 milijun kuna za snimanje potresom oštećenih zgrada kulturne baštine, a ispalo je da je posao preplaćen.

Gradili i opremali kuće profesora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako smo detaljno ranije pisali, od tog novca su građene i opremane kuće profesora, a izvlačenje je išlo kroz složene sheme s podizvođačima. EPPO je već ranije utvrdio da su neki naplaćeni poslovi bili fiktivni.

Obuljen Koržinek o poslu s Geodetskim faksom: 'Ne mogu dati sve podatke zbog istrage'
Obuljen Koržinek o poslu s Geodetskim faksom: 'Ne mogu dati sve podatke zbog istrage'

Povod za dolazak istražitelja u Ministarstvo kulture su tekstovi novinarke Dore Kršul na Telegramu i otkriće da snimke koje je platilo Ministarstvo kulture uopće nisu korištene pri projektiranju obnove zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu koja je u vlasništvu HŽ infrastrukture, ali ni za obnovu Muzeja arhitekture kojim upravlja HAZU. Obje institucije su naručile nova snimanja i prošle jeftinije, a oba nova snimanja su plaćena iz Fonda solidarnosti EU.

Iz HAZU-a su nam potvrdili da oni uopće za obnovu nisu koristili snimke koje su napravljene jer im nisu ustupljene, pa su isti posao radili s privatnom tvrtkom kako bi imali podlogu za projekt obnove. I to su platili 45.000 nekadašnjih kuna, dok je ministarstvo, prema dokumentaciji koju je objavio Telegram, snimanje iste zgrade platilo više od 361.000 kuna. Iako je ministrica prvotno govorila da se radilo o dosnimavanju, iz HAZU su to opovrgnuli. Nešto drugačija situacija je s HŽ infrastrukturom i zgradom Glavnog kolodvora, ali oni nisu uopće znali da postoje snimke Geodetskog fakulteta koje je već platilo Ministarstvo kulture. I nisu ih koristili. Ali saznajemo da su oni ionako radili nešto drugačiju vrstu snimanja, koju su platili 67.000 kuna, dok je ministarstvo snimanje koje nije korišteno platilo 123.000 kuna.

Nevjerojatni podaci

Čak i ako ovdje nema kaznenog djela, nevjerojatno je da je toliki novac otišao za snimke koje uopće nisu korištene pri obnovi u ova dva slučaja. I pitanje je ima li još takvih slučajeva koji još nisu izašli u javnost. Europski tužitelji sad sve provjeravaju.

Policija upala u ministarstvo kulture, istražuje se posao oko uhićenog dekana Geodezije!
Policija upala u ministarstvo kulture, istražuje se posao oko uhićenog dekana Geodezije!

Ovaj tjedan u Saboru je ministrica kulture i dalje branila posao s Geodetskim fakultetom. Navela je da iznosi koji su navedeni u izvješću Geodetskog fakulteta na kraju nisu iznosi koji su plaćeni za ove dvije zgrade. Za HAZU je rekla da ima prepisku koju ne smije objaviti zbog izvida, a u kojoj se odgovorna osoba zahvaljuje za snimke. Što se tiče zgrade Glavnog kolodvora, ministrica je rekla također da su oni radili različita snimanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara
VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura