Obavijesti

News

Komentari 101

'Neću stati dok svi koji su dali lažne iskaze ne budu kažnjeni!'

'Neću stati dok svi koji su dali lažne iskaze ne budu kažnjeni!'
2

Darka Kovačevića Daruvarca (31) osudili su na zadarskom Općinskom sudu na pet godina zatvora jer je pretukao djevojku (18). Sud je rekao sve, kratko je rekla majka pretučene

VIDEO

Dobio je četiri godine i šest mjeseci za premlaćivanje i još 10 mjeseci za prijetnje, ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora u objedinjenoj kazni. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

00:59

Obrazloženje presude su pročitali iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija. Dok je slušao presudu, Daruvarac je prvo sutkinju mirno gledao, a onda nervozno počeo vrtjeti glavom. Kasnije su ga u jakni maskirnog uzorka, smrknuta pogleda i ozbiljnog lica izveli sa suda u pratnji policije.

Prevezli su ga u istražni zatvor u kojemu će čekati pravomoćnost presude. Da je dobio manje od pet godina, pravomoćnost bi čekao na slobodi. Kad je ranije dolazio na sud, Daruvarac je projurio kraj novinara. Na pitanje što očekuje od ročišta, rekao je kako ne očekuje ništa.

Smrknuti Daruvarac u lisicama i maskirnoj jakni napustio sud
Smrknuti Daruvarac u lisicama i maskirnoj jakni napustio sud

Dan ranije, u srijedu, priznao je krivnju za premlaćivanje djevojke. Majka pretučene djevojke, Ana Gurlica, prilikom dolaska na sud rekla je kako očekuje pravdu. 
S kćeri je u zgradu suda ušla užurbano, a jednako tako iz suda su izašle tri i pol sata kasnije.

Pretučena djevojka je čitavo vrijeme svojom dugom kosom, jaknom i rukama skrivala lice s ožiljcima koje je zadobila u brutalnom premlaćivanju prošlog ljeta.

- Sud je rekao sve - kratko je odgovorila majka pretučene djevojke na pitanja novinara. Prošaptala je da ne zna je li zadovoljna visinom kazne. Nešto kasnije ponovno smo je pitali kako se osjećaju ona i kći nakon presude nasilnike.

Gotovo suđenje: Daruvarac je kriv, dobio pet godina zatvora
Gotovo suđenje: Daruvarac je kriv, dobio pet godina zatvora

- Dobro, no neću stati dok god ne budu kažnjeni svi za lažne iskaze i potpomaganje - odgovorila nam je. Kasnije je na svojem profilu na Facebooku napisala: “Hvala Vam svima diljem zemlje na podršci svih ovih mjeseci. I, naravno, da ne odgovaram svima posebno, a dužna sam odgovoriti: podnesene su prijave protiv svih sudionika u kafiću jer krivi su koliko i on!!! Hvala svima. I oni bi (će) jednako učiniti za svoju djecu!”.

Boris Radman, Daruvarčev odvjetnik, nije želio razgovarati s novinarima, no odvjetnik obitelji Milan Petričić, koji je tražio kaznu od pet godina za premlaćivanje i tri za prijetnju, jest. Pohvalio je novinare zbog senzibiliziranja javnosti na problem nasilja nad žrtvama.

- Pouka je puno šira od samog slučaja Kovačević. Ovdje ste počeli reakcijom na nereagiranje policije. Znamo svi iz prakse da policija i državno odvjetništvo nemaju ni ljudi ni sredstava za brzu i kvalitetnu istragu, a posljedica je da sud ima problema s presuđivanjem. Vjerujem kako bi i bez brojnih reakcija od strane političara i pravosudne struke visina izrečene kazne bila ista - rekao je Petričić.

Daruvarac priznao, pretučena djevojka napisala: 'Ima Boga'
Daruvarac priznao, pretučena djevojka napisala: 'Ima Boga'

Pitali smo ga kako se osjećaju žrtva i njezina obitelj, s kojima je posljednjih dana surađivao.

- Teško mi se staviti u njihovu poziciju, ali taj dio viktimiziranja žrtve kroz postupak je nešto što trebamo riješiti drugačije. To je problem Zakona o kaznenom postupku - dodao je Petričić.

Splitski odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo Vinko Ljubičić, bez ulaženja u konkretne detalje ovoga slučaja, smatra da je visina kazne “poprilično neuobičajena” za hrvatske pravne standarde. On se ne sjeća da je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda izrečena tolika zatvorska kazna. Po zakonu, inače, za njega je zapriječeno maksimalnih pet godina zatvora i šest mjeseci pritvora, koji je Daruvarac već odležao, piše tportal.

Daruvarac se brani sa slobode: Javlja se policiji tri puta tjedno
Daruvarac se brani sa slobode: Javlja se policiji tri puta tjedno

Ljubičić je, inače, zastupao obitelj Antonije Bilić na svim suđenjima Draganu Paravinji. Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac, koji je ljetos pretukao djevojku (18) u kafiću u zadarskoj četvrti Melada, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda djevojci. Na slobodu su ga pustili 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja. Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je tad mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta. Zbog Daruvarčeva puštanja na slobodu u Zadru je prosvjedovala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”.

Ministar o 'slučaju Daruvarac': 'Ako treba bit će i novi Zakon'
Ministar o 'slučaju Daruvarac': 'Ako treba bit će i novi Zakon'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković razgovarao je s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva, nakon čega je izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se takvi slučajevi ne bi ponovili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...